Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używany Tamron 17-50
Autor Wiadomość
cartman1285 
Uczestnik

Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   Używany Tamron 17-50

Hej. Noszę się z zamiarem kupna standardowego zooma do mojego 7D. Do tej pory miałem Canon 17-40 f4 i byłem z niego bardzo zadowolony, niestety musiałem go sprzedać. Szukam teraz czegoś tańszego co nie znaczy dużo gorszego. Zastanawiam się nad używanym Tamronem 17-50. Doradźcie czy warto. Czy np. po dwóch latach używania nie ma luzów, nie łapie przez ten czas mnóstwo pyłków - tu zwracam się do właścicieli i użytkowników. Jednym słowem czy jest to obiektyw długowieczny, na którym upływ czasu nie odciska zbyt znacznego piętna, czy może odwrotnie, trzeba się z nim obchodzić wyjątkowo delikatnie i przez to zakup używanego egzemplarza może okazać się ryzykowny.

Reklama

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

ja właśnie w drugą stronę idę. Miałem 17-50 2.8 VC sprzedałem, dozbierałem i zamierzam kupić 17-40.
17-50 nie miałem zbyt długo wiec nie wiem jak z trwałością ale generalnie nie byłem z niego zadowolony ze względu na af i skaczący obraz w wizjerze podczas załączania się stabilizacji :-/

cartman1285 
Uczestnik

Ja celuję w wersję bez stabilizacji. A jakie dokładniej miałeś zastrzeżenia co do AF ?

nowy706 
Początkujący
chiński turysta

Autofokus nie powala na kolana szybkością i pracą w trudnych warunkach.Ja miałem tamiego 28-70 kupiłem używanego był ok konstrukcyjnie taki sam jak 17-50 ,teraz mam 17-50 vc autofokus tak samo szybki poza tym dla mnie ok a jestem amatorem.Jeżeli chodzi o zakup używanego po posiedź trochę na allegro i znajdziesz prawie nowego z gwarancją za dobre pieniądze.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 28 Maj, 2013   

Jeśli nie ma parcia na FF w przyszłości, to warto zainteresować się tamponem ze względu na światło, deczko dłuższy długi koniec. Ten bez VC minimalnie lepszy optycznie.

jaco88 
Bywalec

nowy706 napisał/a:
Autofokus nie powala na kolana szybkością i pracą w trudnych warunkach.

dokładnie :)

cartman1285 
Uczestnik

kiszka w takim razie. Ale chodzi o szybkość czy dokładność ustawiania ostrości w trudnych warunkach ? Ach, żeby tak 16-35 był tańszy ... :roll:

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

cartman1285 napisał/a:
kiszka w takim razie.

Jeśli potrzeba Ci Af typu USM itp. to kiszka, a jeśli nie, to? Deserek? :razz:

Cena Panie, cena. I optyka bardzo zaś niezła tego tampona.

dj_tomek 
Uczestnik

Posiadam aktualnie i Lkę i Tamrona ( z VC) i miałem się zdecydować którego zostawić. A żeby było śmieszniej prawdopodobnie wezme sigme 17-50 2.8 ;)
Tamron to super szkło za dobre pieniądze. Wersja VC chyba solidniejsza jest od nonVC.
Uważam jednak, że będziesz zawiedziony po przesiadce z Lki. Na początku się poekscytujesz światłem i ostrością, ale af z czasem doprowadzi Cię do białej gorączki. Ktoś kto używał 17-40 z USM moim zdaniem nie będzie już w stanie zaakceptować af Tampona. Jego niepewność, szczególnie w "szarówce", nie daje spokoju fotografowi. Takie jest moje zdanie ;)

cartman1285 
Uczestnik

To mnie nie pocieszyłeś. A co skłania Cię do wyboru Sigmy. AF będzie lepszy/dokładniejszy niż w Tamronie ? Na AF Canona 17-40 mogłem zawsze polegać. Gdybym nie musiał to bym go na pewno nie sprzedawał. Za jakiś czas chciał bym przejść na FF i C był by jak znalazł, ale cóż. Tamron kusi ostrością i światłem. Już sam nie wiem.

