Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak przenieść nazwę pliku do danych exif?
Autor Wiadomość
jodabananfoto
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   Jak przenieść nazwę pliku do danych exif?

Jak przenieść nazwę pliku (np. album 2 strona 4 slajd 23.jpg) aby była zapisana w właściwościach pliku: komentarz lub tag?
Chcę aby w właściwościach mógł później znaleźć gdzie jest negatyw bo nazwę pliku sobie zmienię na inną?

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 06 Maj, 2013   

Nie napisałeś nic jakim posługujesz się systemem operacyjnym ani oprogramowaniem edycyjnym, więc trudno doradzać. W Photoshopie można edytować dane EXIF, w Lightroomie można, można sobie w systemie zainstalować darmowego Exiftoola, można do niego zainstalować jakieś nakładki GUI…

jodabananfoto
[Usunięty]

Już uzupełniam dane:
Posiadam Win 7.
Do zmian nazw plików posługuje się Advanced Renamer.
Szukam programu umożliwiającego masową zmianę nazw plików.
Edytowanie w PS poszczególnego pliku jest nie do przyjęcia ok 650 plików.
Może jest jakiś inny sposób zapisania danych o miejscu przechowywania plików byleby nie w nazwie pliku?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jodabananfoto, zajrzałeś chociaż co to jest exiftool? Wiesz jak wygląda edycja tagów EXIF w Ligtroomie?

Tutejszyn 
Optyczny

jodabananfoto napisał/a:
Może jest jakiś inny sposób zapisania danych o miejscu przechowywania plików byleby nie w nazwie pliku?
Wydaje mi się, że umieszczanie takich informacji w EXIFie to nie najlepszy pomysł. Już lepiej zapisać to w IPTC, ale to też jest jest bardzo siermiężny sposób zarządzania fotografiami.
Są programy, które zajmują się tym "zawodowo". Można tworzyć albumy o dowolnych, aczkolwiek przyjaznych nazwach, albumy w których przegląda się fotografie, choć fizycznie fotografie są na dysku, w katalogach utworzonych na przykład w porządku chronologicznym.
Zapisywanie tego w exifie, może w jakim momencie wprowadzić totalny bałagan, kiedy z jakiegoś powodu postanowisz zmienić organizację plików na dysku.

jodabananfoto
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   

hijax_pl napisał/a:
jodabananfoto, zajrzałeś chociaż co to jest exiftool? Wiesz jak wygląda edycja tagów EXIF w Ligtroomie?

Ja mam PSE 8.
Próbowałem zainstalować exiftool ale nie mogę. Pokazuje mi się instrukcja w DOS i nic dalej. Jak patrzę na screeny to będzie chyba ten program.

Uważam, że dobrze jest wykorzystać pozycje komentarz w właściwościach plików do zapisania gdzie znajdują się oryginale slajdy które zeskanowałem.

Tutejszyn 
Optyczny

jodabananfoto napisał/a:
Uważam, że dobrze jest wykorzystać pozycje komentarz w właściwościach plików do zapisania gdzie znajdują się oryginale slajdy które zeskanowałem.
Nie. Na pewno nie jest dobrze. To o czym mówię, to sytuacja w której robisz skany, wrzucasz je do właściwego katalogu na dysku, a potem ten katalog i na przykład 650 w nim fotografii, jednym ruchem myszki upuszczasz nad logicznie nazwanym albumem. W tym momencie klikając w jakąś fotografię z albumu, masz komplet informacji o niej - gdzie ona jest fizycznie na dysku, też.

[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 09:21 ]
Jeśli na przykład umieszczasz fotografie w serwisach microstockowych, to również możesz sobie zrobić odpowiadające im albumy. Nazwa microstocku, a w nim podalbumy zdjęć przyjętych i odrzuconych. Ta sama fotografia może być w jednym przyjęta, w innym odrzucona, ale Ty masz porządek w zdjęciach. Cóż więcej można dodać?

jodabananfoto
[Usunięty]

Jest w tym logika.
Co zrobić gdy cześć tych zdjęć skasuje z mojego komputera, a po jakimś czasie inna osoba będzie chciała odszukać ten oryginał (będzie miała kopie tych zdjęć).
Będę musiał przeglądać całe albumy.
W nazwach plików chce podać np. miejsce zrobienia zdjęcia, osoby. W danych exif zmienię daty na przybliżone (wykonanie zdjęcia), a w komentarzu chce podać: album 1 strona 2 kieszeń 12 (a1s2k12).

