Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do fotografi produktowej
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 30 Kwi, 2013   

jaad75 napisał/a:
Oczywiście, pytam tylko czy 4 m odejścia i 2 m od tła nie jest dla Ciebie wystarczającą odległością w typowych zastosowaniach?

bardzo dobry jesteś w ułamkach :wink: mi nie wystarczy jak fotografuje całego manekina, zalezy jaki efekt chce uzyskać klient, ostatnio to było za mało np. do kampanii vansa gdy fotografowałem same nogi z butami na tle gdzie z przodu musiałem złapać jeszcze fakturę desek.

jaad75 napisał/a:
Ale z tego co wiem, układy T5 są zintegrowane?

w mojej drugiej pracy zawsze elementy przychodzą oddzielnie, nie spotkałem się też w innych firmach, żeby było inaczej. Dodatkowo T5 czy właśnie najpopularniejsze T8 oznacza pewien standard (zwiazny z wielkością, średnicą rury, gniazdami i bardziej złozonymi sprawami, których może nie poruszajmy :wink: )
Oczywiście co nie wyklucza, żebys mógł sobie kupić "zespolony model" zarówno systemu T8(tego najpopularniejszego) jak i T5 tak zwanej "miniatury"

jaad75 napisał/a:
Ja widziałem panele świetlówkowe jeszcze zeszłego lata i to w PL...

No to na jakim backstagu bym nie był, to nie widziałem takiego wynalazku

jaad75 napisał/a:
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem do czego chciałeś się odnieść

do tego że jest to około 120Hz a różnica nawet kilku kHz kiedy regulujesz "moc" świecenia spada logarytmicznie żeby nie powiedzieć dramatycznie nawet poniżej 100Hz, dlatego regulacja jest beznadziejnym acz mozliwym tematem a regulację poprzez wyłaczanie którejś z obwodu kiedy są sparowane w jakiejś wiekszej "lampie" (nawet przy dyfuzorach) uważam za bardzo uciążliwe, zresztą sam to napisałeś.

Tak więc reasumując uważam, że:

kozidron napisał/a:
takie rozwiązania powszechnie uznawane są za nieodpowiednie zarówno w fotografii jak i przy filmowaniu.

a tak zapytam cię prywatnie, długo uzywasz tych 750tek i czy trzymają temperaturę ?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 30 Kwi, 2013   

kozidron napisał/a:

a tak zapytam cię prywatnie, długo uzywasz tych 750tek i czy trzymają temperaturę ?
Będzie ze 4 lata (kupiłem je jakoś na początku 2009), ale nie są jakoś bardzo intensywnie eksploatowane. Kolorymetrem nie mierzyłem, ale na oko trzymają temperaturę. Nominalnie mają niby 5300K (mają ten żółtawy klosz chroniący palnik i pilota) i nie zauważyłem też, żeby znacząco odbiegały od tej temperatury również przy skręcaniu, aczkolwiek są zauważalnie cieplejsze od speedlightów, z którymi dość często je łączę. Zresztą w tej chwili znacznie intensywniej używam jedną z nich, drugą miałem nawet sprzedawać, bo tak naprawdę 2x750Ws nie jest mi potrzebne - pewnie będzie już można zobaczyć na ile zmieniła się ich temperatura w trakcie eksploatacji, bo druga leży w pudełku już dobry rok.

Wifi 
Nowy

Wysłany: Pią 03 Maj, 2013   

Witam,

Dyskusja chyba zbyt mocno odbiegła od sedna sprawy :mrgreen:

Jeśli chodzi o body to wybiorę canona 650d jest ok 500zł tańszy od 60D wiec więcej zostanie na szkiełko :-)

Obiektywy jakie obecnie mam na oku to:

Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS ok 1800zł - dzięki kozidron !
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM ok 2900zł
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 + Canon EF 85 f/1.8 ok 3200zł
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD ok 3900zł - trzeba dołożyć ok 500zł do budżetu...

Mogli byście się bliżej wypowiedzieć na ich temat i który najlepiej nada się do mojego celu ?
Potrzebny jest obiektyw w miarę uniwersalny by można było zrobić zdjęcie całego produktu jak i zdjęcia jakiś detali, struktury. Zdjęcia w "studio" z statywu, co jakiś czas przydała by się możliwość wykonania zdjęć u klienta z ręki.

Dodam jeszcze kilak fotek o jakie mi chodzi.
Zdjęcia w żaden sposób nie modyfikowane tylko pomniejszone 100% jpeg.
Zdjęcia robione różnymi aparatami i obiektywami w rożnych warunkach.

Pozdrawiam
Wifi

kelvinpiotr 
Bywalec

Wysłany: Pią 03 Maj, 2013   

Jeżeli mają to być tego typu fotografie , wybierz najtańszy i tak będzie za dobry .

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 04 Maj, 2013   

Sigma 17-70mm da Ci elastyczność od szerokiego kąta do dość wąskiego, plus użyteczne makro-zbliżenie. Jeśli w budżecie wystarczy Ci jeszcze na dedykowany obiektyw makro typu 100 mm, bo jesteś w pełni wyposażony. Stałka 85/1.8, choć do innych zastosowań bardzo przydatna, przy fotografii produktowej niespecjalnie się przyda.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   

Wifi, moim zdaniem masz bardzo duży "komfort" jaki ma być materiał wyjściowy ponieważ wszystko idzie na net(ważniejsze jest żeby kadr był dobrze wyświecony niż oddawał jakąś ilość detali), w tego typu fotografii zachowałbym się samolubnie(dla własnej wygody) i albo brał nawet starsze dwurolkowe body albo od razu przyjął, że bedę pracować z aparatem na statywie + komputer połaczony z puszką na LV.
Co do obiektywu to jak wcześniej wspomniał komor, sigma powinna wystarczyć.

Odpowiedz do tematu