Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Uniwersalna torba: Lowepro, Kata, Vanguard
Autor Wiadomość
pigularka 
Nowy
pigularka

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013   Uniwersalna torba: Lowepro, Kata, Vanguard

Witam wszystkich.

Drogie koleżanki i koledzy zwracam się do Was z prośbą o dobrą radę i pomoc w wyborze uniwersalnej i poręcznej torby na sprzęt fotograficzny.

Moje wyjazdy w góry obsługuje z bardzo dobry powodzeniem LowePro Rover AW II. Uważam, że był to jeden z lepszych moich zakupów. Niestety plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem na krótkie spacery z moją córcią (częste wyjścia z 3 miesięcznym dzieckiem, których będzie coraz więcej i będą coraz dłuższe). Stąd zrodziła się potrzeba zakupu poręcznej torby naramiennej lub naramienno/biodrowej.
Lektura forum wskazała mi kilka ciekawych propozycji wartych uwagi.

Sprzęt:
- Nikon F6 + grip + 70-200mm f/2.8
zamiennie z
- Nikon D300 + grip + 70-200mm f/2.8

Założenia:
Chciałabym, żeby torba, którą Forumowicze pomogą mi wybrać była wygodna (kręgosłup), uniwersalna (pokrowiec AW, możliwość zabrania dodatkowego szkła) i „rozwojowa” (mam nadzieję, że z chwilą premiery Nikona D9 będzie mnie stać na używanego Nikona D4). Priorytetem jest również wysoka jakość (nie interesują mnie tańsze torby, które posłużą krótko lub nie zabezpieczą sprzętu należycie).

Wstępnie zwróciłam uwagę na następujące torby:
- Lowepro Toploader Pro 75 AW
Wątpliwości: torba dzięki systemowi SlipLock umożliwia rozbudowanie jej kolejnymi pokrowcami systemowymi (taśma z jednej strony umożliwia zamontowanie tylko jednego lens case)... jednak wtedy pojawia się chyba problem z założeniem pokrowca AW na tak rozbudowaną torbę? Mam również wątpliwości dotyczące skuteczności pokrowca AW w tym modelu (nie budzi mojego zaufania). Wygoda paska?

- Lowepro Outback 300 AW
Wątpliwości: Nie mam pojęcia jak wygląda wygoda jej użytkowania? Czy nie jest za bardzo „rozdmuchana” (wymiary zewnętrzne szer. 55, wys. 23,5, gł. 31,5 [cm]). Wygoda paska?

- Torba Kata ACCESS-18 PL
Wątpliwości: Nie mam doświadczenia z tym producentem. Czy jest wygodna i pomieści docelowe D4 z 70-200mm f/2.8 (wyciąganie bez walki)? Jakość podwójnego pokrowca (słońce, deszcz)? Wygoda paska?

- Torba Vanguard Outlawz 17Z
Wątpliwości: Nie mam doświadczenia z tym producentem. Waga: 1060 g (Kata ACCESS-18 PL: 680 g)? Wygoda paska?

Czym się różnią:
- Torba Vanguard Up-Rise 16Z (większe wymiary, pojemniejsza)
- Torba Vanguard Up-Rise II 16Z (mocniejszy materiał zewnętrzny, mniejsza waga)
Wątpliwości: Nie mam doświadczenia z tym producentem. Wygoda paska? Która wersja będzie lepsza?

Bardzo proszę o pomoc / radę w wyborze odpowiedniej torby, która najlepiej będzie spełniała moje kryteria.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc :smile:
Kasia

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013   

pigularka, miałem topladera 75 AW, bez dopisku pro ;) Materiał, z którego jest zrobiona nawet starsza wersja jest na tyle wytrzymały, że ciężkie warunki pogodowe nie są mu straszne. Pokrowiec to chyba już tylko na jakieś wielkie ulewy. Zaś sprzęt w tej torbie jest na tyle dobrze odseparowany od otoczenia, że i ostre traktowanie spokojnie wytrzymuje. Minus jest taki, że jest to dosyć pękaty pokrowiec, ale taka jest widocznie cena dobrego zabezpieczenia wartościowego przecież sprzętu. Pasek jest względnie komfortowy, jak to torba naramienna, po całym dniu noszenia jednak trochę robi się niewygodnie, zwłaszcza, że w środku piór przecież nie ma. Ale z tego co wiem, to jest możliwość zamocowania tej torby na klacie, albo przy pasie biodrowym.
O pozostałych pokrowcach niech się ktoś bardziej obyty wypowie ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 02 Maj, 2013   

pigularka napisał/a:
Wstępnie zwróciłam uwagę na następujące torby:
- Lowepro Toploader Pro 75 AW
Ja używam Lowepro Toploader Zoom 55 AW, ale może być za wąski do aparatu z gripem.

