Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Wto 07 Maj, 2013
Jaki pierwszy aparat zakupić?
Autor Wiadomość
aleksandra26527 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   Jaki pierwszy aparat zakupić?

Chciałabym zakupić pierwszą lustrzankę. Miałam już wcześniej wiele aparatów cyfrowych, jednak jakość nie była w pełni zadowalająca. Jaką polecacie lustrzankę dla początkujących? Bez żadnych skomplikowanych funkcji. Nie znam się za bardzo na aparatach więc nie mam pojęcia co oznaczają te wszystkie pojęcia. Np przeglądam aparaty Nikona i nie wiem czy lepsze jest wieksze ISO czy mniejsze, prawdę mówiąc nie mam pojęcia co to znaczy. Wnioskując chciałabym aparat którym mogę przybliżać, oddalać, jakość bedzie naprawde świetna, kolory żywe. Zdjęcie wyraźne i nawet w biegu nie będzie to zdjęcie bardzo rozmazane. Widziałam kiedyś zdjęcie gdzie sfotografowane są dzieci w morzu a widać wyraźnie krople wody! Ważna jest też dla mnie funkcja nagrywania filmow hd.
Z góry naprawde dziękuję za radę i o kilka przykładowych aparatów :)

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   

aleksandra26527, przede wszystkim jesli ta jakosc ma byc taka swietna to bedziesz sie musiala podszkolic, wykazac i ogarnac podstawowe pojecia z zakresu ekspozycji jak przyslona, czas naswietlania oraz ISO oraz co to zoom, ogniskowa, glebia ostrosci, balans bieli itd. nie licz, ze w trybie auto aparat zrobi to za ciebie, kluczem do zadowalajacej jakosci jest kontrola nad sprzetem

jaki budzet?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

aleksandra26527, to raczej pójdź w bezlusterkowca.
Chyba, że ergonomia lustrzanki ci odpowiada i po prostu chcesz. Nie napisałaś dwóch podstawowych rzeczy: budżet + co fotografujesz.

Poza tym jest dział, gdzie "Pomagamy w wyborze ..."
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=23

Czytałaś?

[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 19:30 ]
moronica, jesteś szybsza niż nie powiem co :mrgreen: :razz:

aleksandra26527 
Nowy

Może źle to ujęłam. Pochlonęło mnie trochę. Kiedyś robiłam zdjęcia na jednej lustrzance i automatycznie mi wszystko pięknie wyostrzyło. Chodzi mi może o coś takiego. Jeśli chodzi o robienie zdjęć to przeciez umiem je robić, ale czasem po prostu jest jakaś chwila i nie chcę stać i ustawiać wszystkich funkcji. Po prostu biorę aparat, robię zdjęcie i jest. Chodzi mi głownie o fotografowanie codziennych chwil, a także np krajobrazu czy jakis przedmiotów.
Co do ceny to myślałam że napisalam, a jednak nie. Nie za drogie, może do 1600zł?
A o tym co sądzicie? http://www.nikon.pl/pl_PL.../consumer/d3100

Przepraszam, że nie napisałam to w odpowiednim dziale, ale pierwszy raz jestem na tym forum i się nie orientuję.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   Re: Jaki pierwszy aparat zakupić?

aleksandra26527 napisał/a:
Zdjęcie wyraźne i nawet w biegu nie będzie to zdjęcie bardzo rozmazane.
Co to znaczy "nawet w biegu"? Chcesz robić zdjęcia w biegu?
To aż się prosi o wypadek i roztrzaskanie nosa i aparatu.
Co to znaczy "nie bardzo rozmazane"? Zdjęcia są albo rozmazane (do kosza), albo nie.

