Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013 Najlepsza jakość zdjęć do 1500zł
Witam wszystkich na forum z racji, iż jest to mój pierwszy post ; )
Nosiłem się z założeniem tematu już od dłuższego czasu, jednak wolałem najpierw zasięgnąć informacji przeglądając różne fora, oraz szukając na własną rękę aby mieć rozeznanie w temacie.
Co do moich umiejętności określił bym je jako ambitny amator ; ) Robiący zdjęcia okazyjnie , jednak przykładający się do tego co robi, aby wycisnąć ze sprzętu maksymalną jakość zdjęcia oraz porostu zrobić porządne zdjęcie. Mój poprzednik to leciwy Panasonic L7Z.
Co do budżetu jakim dysponuje mogę przeznaczyć na niego maksymalnie 1500zł i ani gorsza więcej, już tak suma jest mocno naciągnięta, wolałbym nawet coś troszkę tańszego.
Aparat będzie dość mocno uniwersalny, imprezy, wakacje, krajobrazy, fotki codzienne. Zależy mi także na możliwie jak najlepszym kręceniu filmów HD
Najważniejsze cechy dla mnie:
Najlepsza z możliwych jakość zdjęć w dzień i w nocy (mocne soczyste barwy, dobra ostrość)
Jakość filmów
Reszta to tylko miłe dodatki
Po wstępnej analizie aparatów wybrałem takie modele: (kolejność ma znaczenie)
1. Sony HX200V (mój pierwszy strzał, który do dnia dzisiejszego jest pojmowany jako mój top1, jednak jego testowe fotki widziane w necie spędzają mi sen z powiek...)
2. Nikon Coolpix P520 (Nowszy brat P510 z którym cały czas zestawiałem hx200, wszystko piękniej a nawet lepiej niż w 200 jendak jakość wykonania aparatu nie daje mi spokoju)
3. Nikon Coolpix P510 (Jw.)
4. Canon PowerShot SX50 HS (Chyba najlepszy z całej stawki jeśli chodzi o moje wymagania, jednak dość znacznie wykracza poza mój budżet, warto poczekać i dołożyć?)
5. Canon PowerShot SX40 HS (brak większych infromacji, pozatym że jest to dość leciwy model)
6. PANASONIC Lumix DMC-FZ150 (brak większych informacji)
Proszę o skomentowanie moich przemyśleć, a także o pomoc w wyborze a także własne sugestie co do mojego wyboru. Chętnie zobaczę także jakieś nowe modele, których nie zaproponowałem a uważacie że są lepsze od przedstawionych.
Moja podświadomość mi mówi, że oprócz "Najlepsza z możliwych jakość zdjęć w dzień i w nocy" zapomniałeś dodać ze swojej podświadomości wymaganie "Mega-zoom"
Wojtas87 [Usunięty]
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013
Tym zdaniem chciałem zasugerować, że chodzi mi głównie o jakość wykonanych zdjęć, a nie inne bajery jak np. "mega zoom", wiem że to zdanie jest bardzo ogólne i ciężko tak jednoznacznie stwierdzić mając do dyspozycji kilka aparatów niekoniecznie przed soba.
A ja ci chciałem zasugerować, że (podświadomie???) wybrałeś same aparaty z dużym zoomem, więc nie mogę ci polecić żadnego z "Najlepsza z możliwych jakość zdjęć w dzień i w nocy", o których możesz przeczytać np. tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22260
Ostatnio zmieniony przez TomPL2 Pon 27 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Tym zdaniem chciałem zasugerować, że chodzi mi głównie o jakość wykonanych zdjęć, a nie inne bajery jak np. "mega zoom", wiem że to zdanie jest bardzo ogólne i ciężko tak jednoznacznie stwierdzić mając do dyspozycji kilka aparatów niekoniecznie przed soba.
Aparaty, które wymieniłeś są uniwersalne pokrywają duży zakres ogniskowych i oferują macro ale na "najlepszą jakośc" to akurat nie możesz liczyć.
Tu trzeaba mozliwie duzej matrycy powierzchniowo i duzej rozdzielczosci.
W tej kwocie można dostać Samsung NX1000 - matryca APS-C 20 MP.
Niemniej są inne ograniczenia zoom tylko 3x albo i 1x jak wyposażysz się w stałkę.
Z megazoomów wybrałbym Panasonica FZ150 bo trzyma wysoki poziom od lat.
Mam ten sam problem zastanawiałem się nad canonem sx40 i nikonem 510 ze wskazaniem na pierwszego minimalnie lepsze foty . Ale ten panasonic to tez dobra alternatywa z tym ze zoom 24 razy . Chętnie bym zobaczył zdjęcia zrobione tym panasem . Bo model 200 to już inna pólka cenowa .
Wojtas87 [Usunięty]
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013
Cytat:
Aparaty, które wymieniłeś są uniwersalne pokrywają duży zakres ogniskowych i oferują macro ale na "najlepszą jakośc" to akurat nie możesz liczyć.
