Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hijax_pl
Pią 17 Maj, 2013
Zamiana Canon 50mm/1.4 na Tamron 17-50mm/2.8
Autor Wiadomość
mrck
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Maj, 2013   Zamiana Canon 50mm/1.4 na Tamron 17-50mm/2.8

Trochę brakuje szerokiego kąta - najkrótszego mam Canona 50mm/1.4.
Szkoda by mi było sprzedawać ten obiektyw bo jestem zadowolony. Mam jednak w planach zakup C70-200/4, więc na szeroki kąt już kasy braknie.
Więc mam do was pytanie - czy to dobry pomysł aby sprzedać Canona i zastąpić go Tamron 17-50mm f2.8 XR Di II VC, lub bez stabilizacji? Potrzebny mi szerszy kąt w góry. Sporo też robię zdjęć dziecku - w domu i na spacerach.
Do aparatu Canon 600D.

Reklama

magiera23 
Bywalec

Wysłany: Pią 17 Maj, 2013   Re: Zamiana Canon 50mm/1.4 na Tamron 17-50mm/2.8

mrck napisał/a:
czy to dobry pomysł

Nikt za ciebie decyzji nie podejmie :mrgreen:

Ja co prawda za dużo zdjęć nie robię ale że kupuję i czytam to się wypowiem.

Moja żona ma tego Tamrona ze stabilizacją i jest zadowolona. Wybór na nie go padł ze względu na o wiele niższą cenę od Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM.
Ten tamron jest polecany na wielu forach jako odpowiednik szkła canona. Nie jest tak dobry konstrukcyjnie jak canon ale daje radę...
Co do 50-tki to też miałem kupić 1.4 ale w końcu kupiłem 1,8. Z tego co się naczytałem o 1,4 to dupy nie urywa więc jak nie masz wielkiego parcia to by ci 1.8 wystarczyło.

Co do sprzedaży. To w cenie jaką uzyskasz za 1.4 nie będzie cię stać na nic lepszego od tego Tamrona, mówię tu oczywiście o przedziale 17-55, no chyba że planujesz dołożyć.

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Pią 17 Maj, 2013   

Raczej dokładanie więcej nie wchodzi w grę. Chcę się dowiedzieć, czy jest duża różnica w optyce. Bo canon ma fajny bokeh. Nie wiem jak Tamron. Zależy mi właśnie na takim zakresie, a z tego co czytałem, to Tamron wypada całkiem dobrze i jest zbliżony cenowo. Później mógłbym dokupić Canona 50/1.8 - czy optyka o wiele gorsza od 1.4? A może to samo? Bo budowa wiem że kiepska.
Wiem że decyzja należy do mnie, tylko na forum mogę przerobić wszystkie za i przeciw - decyzja będzie łatwiejsza. Tymczasem szkoda Canona sprzedawać, ale brak szerokiego też wkurza :???:

magiera23 
Bywalec

Wysłany: Pią 17 Maj, 2013   

mrck napisał/a:
Chcę się dowiedzieć, czy jest duża różnica w optyce. Bo canon ma fajny bokeh. Nie wiem jak Tamron. Zależy mi właśnie na takim zakresie, a z tego co czytałem, to Tamron wypada całkiem dobrze i jest zbliżony cenowo.

Co do tego niech się wypowiedzą specjaliści ale w tej cenie i parametrach 17-55 to tylko Tamron.
Po sprzedaży 1.4 i tak będziesz musiał do niego troszkę dołożyć jeżeli chcesz nowe szkło

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sob 18 Maj, 2013   

mrck napisał/a:
Sporo też robię zdjęć dziecku - w domu i na spacerach.
A zdjęcia w domu robisz z lampą, czy bez? Jeśli bez, to zauważ, że pomiędzy f/1.4, a f/2.8 jest przepaść "świetlna". :smile:
Ja na Twoim miejscu za wszelką cenę zostawił bym 50-kę do fotografowania ludzi, a zwłaszcza dzieciaka.

Na spacer owszem podstawowy zoom się przydaje. Może zamiast 70-200/4L wystarczy Ci dość uniwersalny spacerzoom Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM ? Optycznie sporo lepszy od swego poprzednika bez STM i ma stabilizację. Po jego zakupie jeszcze Ci kasa zostanie. :grin:

mrck
[Usunięty]

Lampy nie posiadam, a tej w aparacie prawie w ogóle nie używam, więc w domu bez lampy.
Zacząłem myśleć o wymianie na Tamrona, bo niedawno byłem w górach i bardzo brakowało mi szerokiego kąta. Trochę porobiłem zdjęć tym Canonem, ale też z wielu ujęć musiałem zrezygnować bo nie miałem jak wykadrować. Z drugiej strony te światło i bokeh Canona powoduje że szkoda sprzedawać... Już mi inni też mówili, żeby Canona nie sprzedawać, bo na prawdę szkoda. Chyba będę musiał na razie decyzję odłożyć albo nazbierać na kupno.

Ale jeszcze pytanie... jak byście porównali Tamrona i Canona na 50mm i f2.8? Przepaść czy nie ma aż takiej różnicy?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mrck napisał/a:
... jak byście porównali Tamrona i Canona na 50mm i f2.8? Przepaść czy nie ma aż takiej różnicy?
Mówiąc krótko - przepaść.
Tamron w tej kombinacji daje najgorszy obraz. Jeśli do tego dodać gorsze od Canona kolory i sposób ustawiania ostrości, to ... co tu pisać.

Porównaj sobie słupki dla tych parametrów, choćby tutaj:
http://www.photozone.de/c...f14apsc?start=1
i tutaj:
http://www.photozone.de/c...c_canon?start=1

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Mrck, mnie byłoby szkoda sprzedawać C 50 1.4 i zamiast niego kupować tego "tampona".

Chcesz szeroki kąt, to przecież w 18-55 3.5-5.6 IS masz od 18 do 35 mm bardzo znośnie. :idea:
Kupić możesz za małe pieniądze - ale z IS. Ten "bez IS" jest słabszy.

mrck
[Usunięty]

Dzięki piękne za waszą pomoc. Kiedyś przeczytałem gdzieś jakąś zasadę - "nigdy nie sprzedawaj dobrego obiektywu".
Myślałem że jak na 50mm są zbliżone, to można by było pomyśleć o zmianie. Ale jak Bodgan pisze że przepaść... to odpuszczę ten pomysł i Canona nie sprzedam. Na 17mm też nieciekawie - beka fest.
Za miesiąc będę w Polsce, to może uda się jakiegoś krótkiego zooma znaleźć za mniejszą kasę niż w UK. Być może dalej będę szukać Tamrona - ma jednak te f2.8 - ale już oprócz Canona, a nie zamiast... Trzeba będzie dodatkowa kasę wyskubać :mrgreen: ... drogie te hobby.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

mrck napisał/a:
drogie te hobby.

Na takim etapie, to tańsze od papieru toaletowego.
Drogie, to jak kasa idzie w tysiące euro... :neutral:

Odpowiedz do tematu