...o ile to znowu nie jest ściema.

moronica 

aleksandra26527, nie chce cie zniechecac, wrecz przeciwnie, ale jestem przekonana ze z przynajmniej czesci z tych wielu aparatow cyfrowych, ktore posiadalas, daloby sie wycisnac duzo wiecej niz ta nie do konca zadowalajaca jakosc gdybys jednak zmienila troche podejscie i przestala uwazac, ze wykonywanie zdjecia zaczyna sie i konczy na wcisnieciu spustu migawki. no bo generalnie jesli ty nie wiesz jakie ISO da lepsza jakosc - wysokie czy niskie, oraz uwazasz ze rozmazane zdjecie jest wina aparatu a nie fotografa no to jeszcze dluga droga przed toba. mam nadzieje, ze jak juz sie dorobisz lustra to po wczesnym okresie fascynacji pt "ale mi szybko ostrzy" jednak zdecydujesz sie wyjsc poza tryb auto i robienie zdjec w biegu

d3100 jest ok, pomysl lepiej z jakim obiektywem go bedziesz brala

aleksandra26527 
Nowy

No ja, teraz wszyscy mnie hejtują za każde napisane słowo.

Oczywiście że nie chcę ja biegać, miałam na myśli to, że ktoś biegnie np truchtem, ja robię mu zdjęcie i osoba ta nie wychodzi jak taka smuga.

Co do tego, że niby robiłam wcześniej zdjecia 'byle jak'- nie było to tylko wciśnięcie spustu. To normalne, że próbowałam stanąć w miejscu, nie ruszać się i uzyskać jak najlepsze zdjęcie. Jeśli pisałam coś o złych zdjęciach to miałam na myśli takie mało ostre i z drganiami.

Narazie nie będę bawić się w obiektywy. Może po czasie, jak bardziej sie w to zagłębię. Może bym kupiła to d3100. użytkownicy piszą, że jest dobry dla początkujących i prosty w obłudze itd.

Mimo wszystko dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

moronica 

aleksandra26527, poruszone zdjecie (znaczy sie z drganiami) to wina fotografa, nie aparatu. bo to do fotografa zalezy by dobral odpowiedni do sytuacji czas naswietlania. jak bedzie on za dlugi to zdjecia z lustrzanki rowniez wyjda poruszone

dobra, znowu wyjde na jakas wredna zolze... ale wiesz, ze jakis obiektyw bedziesz musiala kupic (?)

aleksandra26527 
Nowy

Wcześniej robiłam zdjecia zwykłą cyfrówką. Tak, wiem, że z jednej strony to moja wina, że wychodzą poruszone. Czasem gdy chcę zrobić jakieś zdjęcie, akurat zdjęcie w danym momencie, to nie mogę się zatrzymać, poustawiać itd, bo ten moment po prostu minie i już. Chodziło mi bardziej o to, że gdy zrobię zdjęcie to mimo wszystko będzie ono wyraźne http://www.stylistka.pl/i...ie_22392_11.jpg .Widać? Gdybym robiła to moim wczesniejszym, to nie wiadomo jak bym miała się nie ruszać, to i tak te włosy wyszły by rozmazane. Nie wiem jak to się nazywa w profesjonalnym języku fotografii.

moronica 

aleksandra26527, a ty dalej swoje... to kwestia dobrania odpowiednio krotkiego czasu otwarcia migawki przez osobe wykonujaca zdjecie, to nie wada aparatu (no chyba ze to jakis aparat z naprawde niskiej polki ale tak sobie przegladam i nie udalo mi sie znalezc aparatu z dluzszym minimalnym czasem niz 1/1500s). lustrzanka moze byc latwiej (chocby dzieki wyzszemu uzytemu ISO) ale zasade trzeba znac i tak. profesjonalizm nie ma tu nic do rzeczy

mozer 
bo Pentax

aleksandra26527, takie zdjęcie można zrobić każdym kompaktem, który ma jakiekolwiek manualne ustawienia - to jest zrobione w dzień przy dobrym świetle, więc nie ma problemu. Posłuchaj moroniki - najpierw umiejętności, potem sprzęt!

