Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 22 Maj, 2013 Teleobiektyw do Canona, ok. 1000 zł
Witam. Ostatnio miałem mały przypływ gotówki i postanowiłem w końcu ziścić swoje dawne plany i kupić obiektyw tele do mojego Canona 1000D. Trochę przejrzałem treści z tym związanych i wybrałem jak na razie trzy pozycje:
1. CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II (730zł)
2. SIGMA do Canona 70-300mm 1:4-5.6 DG APO Macro (799zł)
3. TAMRON do Canona 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Asferyczny (IF) Makro (629zł)
w tej chwili mam tylko obiektyw kitowy, zawsze brakowało mi zooma w mojej lustrzance w różnych sytuacjach dlatego teraz chcę obiektyw tele. Z tego co wiem różnica między nimi jest taka że Canon ma stabilizację obrazu, a Sigma i Tamron tryb Macro na którym mi zależy bo lubię fotografować "robaczki"
Na obiektyw chciałbym wydać MAX 1000zł
podane ceny, są najniższymi cenami ze znanego serwisu aukcyjnego
jesli sie nastawiasz na makro to w Sigmie bedziesz mial wieksze powiększenie niz w canonie (1:2 ale chyba dopiero dla 300mm), jest ona również prawdopodobnie nieco lepsza konstrukcyjnie ale ja mimo wszystko bral bym canona ze wzgledu na IS który przy tele jedak sie przydaje
chociaż sam nie mam żadnego szkła ze stabilizacją a kupując tele wziolem bez IS ale to byl wybór pomiedzy 75-300 IS a 70-200 L :]
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Maj, 2013
kudlaty91, wszystko to bardzo plastikowe sprzęty, przy takich zumach czym mniej plastiku tym lepiej.
Wolałbym canona 55-250, sigma bedzie miała pewnie wolny af i ciężko stwierdzić czy celny. Zresztą to może nie mieć znaczenia przy module af-u z 1000D.
jesli sie nastawiasz na makro to w Sigmie bedziesz mial wieksze powiększenie niz w canonie (1:2 ale chyba dopiero dla 300mm)
Z tym że w praktyce to się nadaje (przyzwoicie) tylko do obiektów statycznych. Łapanie ruszających się owadów czy innych ruchomych celów jest trudne, bo przy ogniskowej 300 mm celujemy z metrowej odległości w obiekt wielkości pudełka zapałek, bez stabilizacji.
tego 75-300 nie chciałbyś mieć a już na pewno nie chciałbys go wymienić na 70-300IS
70-300 IS USM - miałem. Zarąbali. W kościele, w Barcelonie. Chaimwde.
Do 200 mm całkiem fajnie, 300 - hmm, jeśli z bliższej odległości - można się pobawić.
AF wolny jak na USM, ale przy odrobinie wprawy nie jest źle.
Na pewno lepsze to rozwiązanie, niż jakaś IGMa 70-300 bez OS, czy Tampon bez OS.
A propos. Jeśli być docisnął trochę pasa, to mógłbyś wyhaczyć nowego tampona 70-300 VC - ten jest naprawdę zgrabny optycznie. W tej klasie cenowej, bodajże najlepszy.
Musiałbyś mieć pierścienie pośrednie przekazujące wartość przesłony, tyle, że w przypadku ciemnego obiektywu i pierścieni, czasy do makro będą dłuuuuugie i nie jestem pewien, czy będziesz miał na tyle samozaparcia, żeby to ogarnąć.
Jeśli już, to taniego heliosa i albo mieszek, albo pierścienie m42 do tego adapter bez potwierdzenia m42/eos - więcej będzie radochy w dziedzinie makro, niż z tych zoomów.
Co do Tamrona - pomyśl, bo ewentualnie używany, albo jakaś okazja.
Sprzęt jest bdb optycznie.
Bez przesadyzmu. 1:2 też można coś przy robaczkach zdziałać, a w każdym razie liznąć temat i przekonać się co jeszcze trzeba się nauczyć i dopracować oprócz posiadania obiektywu makro.
w tym maksymalnym powiększeniu sigma 1:2, a canon 1:3.2?
zakladajac, ze bedziesz robil zdjecia na maksymalnym powiekszeniu, to uzywajac sigmy obiekt o wymiarach ok 55x30mm wypelni ci caly kadr a canona - 71x48mm. oczywiscie zdjec nie wykonuje sie tak by obiekt fotografowany byl od krawedzi do krawedzi, troche a czasem nawet calkiem sporo kontekstu sie rowniez w to wlacza. zdecyduj, czy tyle ci wystarczy
w tym maksymalnym powiększeniu sigma 1:2, a canon 1:3.2?
zakladajac, ze bedziesz robil zdjecia na maksymalnym powiekszeniu, to uzywajac sigmy obiekt o wymiarach ok 55x30mm wypelni ci caly kadr a canona - 71x48mm. oczywiscie zdjec nie wykonuje sie tak by obiekt fotografowany byl od krawedzi do krawedzi, troche a czasem nawet calkiem sporo kontekstu sie rowniez w to wlacza. zdecyduj, czy tyle ci wystarczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15