Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie body do Sigmy..
Autor Wiadomość
delmonte 
Nowy

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   Jakie body do Sigmy..

Witam
Chciałbym wejsc w lustrzanki kupując obiektyw Sigma 17-70 Macro tylko doradzcie mi prosze jakie body bo mam pare opcji..
Nikon d80 albo moze tanszy d60? duza roznica jest miedzy nimi?
Canon eos 30d lu 400d..
Canony pewnie mają mniejsze sumy na wysokich czułościach?
Czy 30d nie będzie zbyt 'profesjonalny' jak na poczatek?
Ogólnie fotografuje wszystko a najbardziej przyrode, portrety i zachody słona.
Prrrosze doradźcie :)

Reklama

k1caj_ns 
Optyczny

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

Z tego co wypisałeś to moim zdaniem 30D jest najlepszym wyborem. Obsługi się nauczysz szybko więc tym bym się nie przejmował zbytnio. Będzie Ci trudniej niż z 400D ale to już jest coś na dłużej.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

D60 to chyba nie, bo Sigma17-70 musialaby miec wbudowany silnik, zeby AF dzialal.
Ja bym bral 30D, a najlepiej to 40D.

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Sob 14 Cze, 2008   

...za 30d przemawia jego dobra cena, wcale nie jest to skomplikowany w obsłudze aparat; chociaż ja też bym się zastanowił nad d80 ze względu na to że jest to trochę nowsza konstrukcja.

delmonte 
Nowy

no wlasnie raczej jestem myslami przy d80 bo jakos system nikona bardziej do mnie przemawia, duza ilosc obiektywow no i bardziej mi sie nikony podobaja;)
czytalem tez bardzo pochwalne recenzje na temat tego aparatu...
a co byscie wzieli :
d80 + 18-70 Nikorra
d80 + 18-135 nikorra
czy tak jak chcialem d80 + sigma 17-70 macro.
Ma najlepsze swiatlo i chyba dobre to połączenie?

P_M_ 
Maniak

delmonte napisał/a:
no wlasnie raczej jestem myslami przy d80 bo jakos system nikona bardziej do mnie przemawia, duza ilosc obiektywow no i bardziej mi sie nikony podobaja;)
czytalem tez bardzo pochwalne recenzje na temat tego aparatu...
a co byscie wzieli :
d80 + 18-70 Nikorra
d80 + 18-135 nikorra
czy tak jak chcialem d80 + sigma 17-70 macro.
Ma najlepsze swiatlo i chyba dobre to połączenie?

Uklad z sigma moim zdaniem jest najlepszy. Masz tez namiastke makro.
Sama sigme mozesz wybrac z silnikiem autofocusa. Roznica w cenie nie jest duza, ale silnik HSM to cisza i szybkosc - warto.
Sam korpus d80 to rewelacja pomimo swojego wieku. Trzeba tylko pamietac o kilku wadach oprogramowania (np. matrycowy pomiar swiatla) i mozna szalec.

delmonte 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Cze, 2008   

no i szlag mnie trafil :/ ...
ladnie sie zapowaidalo ale niestety zmniejszyc musze budrzet:/
no i jezeli trzymac sie tej sigmy 17-70 macro HSM ktora mi sie bardzo podoba to musialbym wziasc body d40 ewentualnie d60 ale czy warto doplacac? lepiej do jakiegos szkielka dozbierac chyba..
a jak d80 to z 18-55 VR ..moze by sie sprawdzil ten obiektyw w d80 bo slyszalem ze dobry jest jak na poczatek?
co wy byscie wzieli zeby uzyskac najlepsza jakos zdjęć?
jestem początkujący więc może by d40 wystarczyl i lepiej kupic lepsze szkole ktore jest na dlugie lata a kiedys body wymienic?
Poradzcie prosze

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Wto 17 Cze, 2008   

Uzywany d40 kosztuje grosze i nie jest to zly pomysl na aparat przejsciowy. Mozesz takze poszukac uzywanych d50 i d70s. Raczej nie d70, bo bardzo stary. W nikonach bardzo latwo mozna sprawdzic przebieg, np. przy pomocy programu opanda.
Wbrew pozorom 6Mpix tez daje doskonale fotki.

Odpowiedz do tematu