Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Celestron SkyMaster 15x70 czy Delta Optical StarLight 15x70?
Autor Wiadomość
konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 07 Maj, 2013   Celestron SkyMaster 15x70 czy Delta Optical StarLight 15x70?

Niestety nie mogę znaleźć żadnego rzetelnego porównania w internecie. Czy ktoś z redakcji miał choć krótki kontakt z nowością Delty? Celestron jest już jakiś czas na rynku i wiadomo co się po nim spodziewać. To niby takie same lornetki ale StarLight ma na papierze troszkę większe pole widzenia. I to na tyle większe ze powinno dać się zaobserwować różnice na oko bez jakiś wielkich testów. Czy ktoś miał w reku StarLighta?? Jeśli pole faktycznie jest minimalnie większe w co śmiem wątpić to wybrał bym Delte bo właściwości i jakość jest pewnie taka sama...

Reklama

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Sro 08 Maj, 2013   

Miałem okazję porównać te lornetki i ogólnie bardziej do gustu przypadł mi Celestron jako wygodniejszy w obsłudze. Obrazy praktycznie dają takie same.

konczako 
Entuzjasta

polaris napisał/a:
Miałem okazję porównać te lornetki i ogólnie bardziej do gustu przypadł mi Celestron jako wygodniejszy w obsłudze. Obrazy praktycznie dają takie same.

Dzięki za odpowiedz. Czyli pewnie to te same lornetki tylko inaczej oklejone gumą:). A sprawdzałeś czy obie tak samo racza sobie pod światło?? Kolor powłok jest taki sam?

konto usuniete 
Bywalec

Wg mnie Starlight ma nieco lepsze powłoki na obiektywach ale nie stwierdziłem znaczących różnic w obrazach. W sumie musiałbym sięgnąć do notatek, których nie mam teraz przy sobie :)

konczako 
Entuzjasta

polaris napisał/a:
Wg mnie Starlight ma nieco lepsze powłoki na obiektywach ale nie stwierdziłem znaczących różnic w obrazach. W sumie musiałbym sięgnąć do notatek, których nie mam teraz przy sobie :)

Bo ciekawe czy pewnych okolicznościach te lepsze powłoki mogą o sobie dać znać?? Np przy obserwacji jasnego księżyca i okolic nieba blisko Księżyca...

Abs 
Optyczny

Moim zdaniem to bardzo podobne lornetki. Delta jest młodsza i rzeczywiście mogła nieco rozwinąć sprawdzoną konstrukcję Celestrona ale różnice na korzyść jednej czy drugiej będą śladowe czyli trudne do wychwycenia gołym okiem. Podobna cena, podobna jakość. Radzę brać tę, co do której mamy większe przekonanie.

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Czw 09 Maj, 2013   

Jeśli wytrzymasz do wieczora to postaram się znaleźć moje notatki z porównania na Księżycu :)

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 09 Maj, 2013   

polaris napisał/a:
Jeśli wytrzymasz do wieczora to postaram się znaleźć moje notatki z porównania na Księżycu :)

A pewnie że wytrzymam:) i bardzo był bym wdzięczny za wszelkie sugestie:). Droższej lornetki raczej nie kupie i wybiorę spośród tych. SkyGuide 15x70 używanej poniżej 500zł raczej nie dostane. Był by to już zakup docelowy ale jak dla mnie lornetka za 300zł powinna wystarczyć....

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Pią 10 Maj, 2013   

Przejrzałem notatki i widzę, że wrażeń z obserwacji Księżyca nie spisałem :( Ale z tego co pamiętam odblaski były spore, co nie dziwi. Załączam za to inne spostrzeżenia:

Na pierwszy rzut oka zewnętrznie lornetki są praktycznie identyczne nie licząc różnic wykończeniowo-stylistycznych. Muszę przyznać, że Celestrona trzyma się pewniej dzięki karbowanej, antypoślizgowej okleinie gumowej w miejscach chwytu. Również pokrętło ostrości daje się precyzyjniej i pewniej obsługiwać w Celestronie SkyMaster. Niebieski gumo-plastik w DO StarLight jest niestety zbyt śliski i twardy, i daje się to we znaki szczególnie w przypadku operowania pokrętłem ostrości.

Przegląd mostka okularowego wykazał, że jest on dużo stabilniejszy w DO StarLight. Mostek w Celestronie SkyMaster jest „miękki” i bardzo podatny na zgięcia. Manipulacja pokrętłem ostrości wyjaśniła też sporą różnicę w minimalnej odległości ostrzenia oby lornetek – Celestron SkyMaster ma dłuższy zakres wysuwu i tym samym krótszą minimalną odległość ostrzenia, przez co bardziej nadaje się do obserwacji ziemskich na krótkich dystansach. Natomiast stabilność mostka zdecydowanie jest plusem modelu DO StarLight.

Warstwy antyrefleksyjne soczewek obiektywów nieco się różnią w obu modelach. W DO StarLight zdają się nieco bardziej intensywne, a ich kolorystyka to ciemna zieleń i burgund. Obrazy odbite w soczewkach DO StarLight trochę ciemniejsze niż w Celestronie SkyMaster. Powinno to skutkować większą sprawnością optyczną modelu DO StarLight, ale czy zauważalną? Obiektywy Celestrona SkyMaster wykazują warstwy o kolorystyce jasno-zielonej i niebieskiej, gdzie warstwa niebieska jest odpowiednikiem burgundowej w DO StarLight. W specyfikacji Celestrona Sky Master optyka określona są jako MC, natomiast model DO StarLight ma w nazwie FMC. Po przeanalizowaniu obu modeli, mam wrażenie, że powłoki okularów i pryzmatów są tożsame, natomiast powłoki obiektywów dość znacznie się różnią, według mnie na korzyść DO StarLight.

Oszacowane kątowe pole widzenia zdaje się być identyczne w obu modelach i wynosi ok. 4,3 stopnia.

Odwzorowanie bieli jest w obydwóch lornetkach kiepskie, ale zabarwienie obrazu w DO StarLight wpada bardziej w szarość co sprawia, że kolorystyka jest bardziej neutralna, a obraz wydaje się troszeczkę jaśniejszy. Celestron SkyMaster wykazuje dość wyraźne zażółcenie, przez to obraz jest ciemniejszy od tego czego moglibyśmy się spodziewać.

Miała być z tego recenzja, ale raczej jej nie będzie więc wrzucam tu kilka surowych fragmentów. Mam nadzieję, że to pomoże, choć pewnie jeszcze zamąci ;)

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 10 Maj, 2013   

Dzięki:). Jestem twoim dłużnikiem:). Miałem brać Celestrona ale chyba twoje notatki przechylają szalę w stronę DO jako lornetki bardziej do astro. Jeszcze się wstrzymam bo może mi coś do głowy przyjdzie... W każdym bądź razie bardzo mi pomogłeś.

Odpowiedz do tematu