Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 07 Maj, 2013 Nie kupimy już Photoshopa na własność.
Photoshop CS6 jest oststnim, który mogliśmy kupić na własność. Na pewno nie ucieszy ta informacja tych, którzy korzystają z niego niezawodowo, albo korzystają sporadycznie. Czy za inne programy też będziemy płacić (niemały przecież) abonament?
Wszystko w chmurze i na wszystko abonament. Za to abonament 100zł, za to 100, za to 50 i zaczyna robić się poważna kwota. Jeśli teraz czegoś używa się sporadycznie, to nie ma sensu wykupywać abonamentu i człowiek jest w czarnej d... Owszem istnieje wolne oprogramowanie, ale na razie jeszcze podziękuję za nie. Mam nadzieję, że rynek zweryfikuje abonamentowy model "dystrybucji" oprogramowania do możliwej opcji, a nie jedynej tylko możliwości.
Trzeba kupić CS6 i jakiś czas się z tym wytrzyma. Mnie tyle lat wystarczał CS2, że z 10 wytrzymam na CS6.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Maj, 2013
ale czego wy narzekacie, obecnie 50$ za dostęp do całego pakietu na miesiąc to przecież smieszne pieniądze. Pomijając problemy techniczne, chmura do tej pory nie cieszyła się powodzeniem, ze wzgledu na przyzwyczajenia userów.
Tutejszyn, ja nie wiem czy ty korzystałeś z całego pakietu adobe ale przeciętnie wyposażenie na jedno stanowisko graficzne w pakiet to kwota około 9 tysięcy PLNów powiedzmy, że rozkładamy to na 2 lata więc wychodzi nam 375 ziko miesięcznie, czyli ponad 2 razy tyle. Nawet nie chce tego rozkładać na rok
Kwota 50$ to jest niewiele za cały pakiet, chociaż jak znam życie teraz to jest kwota promocyjna.
Ja rozumiem że ty chcesz korzystać z samego szopika, założę się że abonament będzie 2X mniejszy, na cholerę rozpaczać na zapas.
MM napisał/a:
Trzeba kupić CS6 i jakiś czas się z tym wytrzyma. Mnie tyle lat wystarczał CS2, że z 10 wytrzymam na CS6.
Z szopa możesz sobie tak korzystać ale after effecta, indesign czy z illustratora nie da rady, dostaniesz świeższą wersję od kogoś do obróbki i będziesz w du.pie(żebranie do zapisania do niższej wersji - ile tak można?), zresztą kupisz sobie nową puchę bo w tym czasie wyjdzie canon 5d4 i 5d5 i bedziesz potrzebował acr-a ze wsparciem do rawów. Ludzie jakimi wy kategoriami myślicie, jak chytry Polak na skróty, Tutejszynowi to się nawet nie dziwie ale ty MM że ci takie pomysły przychodzą do głowy. 10 lat bez updejtu a potem co ? Emerytura?
Wiecej na pączki wydajecie w miesiącu
Ja CS-em nawet nie dotykam RAW-ów, od tego mam LR.
[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 20:33 ]
kozidron napisał/a:
10 lat bez updejtu a potem co ? Emerytura?
Za jakie 10? Pełną mam za 6
[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 20:35 ]
kozidron napisał/a:
Wiecej na pączki wydajecie w miesiącu
Nie jadam pączków. No i nie mam zamiaru wydawać tyle kasy na program, który włączam raz w miesiącu. Ja nie jestem grafikiem. A jak nawet jakieś zdjęcie miałoby być ostro pogrzebane to zrobi to właśnie grafik a nie ja. Ja jestem od zdjęć, grzebanie zostawiam specom od grzebania.
Jedyny problem dla mnie to taki, że nie będzie już uaktualnień. Bo przecież te rzeczone 9 tysi to inwestycja w wersję 'a', ale aktualizacja to nie była już taka kwota. W przypadku MasterCollection update do CS6 to raptem 2.5 tyś zł (brutto). Czyli jakieś 580€. Zakładając, że takie uaktualnienia duże są co 2 lata wychodzi, że wydaje się na nie 24€ miesięcznie. Innymi słowy teraz będzie drożej.. dużo drożej...
kozidron [Usunięty]
MM napisał/a:
Ja CS-em nawet nie dotykam RAW-ów, od tego mam LR.