Zawsze można dowiedzieć się czegoś ciekawego ; ) Dzięki za propozycje, obadam tego Samsunga NX100.
Głównym pytaniem jest to, czy warto dopłacać do SX50, oraz to czy np nie zawiodę się jakością zdjęć w xh200 lub p510, bo patrząc po samplach, to co powiem będzie dużym nadużyciem, ale moim starym panasonic robiłem porównywalne fotki, tylko ze on teraz kosztuje 300zl...
Czy tak jak Chris powiedział, olać super zoomy i iść w stronę np. w stronę takiego Samsunga.
Panasonica FZ150 to chyba najlepsza alternatywa w testach na zagranicznych portalach .
Dzięki, tylko czy aby technicznie (2011) daje rade z nowsza konkurencją ?
To raczej konkurencja nie daje rady.
Niemniej dołożyłbmym te 300 PLN do FZ200 stałe swiatło F2,8 jest tego warte i próżno go szukac u konkurencji poza tym ma najlepszy wizjer w klasie.
CO do kompaktów z wymienną optyką to:
Samsung miał być NX1000 bo NX100 już jest nieprodukowany.
Pewnie i jakiś bezlusterkowiec z systemu micro 4/3 też się znajdzie w tej kwocie
Wojtas87 [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Maj, 2013
Chris jak zawsze treściwe posty ; )
Chętnie bym dołożył, ale postanowiłem i ani grosza więcej, chyba ze trafi się jakieś promo lub ktoś przywiezie mi ten aparat w dobrej cenie, ale będę pamiętał to że dobry wybór.
Jednak wróćmy do tematu Samsung NX1000 gdy zobaczyłem zdjęcia z niego, byłem po prostu zachwycony, jednak gdy doczytałem że każde zdjęcia było robione innym obiektywem to już mniej. Niestety u mnie nie wchodzi kupowanie nowych obiektywów a ten kitowy, nie wiem czy da rade, więc z bólem będę musiał go odrzucić.
Po wczorajszej analizie odrzuciłem także swojego faworyta w postawi Sony HX200, w którym od początku denerwował mnie efekt ziarna i byłem pełen niepokoju co do jakości zdjęć - a szkoda...
Teraz po głowie chodzi mi wybór między Nikon P510 lub P520 lub Panasonic FZ150 chyba, że jeszcze ktoś mnie zaskoczy taki miło jak Samsung NX1000.
Wiem, że dużo wymagam a budżet jest napięty, jednak jeśli coś kupuje to chcę aby było to możliwie najlepszy wybór do ustalonej kwoty, a także żeby dawał mi radość z robienia ładnych zdjęć, bo jednak jak na amatora 1500zł to też nie małe pieniądze.
Czy na coś jeszcze warto zwrócić uwagę, czy już nastawić się na szukanie FZ150?
Nie wiem o co biega ale chyba żadne z zdjęcia z megazoomow nie maja ostrości a widziałem ich sporo . Z sx 40 podesłala mi szwagierka i jestem zaskoczony na minus porównując do mojego sx 100is to moje foty maja lepsza ostrość .
[ Dodano: Pią 31 Maj, 2013 14:24 ]
Aparat Panasonic DMC - FZ62 a co to jest warte cena bardzo dobra fz 150 nie produkowany a 200 drogi jak w porównaniu do 200 to wypada ?
Wojtas87 [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Cze, 2013
Po małej przerwie przeznaczonej na testy, po tourne po sklepach i wielu rozkminach, przekonałem się, że jednak super zoom to wynalazek nie dla mnie. Bardzo ubolewam nad tą zmianą, ale jednak wygrała jakość zdjęcia nad innymi bajerami (chyba, że ktoś jeszcze zaproponuje coś co mnie przekona ; ))
Chodząc po sklepach i rozmawiając z wieloma sprzedawcami, w jednym sklepie zatrzymałem się na dłużej, ponieważ spotkałem rzetelnego i dobrze znającego się na rzeczy sprzedawce, który po dłuższej rozmowie zaproponował mi stosunkową nowość jaką jest NIKON P330.
Od samego początku spodobał mi się on, a także był zachwalany przez sprzedawce.
Teraz najważniejsze!
Jestem praktycznie zdecydowany na NIKONA P330 tylko pytanie do Was...
1.) Co myślicie o tym aparacie? (dość mało informacji w internecie)
2.) Jakieś lepsze alternatywy od tego NIKONA?
3.) Czy warto dać za niego 1350zł? (czy nie lepiej np. Panasonic Lumix DMC-TZ30, Sony Nex F3, Panasonic GF3, Sony HX20V)
4.) Panasonic DMC - FZ62 jako komplromis między superzoomem a jakością?
Liczę na Wasze finalne wypowiedzi, ponieważ w tym tygodniu będę chciał zamknąć ten temat i kupić aparat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10