Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zainteresował mnie obiektyw Canon EF 200mm f/2.8 L II USM , tylko czy będzie odpowiedni na taki reportaż?
tak, jeżeli oprócz niego i tego co napisałaś masz już jasnego zuma, lampę, może jeszcze 85/1.8 lub choćby 50tkę. Bo jeżeli nie, to nie jest to obiektyw 1 potrzeby a nawet 2, choć znajdą się tacy którzy słusznie mogą dowodzić, że nawet trzeciej potrzeby
Posiadam Lampe 430 EX II , i nic więcej.
Teraz dałeś mi do myślenia z Canon EF 85 mm f/1.8 ( bedzie ten lepszy?)
I mozesz mi podpowiedzieć jak z odlegloscia z nim? Bo też chodzi o to żebym nie musiała stać zaraz przy Parze żeby robić wyraziste zdjecia...
W sobote mam swój pierwszy reportaż i troche się obawiam;/
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Maj, 2013
mucha1510 napisał/a:
osiadam Lampe 430 EX II , i nic więcej.
Teraz dałeś mi do myślenia z Canon EF 85 mm f/1.8 ( bedzie ten lepszy?)
I mozesz mi podpowiedzieć jak z odlegloscia z nim? Bo też chodzi o to żebym nie musiała stać zaraz przy Parze żeby robić wyraziste zdjecia...
W sobote mam swój pierwszy reportaż i troche się obawiam;/
mucha1510, kup sobie najpierw jasnego zuma w okolicach ~17mm do 50~70mm, bo obiektywem z zestawu może być ciężko, oczywiście sporo zależy od koscioła i tych wszystkich dziwnych, ciemnych miejsc w którym przygotowuje się Para młoda. Później dopiero 50tkę, potem 85tkę w plener, potem mocniejszą lampę a dopiero na końcu myśl o czymś co na twoim aps-c(500D) będzie miało 200mm. Chociaż nie głupio by było przed stałkami zmienić lampe na mocniejszą.
Dzięki bardzo za pomoc:) Chociaż zaplątałeś mnie jeszcze bardziej w tym wszystkim.. Zuma sobie na ta chwile daruje, wiec albo ta 50tka albo 85 ( dużo plenerów też robie typu sesje narzeczenskie,ciazowe itd) wiec moze od razu przerzucić sie na 85? Jak myslisz?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Maj, 2013
mucha1510 napisał/a:
wiec moze od razu przerzucić sie na 85? Jak myslisz?
kozidron napisał/a:
mucha1510, kup sobie najpierw jasnego zuma w okolicach ~17mm do 50~70mm, bo obiektywem z zestawu może być ciężko
od poprzedniego posta minęło 10 minut aż tak szybko nie zmieniam zdania
jeżeli musisz zacząć od stałki, to na początek proponuje plastikowe 50/1.8
choć znajdą się tacy którzy słusznie mogą dowodzić, że nawet trzeciej potrzeby
Nawet ... bez potrzeby.
Ślub - stałka na APSC Canona: Sigma 30 1.4 (z zastrzeżeniem że af będzie się lubił z puszką),
50 1.4 (względnie plastik 50 1.8 II), 85 1.8
j.w. - zoom: 17-55 IS USM, względnie 16-35 2.8 II
od bidy: Tamron 17-50 2.8 (bez VC)
Akurat w kościele do statycznych portretów stabilizacja może się przydać.
Hmm, w sumie tak i mimo, że to szkło bardzo nieznacznie jest optycznie od wersji bez VC gorsze, to skłaniałbym się w sumie do "z VC".
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Maj, 2013
mozer napisał/a:
Akurat w kościele do statycznych portretów stabilizacja może się przydać.
jeżeli musi być to VC to z automatu trzeba pomysleć o dodatkowej baterii (poza ta zapasową, która jest koniecznością), bo jeżeli ponad 50% przy reportażu to bedą własnie te ogniskowe to jak w dym że bateria zejdzie szybciej niż myslisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10