Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Waham się nad kupnem pierwszej lustrzanki i myślałem nad Sony A300. Cena w pewnym sklepie w promocji wynosi mniej niż 1850zł, więc jest nieźle. Czytałem kilka tematów o tym aparacie, ale mam parę dodatkowych pytań. Czy ten wychylany ekran LCD i pogląd na żywo to przydatna sprawa ? Wydaje mi się, że tak, ale nie wiem czy jest to rzecz ważna, czy tylko bajer. Aparatu będę używał do różnych rzeczy (jakieś krajobrazy, imprezy sportowe np. rajdy, zdjęcia w pomieszczeniach).
Prosiłbym też o podanie ewentualnych propozycji innych modeli w klasie cenowej Sony, które robią nie gorsze od niego zdjęcia.
Jeśli macie jakieś inne typy, to możecie podać jeszcze modele jakiś w miarę niedrogich, ale lepszych niż kitowe (które nie są najlepszej jakości z tego co czytałem) do zastosowań uniwersalnych ? Albo jakiś obiektyw do Sony, jeśli to jest najlepszy wybór wśród korpusów.
W czym jak w czym, ale w fotografii sportowej (rajdach) to taki podgląd na LCD jest bajerem do bólu a sam model A300 nada się średnio. Zresztą firmowa optyka będzie bardzo ograniczona do takich celów (za rozsądne pieniądze wręcz zerowa).
Do sportu specjalistami są Canon i Nikon, mają "szybkie" korpusy i odpowiednie obiektywy. Niestety nie za takie pieniądze. Do zdjęć krajobrazu nadaje się jakakolwiek lustrzanka choć kitowy obiektyw Sony omijałbym szerokim łukiem.
Do zdjęć w pomieszczeniach to potrzebujesz jasnej optyki i lampy zewnętrznej. Tego wraz z korpusem nie kupisz za niecałe 2000 zł.
Wiem, że nie kupię, ale od czegoś trzeba zacząć. Więc inaczej sformuję pytanie - czy w tej klasie cenowej (mniej niż 2000zł) A300 to dobry wybór, czy za taką cenę można kupić lepszy aparat ?
Przeglądałem obiektywy - czy ten mógłby z powodzeniem zastąpić ten dołączony do zestawu, czy jakość będzie porównywalna i lepiej pozbierać i kupić jakiś bardziej wypasiony obiektyw ?
Gdybym miał ograniczone zasoby do do 2tys. brałbym zdecydowanie to http://www.cyfrowe.pl/apa...-ob-40-150.html
A później możesz pomysleć o dokupieniu jakiegoś tele. I nie łykaj reklam jak bocian żaby
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Cze, 2008
także obstawiałbym e510 lub k200d pentax do 2000.
pod warunkiem zrozumienia ograniczeń tych systemów w polsce
Wiem, że nie kupię, ale od czegoś trzeba zacząć. Więc inaczej sformuję pytanie - czy w tej klasie cenowej (mniej niż 2000zł) A300 to dobry wybór, czy za taką cenę można kupić lepszy aparat ?
Przeglądałem obiektywy - czy ten mógłby z powodzeniem zastąpić ten dołączony do zestawu, czy jakość będzie porównywalna i lepiej pozbierać i kupić jakiś bardziej wypasiony obiektyw ?
A300 to taki sam wybór jak cokolwiek innego w tej klasie. Jesli chcesz Live View to chyba najlepszy Jesli chodzi o korpus.
Jesli nie zalezy Ci na LV to lepiej nabyć a200.
SAL 75-300 nie zastąpi obiektywu 18-70. Może go co najwyżej uzupełnić. Zresztą, to nie jest dobry obiektyw. Jakości podobnej do Tamrona 70-300 czy Sigmy 70-300. Róznice tu są w sumie drobne.
W sumie 18-70 + 55-200 nie jest aż tak złe.
Standardowe szkła w zestawie (najtańszym) dostaniesz bardziej przyzwoite u Olympusa lub Pentaksa.
Dołączam się do dyskusji, mam właśnie podobny dylemat jak riso1.
Po masie przeczytanych artykułów testów itp doszłem do wniosku że jak na moje potrzeby (czyli uniwersalna lustrzanka do każdej sytuacji) powinny być dobre Pentax k200d , sony a300 lub nikon 60, no ale ostatniego tak troche wacham bo brak stabilizacji.
Nie zaszłem daleko zz fotografia, bo na poważnie dopiero planuje zacząć z własnie nową lustrzanka więc proszę o porady doświadczonych i zetkniętych z tymi aparatami
żeby pentax miał live view nawet bym się nie zastanawiał, ale prosze o wyrażanie odczuć o tych aparatach i ewentualnie szkła do nich bo mysle by kupić body i jakiś obiektym oddzielnie tyle że za rozsadną cenę niekoniecznie tele albo super szeroki kąt. Taki uniwersal ;p
Nie patrz na LV jako na wyznacznik tego czy kupić dany aparat czy nie. Jeśli A300 podoba ci się i będzie ci pasować to LV jest małym (czasem przydatnym) bonusem, ale jeśli wolisz Pentaxa to na LV nie oglądaj się.
Swoją drogą kuriozalnie wyglądają osoby celujące lustrzankami tak jak kompaktami.
rizo1 - słuchaj, napisz jakie odbitki będziesz robił( w sensie jakie duże), bo rzeczywiście LV to bajer, chyba że koniecznie musisz mieć. Lepiej kupić niższy model body (obojetnie jakiego systemu) z lepszym obiektywem w sensie jasnym i szybkim AF-em a ten olek 510 - co rafalg radzi to może być całkiem dobre rozwiązanie. Dostajesz dwa szkiełka i masz od 14mm do 150mm( w tej cenie petarda) no tylko za "jasne" to one nie są.
ps. rafalg -mój kumpel -Bocian nie łyknął reklamy z bąbelkami i kupił eosa
no tak właśnie też myślałem nad tym packiem E-510 z dwoma obiektywami, tylko czy one są wogle jakiejś sensownej jakości ?
W sony widziałem że kitowy obiektyw daje wielkie aabberacje czego osobiście bardziej nienawidze niż szumu, Czy więc lepiej kupić e510 z kitem dwóch obiektywów , sony z jakimś nieserujnym (i tu pytanie jaki polecacie) obiektywem czy pentaź z kitowym ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9