Mam też Benro Beyond Z40 (np.: http://notopstryk.pl/hg-o_l_87_1537.html ), która jest wykonana nawet lepiej jak Twój podany typ i do tego 2x tańsza. Posiada doskonały pasek naramienny i wygodny uchwyt do noszenia. Pasek w środkowej części jest dość szeroki i tak wyprofilowany, że idealnie dolega i nie zsuwa się z ramienia. Gdy używam Lowepro, pasek przepinam od Benro. :smile: Aby nie było tak dobrze napiszę, że Benro ma z kolei uchwyty do zaczepienia paska, nie na skraju torby, jak w Lowepro, a w środku szerokości, co powoduje, że całość zamiast idealnie dolegać do nogi, czy tułowia, lekko odchodzi.

Do w/w toreb, według potrzeby dopinam obiektywy w oddzielnych pokrowcach. Rzecz jasna wtedy pokrowiec od Toploadera nie ma szans objąć całości.

To tyle, pozdrawiam.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 03 Maj, 2013   

pigularka napisał/a:
Lowepro Toploader Pro 75 AW

Mam w domu starą i nową wersję. W pracy używanych jest kilkanaście sztuk starszej. Torba nie do zniszczenia. W starszej w zestawie był zestaw do noszenia na klacie. Super sprawa. Jak gdziesz znajdziesz starszą wersję to ma ona zaczepy z dwóch stron na dodatkowe szkła a w schowku bocznym spokojnie mieści się lampa typu EX 580. W nowszej jest to już troszkę wciskania, ale za to korpus może mieć założony grip i wszystko pięknie się mieści.
Wygoda noszenia - jest, ale przy noszeniu "przez ramię" po przekątnej. Sam pasek jest mocny i solidny, ale poduszka paskowa już średnia. W obu wersjach. Kata czy ThinkTank jest lepsze. Tę ostatnią firmę zresztą gorąco polecam. Zobacz sobie ich ofertę. Czaderskie wykonanie - o ile lubi się taki styl.

pigularka 
Nowy
pigularka

Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   

Witam ponownie,

Koledzy dziękuję za pomoc. Zapoznałam się z Waszymi uwagami i po lekturze wielu informacji z internetu (serwisy polskie i zagraniczne) dokonałam wyboru. Zdecydowałam się na Lowepro Toploader Pro 75 AW.

Co przesądziło? Wasze pochlebne opinie, przedstawiające torbę w dobrym świetle (torba nie do zniszczenia, doskonałe odseparowanie sprzętu od otoczenia) oraz moje wcześniejsze dobre doświadczenie z LowePro Rover AW II. Mam już pokrowiec na obiektyw i butelkę z wodą Lowepro i dlatego zakup tej torby będzie naturalnym rozwinięcie mojego systemu.

Wnioski dotyczące pozostałych toreb:
- Lowepro Outback 300 AW dla mnie byłaby złym wyborem z uwagi na jej wymiary i konieczność noszenia jej z przodu. Taki sposób niestety jest trochę niewygodny (przy umiarkowanie stromych podejściach ogranicza ona ruchy nóg, problem z patrzeniem pod nogi).

- Benro Beyond Z40 (wiele pochlebnych opinii dotyczących tej torby i atrakcyjna cena - przy najbliższej nadarzającej się okazji przyjrzę się dokładnie tej torbie) przeszkadza mi jak sprzęt nie dolega do ciała (muszę to dokładnie sprawdzić).

- Kata ACCESS-18 PL mój zwycięzca pod względem wyglądu (kwestia gustu). Z uwagi na wysoką cenę musiałabym dokładnie ją pooglądać / przymierzyć przed zakupem (dysonans pozakupowy).

- Vanguard - musiałabym dokładnie sprawdzić wyważenie tej torby.

MM dziękuję za nakierowanie mnie na ThinkTank. Mają bardzo ciekawą torbę 50 V2.0. Bardzo mnie intryguje. Muszę koniecznie się do niej przymierzyć. Wątpliwości odnośnie TT dotyczą tylko grubości poduszek. Ciekawe na ile są cieńsze niż te w LowePro?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :smile:
Kasia

Torba.jpg
Plik ściągnięto 3655 raz(y) 100,46 KB

Odpowiedz do tematu