O to mi chodzi...

Tutejszyn 
Optyczny

jodabananfoto napisał/a:
Co zrobić gdy cześć tych zdjęć skasuje z mojego komputera, a po jakimś czasie inna osoba będzie chciała odszukać ten oryginał (będzie miała kopie tych zdjęć)..
Wtedy umieszczenie odniesienia w EXIF, czy IPTC nic nie da, bo fizycznie tych zdjęć w zapisanej lokalizacji nie będzie (bo skasowane). Jedyną kopię posiada wtedy znajoma/znajomy, a skoro ją posiada, to nie musi szukać.

[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 10:27 ]
jodabananfoto napisał/a:
W nazwach plików chce podać np. miejsce zrobienia zdjęcia, osoby. W danych exif zmienię daty na przybliżone (wykonanie zdjęcia), a w komentarzu chce podać: album 1 strona 2 kieszeń 12 (a1s2k12).

O to mi chodzi...
Zmiana nazwy pliku jest żmudna. Jeśli masz robić to automatem, to po co w ogóle zmieniać? Wystarczy właściwie nazwać katalog.
Ja robię to u siebie tak:
1. w katalogach zachowuję chronologię wykonania - Mniej więcej pamiętam, co robiłem ostatnio, więc trafić łatwo, bo na koniec listy katalogów :)
2. Albumy tworzę według jakiejś już logiki, przy czym jest już łatwiej, bo jedną fotografię, jeśli chcę, mogę umieścić (a potem znaleźć) już kilku miejscach. Na przykład: Praca i Ludzie i Fajne Pyski i Imprezy i tak dalej.. W każdym momencie też wiem dokładnie, gdzie dana fotografia jest składowana na dysku.
3. Zdjęcia możesz uzupełnić o wpisy w EXIF/IPTC jak chcesz, według uznania.
4. Możesz otagować, nadaś słowa kluczowe i co tam tylko chcesz. Ale najważniejsze, że jeśli nie chcesz, to i tak odnajdziesz szukaną fotografię, odpowiednio wcześniej zarządzając informacją o fotografiach, za pomocą kilku ruchów myszką.

[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 10:40 ]
jodabananfoto napisał/a:
...a w komentarzu chce podać: album 1 strona 2 kieszeń 12 (a1s2k12).

O to mi chodzi...
Jeśli chodzi Ci o lokalizację do płyt CD(?!), i jakiś fizyczny magazyn zdjęć w szafkach i szufladach, to..
Po pierwsze, płyta CD jest jednym z gorszych sposobów archiwizowania zdjęć/
Po drugie, masz aż tyle płyt, że musisz trzymać je w szafach, jak fiszki w bibliotece?
Po trzecie, jeśli dotarcie do konkretnej fotografii ma się odbywać jedynie za pomocą informacji od znajomych i jakiejś zachowanej przez nich kopii, to lepiej już w ogóle nic nie zapisywać w pliku, tylko stworzyć jakąś listę w zeszycie, a obok wpisu zrobić odręczny szkic zdjęcia i stworzyć jakąś paranoiczną bazę danych.. Współczuję :(

jodabananfoto
[Usunięty]

Wszystkie te rady są dobre.
Ja jednak potrzebuje informacji jak zmienić dane w exif.
Posiadam albumy na negatywy.
W nich mam wszystko uporządkowanie i opisane.
Po zeskanowaniu na wersje cyfrową, chciałbym w komentarzu ukryć dane o lokalizacji danego negatywu czy slajdu.
Jakim programem mogę to zrobić?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Exiftool

jodabananfoto
[Usunięty]

A jak go zainstalować ....

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Po prostu gdzieś wgrać - to jest program konsolowy. Są dla niego jakieś GUI też przygotowane, jeśli ktoś nieobyty z konsolą i ewentualnie skryptami.
Tak na szybko takie GUI znalazłem: http://freeweb.siol.net/h...exiftoolgui.htm
Nie mam pojęcia ile jest warte.

Za pomocą exftoola możesz modyfikować wszelkie (znane mu) pola exif/IPTC itd.
Pojedynczemu plikowi czy całej grupie.

Odpowiedz do tematu