Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka Nikona.
Autor Wiadomość
vioursee 
Nowy

Wysłany: Wto 28 Maj, 2013   Pierwsza lustrzanka Nikona.

Witam. Piszę tu z powodu tego, że kompletnie pogubiłam się w wyborze lustrzanki którą niebawem chcę kupić. Nie ukrywam że bardzo zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęciach, a aparat powinien się mieścić w cenie 2500 maksymalnie 3 tysiące złotych. Interesują mnie tylko Nikony. Możecie mi pomóc? Nie znam się jeszcze na tyle, aby wiedzieć że wybierając ten czy ten aparat dokonałam dobrego wyboru, a bardzo chcę dokonać tego właściwego. Powiedzcie mi proszę, jakie są najlepsze lustrzanki cyfrowe Nikona do 2500, max 3000 złotych?

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Wto 28 Maj, 2013   

vioursee napisał/a:
Interesują mnie tylko Nikony.
dlaczego "interesują Cie tylko Nikony" ? aparatamii pozostałych firm zdjęć robić się nie da ?

vioursee napisał/a:
Nie ukrywam że bardzo zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęciach
jpg czy raw?

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:41 ]
vioursee napisał/a:
Powiedzcie mi proszę, jakie są najlepsze lustrzanki cyfrowe Nikona do 2500, max 3000 złotych?
Nikon D7000

vioursee 
Nowy

kufel napisał/a:
vioursee napisał/a:
Interesują mnie tylko Nikony.
dlaczego "interesują Cie tylko Nikony" ? aparatamii pozostałych firm zdjęć robić się nie da ?

vioursee napisał/a:
Nie ukrywam że bardzo zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęciach
jpg czy raw?

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:41 ]
vioursee napisał/a:
Powiedzcie mi proszę, jakie są najlepsze lustrzanki cyfrowe Nikona do 2500, max 3000 złotych?
Nikon D7000

Nie chcę canona, chociaż wiem że to są dobre aparaty, ani żadnego innego, bo po prostu interesuje mnie Nikon. Dlatego pytam właśnie o jego modele.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

vioursee napisał/a:
Dlatego pytam właśnie o jego modele.
jw - d7000 . ewentualnie d90 , d5200. każdy z nich ma ja jakieś plusy i minusy.

vioursee 
Nowy

kufel napisał/a:
vioursee napisał/a:
Dlatego pytam właśnie o jego modele.
jw - d7000 . ewentualnie d90 , d5200. każdy z nich ma ja jakieś plusy i minusy.

Od dłuższego czasu byłam przekonana, że wybiorę d90, ale dzisiaj zgadałam się z jednym fotografem, który miał takiego nikona i mówił mi, że ten model wychodzi już ze sprzedaży, zostaje wycofany, czy coś takiego. Podobno jest za stary, ale fakt - bardzo dobry. Też dlatego go chciałam. Teraz zwracam uwagę na d7000, zauważyłam że na pokrętle u niego tym po lewej stronie nie ma opcji sportu lub portretu, tylko są nowe opcje typu U1, U2. Co mnie trochę przeraziło bo nie za bardzo zdaje sobie sprawę z ich znaczenia. A na D5200 nie patrzyłam, bardziej interesował mnie już D5100 ale nie wiem czy jest odpowiedni i będę z niego zadowolona.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

vioursee, te max.3000 to na sam korpus, czy z obiektywem/-wami/?

vioursee 
Nowy

Sunders napisał/a:
vioursee, te max.3000 to na sam korpus, czy z obiektywem/-wami/?

Niestety środków na samo body nie mam, dlatego bardziej liczyłam na jakiś z w miarę dobrym obiektywem.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

vioursee napisał/a:
Niestety środków na samo body nie mam, dlatego bardziej liczyłam na jakiś z w miarę dobrym obiektywem
no to to troche zmienia postać rzeczy. najleposzym z ww korpusów jest d7000 , ale jego cena to circa 3 tys.

jesli chcesz zmieścić sie w 3 tys łącznie z obiektywem to do wyboru zostają pozostałe modele, np Nikon D5200 + Nikon 18-105 VR / 18-55mm VR

lub

Nikon D90 + Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:59 ]
edit

ok teraz doczytalem ze nie jesteś przekonana do d90.

vioursee napisał/a:
Od dłuższego czasu byłam przekonana, że wybiorę d90, ale dzisiaj zgadałam się z jednym fotografem, który miał takiego nikona i mówił mi, że ten model wychodzi już ze sprzedaży, zostaje wycofany, czy coś takiego.
i co z tego ? :) to nie jest powod zeby odrzucac ten model.
Ostatnio zmieniony przez kufel Wto 28 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

