Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kozidron, kosmetyka
wiecej jest na palecie wezlow, poza tym niewiele sie dzieje.
komor napisał/a:
To niezupełnie tak. Owszem, wszędzie kończą się pomysły a firmy muszą sprzedawać i zarabiać. Ale Adobe (jak i inne firmy) skupiają się na eksploatacji nowych rynków w kolejnych wersjach. To, że dla ilustratora czy fotografa nic specjalnego się nie pojawia nie zmienia faktu, że wprowadzane są nowe funkcje związane a to e-bookami, a to teraz z interaktywnymi treściami HTML5, itd. Te zmiany dotykają przeważnie tylko części programów z pakietu, z oczywistych przyczyn. A że rzeczywistość technologiczna pędzi teraz coraz szybciej, to szybsze wypuszczanie uaktualnień takich molochów jak software Adobe – jest nieuniknione. Zawsze jest oczywiście kwestia ceny. Moim zdaniem Adobe mocno korzysta z niemal monopolistycznej pozycji, którą osiągnęło w kreacji. Pakiet CS1 kupowałem za jakieś 3 tysie, teraz pudełko CS6 z analogiczną zawartością kosztuje bodaj 6 tysi. Noszkurde…
co do html'a, niby tak, tylko ze na razie jest troche "zabawkowo"
zreszta zawsze aplikacje generujace kod html byly kontroweryjne..
co do ebook'ow zapisywanie do pdf-a wystarczy a reszta to jakies dzikie
generatory w lightroom itp.
Takie ebooki manie bardzo wkurzają
Tak samo jak pdfy zrobione na zasadzie symulacji drukarki....
manolo [Usunięty]
Wysłany: Sob 11 Maj, 2013
LOL
dobry ebook to dostępne menu z miniaturami i spisem treści, to ma prawie każdy ebook,
oczywiście teksty nie w bitmapach, i tak właśnie wygląda wielostronicowy dokument zapisany w illustratorze lub indesignie.
Jeśli macie na myśli jakieś video, animacje i inne bajery w ebookach to ja nie tak sobie je wyobrażam, coś takiego to bardziej prezentacje multimedialne.
Najważniejszy jest projekt, dobrze dobrana typografia, paginy, nagłówki itp.
komor napisał/a:
Na szczęście nie masz racji.
Ja mam zawsze rację, Ty bardzo rzadko.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Maj, 2013
manolo napisał/a:
kozidron, kosmetyka
wiecej jest na palecie wezlow, poza tym niewiele sie dzieje.
mam silne wrażenie, ze nie wiesz o czym mówisz
manolo [Usunięty]
prawda jest taka że w temacie krzywych beziera nie da się za wiele zrobić, te najprostsze działają najlepiej.
poza tym, daj sobie spokój z tymi próbami pokazania że jednak nie jesteś *&^*&
kozidron [Usunięty]
manolo napisał/a:
prawda jest taka że w temacie krzywych beziera nie da się za wiele zrobić, te najprostsze działają najlepiej.
czyli jak widać nie masz pojęcia o czym mowa, pewnie dlatego ze nigdy nie musiałeś przygotować czegoś do hpgl/plt przy współpracy z cadem czy artcamem stąd pewnie pełne niezrozumienie tematu, ile drobne udogodnienia przy edycji na węzłach tak wiele zmieniają
manolo napisał/a:
poza tym, daj sobie spokój z tymi próbami pokazania że jednak nie jesteś *&^*&
tak, wiem bo dyskusję sprowadzisz do poziomu manolo
manolo [Usunięty]
nigdy nie spaprałem tak krzywych żeby ploter sie na nich zawieszał itd.
mogliby poprawić redukcję niepotrzebnych węzłów, albo zrobić coś innego podobnego
do simplify tylko żeby działało, ale nie zrobią, bo zrobić coś takiego jest bardzo trudno
poza tym bardziej skupiam się na projektowaniu.
