Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cyfrowa lustrzanka z autofocusem podczas nagrywania filmów
Autor Wiadomość
Marek89 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Maj, 2013   Cyfrowa lustrzanka z autofocusem podczas nagrywania filmów

Witam.
Widziałem sporo tematów nt. lustrzanek do zdjęć i filmów, lecz nigdzie nie znalazłem takiego, w którym ktoś zwracał uwagę na te rzeczy, na których mnie osobiście najbardziej zależy :-)

Może na początek odpowiem na pytania zalecane przez @goltar w przypiętym wątku:
1. Czego szukam?
Od ponad miesiąca szukam dobrej cyfrowej lustrzanki, która pozwalałaby mi nie tylko na upamiętnienie wydarzeń z życia rodziny w postaci pięknych fotografii, lecz również filmów z ciągłym autofocusem.
2. Do jakich celów ma służyć lustrzanka?
Lustrzanka z założenia ma służyć przede wszystkim do wykonywania zdjęć na zewnątrz - podczas wyjazdów, spacerów. Równie często będzie służyła do nagrywania filmów z koncertów, jak również upamiętniania ich w formie zdjęć. Czasami posłuży do upamiętniania imprez w pomieszczeniach.
3. Ile planuję / mogę wydać na zakup?
Planuję wydać ok. 2 000,00 - 2 500,00 zł, lecz mogę nawet 3 500,00 zł, jeśli tylko sprzęt będzie tego warty.
4. Jakie posiadam doświadczenie z fotografią?
Niestety niewielkie - robiłem sporo zdjęć moim kompaktem Canon PowerShot SX120 IS, lecz niewiele lustrzankami. Czytałem za to całkiem sporo i wydaje mi się, że z teorii jestem w miarę przygotowany do użytkowania lustrzanki. Jednocześnie nie tylko ja będę użytkował sprzęt, lecz w dużej części moja siostra, która dużo bardziej interesuje się fotografią.
5. Czy planuję zakup jednorazowy, czy może planuję rozwijać sprzęt?
Ponieważ będzie to moja pierwsza lustrzanka, będę starał się na niej nauczyć jak największej ilości rzeczy. Szacuję, że mogę dokupić do niej może z 2 obiektywy, lecz gdy moje zainteresowanie fotografią zacznie wzbijać się na wyższy poziom, zapewne będę planował w ciągu 3-4 lat wymienić sprzęt na nowszy, a tym samym zaprzestać rozwijania poprzedniego.

Na co zwracam uwagę? Może odpowiem na to pytanie, opisując kilka modeli lustrzanek, które miałem już przyjemność testować (wraz z kitowymi obiektywami):

Sony Alpha SLT-A58K
Aparat w całkiem dobrej cenie, lecz w porównaniu do np. Canona EOS 650D o zauważalnie gorszych barwach. Nie nadaje się do nagrywania w trybie interpolowanym, gdyż na wielu odtwarzaczach widać zakłócenia na nagraniu. Sam format plików wideo to .MTS, a ceny obiektywów nie napawają optymizmem. Mała ilość szczegółów oraz słabo działająca stabilizacja podczas nagrywania.
Jednocześnie bardzo miło zaskakujący szybkim, lecz czasem omylnym autofocusem, który bardzo mi się spodobał podczas nagrywania filmów.

Nikon D5100
Robi ładne zdjęcia, lecz autofocus miewa problemy na zdjęciach, a nie istnieje podczas nagrywania filmów. Z tego powodu odpada.

Canon EOS 650D
Naprawdę ładnie odwzorowane barwy i szczegóły. Czasem widoczne szumy. Złapanie ostrości podczas nagrywania bardzo średnie - trwa dobre kilka sekund i jest słyszalne. Stabilizacja trochę więcej jak średnia. Przy gwałtownych ruchach w miarę dobrze się odnajduje. Zaciekawiła mnie możliwość nagrywania filmów w SlowMotion, które można znaleźć w internecie (np. tutaj: http://youtu.be/bOFTR6QqFvg?t=32s).

Pentax K-30
Wydaje mi się, że zaraz za Pentaxem K-5 II wykonuje najładniejsze zdjęcia jeśli chodzi o odwzorowanie barw, dokładność i brak szumów. Dodatkowo z tego co wiem, posiada ciekawy wybór obiektywów. Niestety nie byłem w stanie nagrać nim filmu z ciągłym autofocusem :-( Jedynie udało mi się go wywoływać poprzez naciśnięcie specjalnego przycisku, co mnie dosyć odstraszyło, gdyż byłem w stanie już w niego zainwestować.

Podsumowując: na czym mi najbardziej zależy?
- Dobre odwzorowanie barw i szczegółów w zdjęciach i filmach
- Nagrywanie płynnych filmów w FullHD z szybkim, ciągłym autofocusem
- Dobrze, gdyby filmy były nagrywane w formacie .MOV, .MKV, czy innym w miarę typowym.
- Dobra stabilizacja podczas nagrywania
- Dobra jakość zdjęć i filmów w trudnych warunkach oświetleniowych

Dodatkowe atuty:
- Możliwość dokupienia dobrych obiektywów w ciekawych cenach
- Dobry dźwięk w filmach

Jakie aparaty polecilibyście mi w podanym przedziale cenowym?

W cenie chciałbym otrzymać nie tylko korpus, ale również zadowalający obiektyw (na początek może nawet być to obiektyw kitowy - byle jakość była dobra).

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 10 Maj, 2013   

Sony SLT. Jakiekolwiek jakie sie zmiesci w budżecie

Marek89 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Sony SLT. Jakiekolwiek jakie sie zmiesci w budżecie

Dlaczego akurat Sony? Możesz podać jakiekolwiek powody? Gdyż jak do tej pory Sony poza autofocusem mi jakoś nie zaimponowało... :-P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bo jedynie Sony ma sprawnie działający AF w filmowaniu. Co prawda daleko mu do ideału, ale dla amatorskiego takiego beztroskiego filmowaniu - najlepsza.

Odpowiedz do tematu