MM, ale mam dla ciebie złe wieści LR też będzie w chmurze w sumie to raz a dwa LR jest "wszyty" w Cs-a to dwa i mi wygodniej sie korzysta wywołując rawy z Cs-a(ze wzgledu na pewne kwestie w które się nie zagłebiajmy), spróbuj przynajmniej suwaki/pulpit nie jest tak denerwujacy jak w Lr.
MM napisał/a:
Za jakie 10? Pełną mam za 6
o matko zapomniałem, że przecież wszyscy później będziemy bulić na Ciebie a mogłeś być górnikiem, chociaż bysmy Ci współczuli ciężkiej pracy
kozidron, nie, nie korzystam z całego pakietu graficznego. Korzystam za to z Photoshopa, z Office'a, z programu do grafiki wektorowej i jeszcze innego do modelowania 3D. Korzystam jeszcze z kilku innych programów.. Nie bardzo bym chciał, aby w przyszłości to wszystko było dostępne poprzez abonament i taki był sens mojej wypowiedzi... przepraszam, mojego rozpaczania i publicznego rozdzierania szat.
Tak, chcę korzystać z samego tylko szopika. Bardzo przyjemne narzędzie do kolorowania.
kozidron [Usunięty]
edit.
hijax_pl napisał/a:
Jedyny problem dla mnie to taki, że nie będzie już uaktualnień. Bo przecież te rzeczone 9 tysi to inwestycja w wersję 'a', ale aktualizacja to nie była już taka kwota.
Tak naprawdę to jest ponad 10 tysia, ponad 9 jest jak kupujesz na kilka stanowisk.
Jak abonament to przyjmijmy 600$ rocznie i myslisz że pozwolą ci updejtować w nieskończoność, to i tak mniej niż 1200 na 2 lata. Pamietaj że ze startu musisz wydać 3000$, żeby coś updejtować!
Ja się nie spinam tak łatwo. Jedna osoba może trochę mnie tu ostatnio wnerwiała, ale poleciała do ignorowanych i mam wczasy
kozidron napisał/a:
wszyscy później będziemy bulić na Ciebie
Też się z tym trochę głupio czuję, ale jeżeli kupią do łódzkiego śmiglaka to co mają kupić a ja się na to przeszkolę i jakimś cudem stworzą stanowisko bym to coś obsługiwał, to obiecuję zostać do momentu wywalenia mnie z resortu przez lekarza lotniczego
kozidron [Usunięty]
edit.
Tutejszyn napisał/a:
Tak, chcę korzystać z samego tylko szopika. Bardzo przyjemne narzędzie do kolorowania.
hijax_pl napisał/a:
Za samego szopa (jak i każdą inną pojedynczą aplikację) abonament to 24.59€ miesięcznie.
nowy szopik to około 600euro
25eurosów X 24 smutne miesiące abonamentu === to jakby nie patrzeć 600
To tak w skrócie ani to taniej ani drożej a teraz to co mówił hijax_pl o updejcie, no cóż te czasy się skończyły. Mozna tylko mieć nadzieje na wykwit konkurencji.
Niedawno kupiłem CS6 i nie mam jeszcze do czego uaktualnikać. Zapłaciłem za niego około 900zet i mam nadzieję popracować na nim kilka ładnych lat. Nie jestem zawodowym grafikiem, ani fotografem, dlatego trudno mi uzasadnić stały wydatek w budżecie na abonament.. i teraz skup się.. za programy(!) z których korzystam. Programy różne, nie tylko produkty Adobe. Widać, że taki model dystrybucji oprogramowania to wcale nie taka fantastyczna przyszłość. Każdy program, to nowy abonament, których suma(!) może być wysoka nawet dla kogoś, kto kilkadziesiąt € traktuje jak drobne na tacę.
kozidron [Usunięty]
Tutejszyn, a teraz "skup się" i zajrzyj do linku hijax_pl tam jest dla ciebie oferta za 13 eurosów miesięcznie a teraz dodaj ułamki i przy wydechu koduj, nie masz wyjścia będziesz płacił za nowszą wersję 13euro x 12 miesięcy powiedzmy przez 2 lata(bo na razie ciężko ocenić ile adobe utrzyma tą promocję) = 312 euro.
Czyli powiedzmy za nowszego szopa zapłacisz 312 eurosów, ja nie wiem co to za wersja szopa za 900 ziko, to jakaś studencka ? Kupiłeś szopa na studenta bo w tej cenie to jakaś abstrakcja?
Tutejszyn a teraz mocno się skup, ja bym musiał zapłacić za takiego szopa prawie 3X tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9