[ Dodano: Nie 12 Maj, 2013 17:18 ]
kozidron napisał/a:
czyli jak widać nie masz pojęcia o czym mowa
po czymś takim nie spodziewaj się fanfar...
kozidron [Usunięty]
manolo napisał/a:
nigdy nie spaprałem tak krzywych żeby ploter sie na nich zawieszał itd.
bo na ploter to kolego wystarczy eps a nozyk w ploterze nawet aktywny palców nie ucina, bo nie porusza się z prędkościa 90km/h z wrzecionem rozpędzonym do 24tysia w trzech osiach po stole 2x3m gdzie poza tym jak wygladają kształty trzeba też pamietać o kierunkach ale widzę, że doskonale wiesz o czym mowa
dobry ebook to dostępne menu z miniaturami i spisem treści, to ma prawie każdy ebook, oczywiście teksty nie w bitmapach, i tak właśnie wygląda wielostronicowy dokument zapisany w illustratorze lub indesignie.
Poguglaj sobie termin „liquid layout” oraz „responsive design”, to może Ci się nieco wyjaśni o czym mowa. Aha, no i oczywiście żeby w ebooku pojawił się spis treści to też ktoś musiał zaimplementować to którym momencie, nie? Najpierw pojawiło się w Acrobacie, potem w Indesignie/Quarku. To właśnie mam na myśli pisząc, że kolejne wersje programów Adobe idą w kierunku nowych mediów i rynków, a nie tylko ulepszają narzędzia z poprzednich wersji.
manolo napisał/a:
Najważniejszy jest projekt, dobrze dobrana typografia, paginy, nagłówki itp.
No to jakby zupełnie inny temat, nietechniczny.
A, i gratuluję samooceny.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pon 13 Maj, 2013
myślę że komor i kozidron możecie sobie pogadać na privie i odkryć tam kilka nowych prawd, bo na forum to jest to tylko spam. Obaj piszecie od rzeczy a 75% waszych postów to prowokacje.
taak... "responsive design" w odniesieniu do ebooków ma się kompletnie nijak,
a „liquid layout” to określenie tak abstrakcyjne że równie dobrze mogłeś napisać "mua mua mua"
A, mam wolne 10 minut to postanowiłem jednak zakończyć czymś konkretnym, a nie pustymi słowami. Oto ta sama książka (w sensie: ten sam plik w formacie EPUB) na dwóch różnych urządzeniach.
Na telefonie z ekranikiem o przekątnej 3.5 cala:
Na komputerze w średniej wielkości oknie, w sumie na 10-calowym tablecie wyglądałoby podobnie:
Zwróć uwagę, drogi manolo, na wygląd i zawartość tego samego miejsca w książce w obydwu przypadkach. Szczególnie zwracam uwagę na ilość stron z jakich składa się książka w obydwu przypadkach, a przypominam, że to jest jeden i ten sam plik. Teraz powiedz mi, jak to się ma do Twojego stwierdzenia:
manolo napisał/a:
co do ebook'ow zapisywanie do pdf-a wystarczy
manolo [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013
to nie książka, to aplikacja w której otworzyłeś książkę.
W każdy wyświetlacz/edytor tekstu jest wbudowane coś takiego jak wordwrap, a niektóre urządzenia mają ustawiony default'owy rozmiar czcionki. Epub to jeden z niewypałów Adobe,
dlatego używam pdf-ów, albo od czasu do czasu chm'ów. Zastępowanie stronicowania czymś w rodzaju timeline'u jest innowacją na siłę, niewygodną i do tego nie szanującą layout'u strony, którą ktoś często projektuje, dbając o proporcje, odległości od krawędzi strony itp. Przewijanie książki prawie jak zwoju.. jak wiadomo najpierw były zwoje,
potem ktos wpadł na mądry pomysł i podzielił publikacje na strony.
W ciągu ostatnich dwóch / trzech lat na pseudoeksperckich blogach a potem w książkach pojawiło się słowo responsywność jako określenie dostosowywania dokumentów do rozdzielczości ekranu, dla mnie potrzeba takiego działania była uzasadniona od samego początku istnienia jakichkolwiek urządzeń wyświetlających. Od zawsze były ekrany 640x480, 800x600 itd. jedni robili strony które były dostosowywane do tej najmniejszej więc u kogoś z większą były śmiesznie małe a inny zdawali się na scrolla i robili tylko na najmniejszą szerokość. Chcesz zrobić na kimś wrażenie bo znasz dwa nic nie mówiące laikowi słowa ?
Śmieszy i drażni mnie ten rodzaj szpanerstwa (?) Dlatego zareagowałem zdecydowanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10