Pomogła: 106 razy

vioursee, programy sa po to by korpus myslal za ciebie ale chyba nie o to ci chodzi jak sie inwestuje 3000zl w aparat foto. zreszta nie majac obiektywu nadajacego sie do portretu czy sportu czy makro sam program w korpusie niewiele zdziala

d90 w sklepach juz pewnie sa ostatki, to aparat wprowadzony do sprzedazy prawie 5 lat temu a na tej polce nastepcy pojawiaja sie srednio do 2 lata. niemniej to dobry aparat, obrazowaniem moze odstaje ale za to ergonomia bije modele z nizszej polki

jaka dziedzine fotografii zamierzasz uskuteczniac?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

vioursee napisał/a:
Teraz zwracam uwagę na d7000, zauważyłam że na pokrętle u niego tym po lewej stronie nie ma opcji sportu lub portretu, tylko są nowe opcje typu U1, U2.
te tryby to nic innego jak specyficzne, dostosowane do tematyki ustawienia migawki , a także iso i ewentualnie przesłony. te same parametry możesz ustawić w trybach M , Av, Tv w kilka sekund... podstawą jest tu jedynie znajomość zależności miedzy długością naświetlania zdjeica a tym jaki daje to efekt na obrazku

( czyli krótki czas - mrożenie ruchu , przydatne do sportu właśnie;
dłuższy czas - daje efekt rozmycia poruszających sie obiektów.

nie patrz na te tryby tematyczne bo sa one naprawdę zbyteczne. gdy tylko poznasz proste zależności o tym co napisałem od razy o nich zapomnisz.
Ostatnio zmieniony przez kufel Wto 28 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

vioursee 
Nowy

kufel napisał/a:
vioursee napisał/a:
Niestety środków na samo body nie mam, dlatego bardziej liczyłam na jakiś z w miarę dobrym obiektywem
no to to troche zmienia postać rzeczy. najleposzym z ww korpusów jest d7000 , ale jego cena to circa 3 tys.

jesli chcesz zmieścić sie w 3 tys łącznie z obiektywem to do wyboru zostają pozostałe modele, np Nikon D5200 + Nikon 18-105 VR / 18-55mm VR

lub

Nikon D90 + Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:59 ]
edit

ok teraz doczytalem ze nie jesteś przekonana do d90.

vioursee napisał/a:
Od dłuższego czasu byłam przekonana, że wybiorę d90, ale dzisiaj zgadałam się z jednym fotografem, który miał takiego nikona i mówił mi, że ten model wychodzi już ze sprzedaży, zostaje wycofany, czy coś takiego.
i co z tego ? :) to nie jest powod zeby odrzucac ten model.

Nie wiem czy źle się wyraziłam, możiwe że to moja wina. Mam 17 lat i to będzie mój pierwszy aparat, ale chcę mieć jakiś z których zdjeć będę zadowolona. Ja wiem że sam aparat nic nie robi, trzeba też mieć dobry obiektyw i zdaję sobie z tego sprawę. Możliwe że w przyszłości będę wiązać z tym coś więcej, ale na razie chce po prostu popróbować, porobić zdjęcia bardziej amatorsko, bo w końcu profesjonalnych zdjęć trzeba się nauczyć robić. Teraz po prostu chcę aby aparat z obiektywem spełniały dobrej jakości zdjęcia. A co do tego Nikona D90 to ten właśnie fotograf mi mówił, że nie poleca mi teraz tego aparatu, bo są o wiele lepsze od tego modelu inne. Nie wiem... może źle że go posłuchałam.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

vioursee napisał/a:
A co do tego Nikona D90 to ten właśnie fotograf mi mówił, że nie poleca mi teraz tego aparatu, bo są o wiele lepsze od tego modelu inne.
fotograf ma rację, są już na rynku aparaty o lepszym obrazowaniu, choćby wspomniany d7000 , którego cena przekracza Twój budżet , i d5100/ d5200. te dwa ostatnie z kolei mają nieco gorszą ergonomię, przynajmniej teoretycznie. być może Tobie będzie ona odpowiadać. jeśli masz możliwość to wybierz sie do sklepu foto jakiegoś i weź do ręki poszczególne modele i zobacz ktory model wygodniej Ci sie trzyma.

jeszcze taka uwaga: wspomniane wyżej modele (d7000, d5100, d 5200) mają lepsze obrazowanie od np d90 , ale widac to dopiero gdy z formatu jpg przejdziesz na format raw i zaczniesz obrabiać pliki.

Sunders 

Może jednak najlepiej gdybyś wybrała taki KIT nikona D5100:
http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr
:???:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Sunders napisał/a:
Może jednak najlepiej gdybyś wybrała taki KIT nikona D5100:
http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr
taki zestaw tez bralbym pod uwagę.

siosio 
Maniak

Jak masz wydać w okolicy 3 tysięcy, to kup sobie D5100 plus sigmę 17-70 f/2.8-4 albo D5100 z 18-105 plus stałkę Nikkor af-s 35 f/1.8 G.

D5100, to dobra lustrzanka z matrycą taką jak w D7000. Poczytaj sobie test Optycznych tego lustra. D5200 też jest bardzo dobry ale lepiej wydać na szkła niż bardziej upakowaną matrycę. D5200 jest wciąż trochę drogi.... Jego cena będzie powoli spadać. Natomiast D5100 ma aktualnie swą najlepszą cenę - wiele tańszy niż teraz, to już raczej nie będzie....

Odpowiedz do tematu