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 08 Maj, 2013   

aleksandra26527, skoro dojrzałaś do kupna lustrzanki, to ją kup. Budżet 1600zł oczywiście ogranicza wybór do kilku modeli aparatów. W zasadzie co wybierzesz, będzie dobre. Nikon D3100, jak najbardziej.
Z fotografią jest trochę jak z grą na instrumencie. Zwykle trzeba poznać nuty, aby gra dawała przyjemność i Tobie i słuchającym. Inaczej to będzie tylko rzępolenie.

Powiem Ci na ucho, że fotografia, którą zalinkowałaś, to wcale nie była ulotna chwila. To była długa sesja, w której wykonano wiele zdjęć, aby fotografia była w końcu taka, jak ją widzimy.

mozer 
bo Pentax

Tutejszyn napisał/a:
skoro dojrzałaś do kupna lustrzanki

No ja właśnie mam wątpliwości. No dobrze, kupi, ale efekty będą takie same jak wcześniej jak będzie się bała "skomplikowanych funkcji" - cokolwiek by to nie znaczyło.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

aleksandra26527 napisał/a:
Nie wiem jak to się nazywa w profesjonalnym języku fotografii.

Olu, moronica i mozer mają, niestety, racje w tym co Ci radzą. Takiego zdjęcia jakie przywołałaś, to ŻADEN APARAT NIE WYKONA W TRYBIE "AUTO". Tu trzeba NAJPIERW zastanowić się, jaki efekt chce się uzyskać i dopiero wtedy dobrać odpowiednie ustawienia. I można je uzyskać nie tylko lustrzanką czy bezlusterkowcem, ale także dobrym kompaktem (czyli "zwykłą cyfrówką", jak to nazwałaś, ale z tzw "górnej półki") mającym możliwość RĘCZNEGO - niestety :sad: - ustawiania parametrów fotografowania, zwłaszcza takich jak czas otwarcia migawki, przesłona, czułość matrycy (czyli to nieszczęsne ISO).
A ponieważ jak szczerze i uczciwie przyznajesz, nie znasz teoretycznych podstaw fotografii, więc warto jednak te minimum teorii opanować, zwłaszcza jeżeli chcesz wydać kasę rzędu 1600 zł. Dlatego proponuję Ci np. takie proste poradniki do fotografii cyfrowej:
http://merlin.pl/Collins-...8.html#fullinfo
ewentualnie coś bardziej obszernego:
http://merlin.pl/Fotograf..._pos=7#fullinfo
Podaję przykłady akurat zachodnich autorów, bo z mojego doświadczenia wynika, że nasi jak już piszą, to mają skłonność do komplikowania nawet prostych rzeczy i popisywania się raczej swoją wiedzą, niż dzielenia nią z czytelnikiem. Poza tym mam wrażenie, że nasi krajowi autorzy są jakby zazdrośni o swoją wiedzę warsztatową i nie chcą odkryć zbyt dużo, żeby czytelnik "nie stał się mądrzejszy od nich". Tej zazdrości o wiedzę nie dostrzegam u zachodnich autorów, zwłaszcza anglojęzycznych, stąd takie właśnie moje propozycje.
Pozdrawiam. :smile:

siosio 
Maniak

Wysłany: Sro 15 Maj, 2013   

aleksandra26527

Weź sobie nexa np. Nex 3n z 16-50 - około 1900 złotych.

Ma mało przycisków, jest łatwy w obsłudze, mały, szybciej ostrzy od kompaktów, a jakość zdjęć będziesz miała porównywalną do lustrzanki :mrgreen:

Po co masz wgłębiać się w jakże trudną do ogarnięcia podstawę poprawnego nastawianie ekspozycji w fotografii skoro nie chcesz, a możesz przecież jechać na inteligentnym automacie, czy też wyborze scen - i pewnie dużo zdjęć wyjdzie Ci ładnych. Im więcej zdjęć zrobisz, tym więcej będzie tych fajnych :twisted: Nexy mają dosyć dobry automat.

Odpowiedz do tematu