dj_tomek 
Uczestnik

Ta sigma jest kapitalnym szkłem. Optycznie jak c 17-55 2.8 który jest absurdalnie drogi. Bardzo bałem się sigmy, ale ten model ( i kilka innych) ma autofokus, który nie tylko jest szybki to o dziwo działa z canonami bardzo dobrze. Bawiłem się nią, bardzo mi odpowiada. nawet na 2.8 już jest naprawdę bardzo ostra.

Z tym, że 17-40 przyda się po przejsciu z apsc na ff to moim zdaniem powtarzany wszędzie tekst, nad którym mało kto się zastanawia powielając go. Już wyjaśniam:
jeżeli używasz 17-40 jako spacerowego, standardowego zoomu i nie masz szerokokątnego np 10-22 to znaczy, że ten 10-22 nie jest Ci potrzebny.
Przejscie na ff sprawia ze 17-40 staje się takim 10-22, więc i tak zostajesz bez spacerówki....Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy dopóki nie przychodzi co do czego i i tak muszą kupić coś w stylu 24-70 :P
Aby mieć na niego kasę sprzedają 17-40....więc po co go trzymać to nie wiem...
Z tamronem bez VC nie miałem styczności, więc tylko piszę, że CHYBA VC jest lepiej wykonany bo tak czytałem. Moj ma 2 lata, dbam o sprzęt bardzo i wygląda jak nowy. Nawet jak trzymam w ręku nowy egzemplarz to nie widać różnicy. Fajne szkło, jak pomyślę, że bedę go teraz sprzedawał to sie szkoda robi ;)
Ale jednak potrzebuję lepszego af. Warto dodać, że mam sztukę która nie ma problemów z bf ff i to jest super, ale jednak w ciemnicy po prostu błądzi ;)
Służę pomocą.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sro 29 Maj, 2013   

dj_tomek napisał/a:
jeżeli używasz 17-40 jako spacerowego, standardowego zoomu i nie masz szerokokątnego np 10-22 to znaczy, że ten 10-22 nie jest Ci potrzebny.
I tak, i nie.
Tak się składa, że podobne funkcjonalnie obiektywy zoom pod APS-C są droższe od ich "odpowiedników" na FF nie wspominając, że te "odpowiedniki" są już klasy L w Canonie.

Może więc być i tak, że ktoś nie chce wydawać kroci na obiektywy EF-S bo świat postępuje i matryca FF trafia pod strzechy - patrz D600, czy 6D. A wtedy taki 17-40L, czy 24-105L są bardzo ekonomicznym rozwiązaniem, jeśli ktoś chce mieć zoomy. Jeśłi nie, to pokryje sobie ten zakres kilkoma stałkami (w tej samej cenie) i to o świetle co najmniej 2.8.

PS.
Trochę się dziwię zamianie 17-40L na Tamrona bez uprzedniego sprawdzenia organoleptycznie co to takiego jest i jak działa. :smile: Hmm, no ... bardzo się dziwię, bo wiem jak działa Tamron, a jak 17-40L.

ophiuchus 
Optyczny

Tyle, że nie wiem, czy np 17-40 albo nawet 16-35 będzie faktycznie lepszy, zwłaszcza na krawędzi kadru, niż taki 10-22. Naturalnie na matrycach do których są dedykowane. Zresztą mam teraz dylemat, czy sprzedawać EF-Sa i dołożyć do 16-35, czy zostawić go sobie jednak. Bo i tak przy krajobrazach się przymyka...

cartman1285 
Uczestnik

17-40 nigdy bym nie zamieniał na tamrona gdybym nie musiał, ale niestety życie nie jest takie proste. Już od paru miesięcy nie mam nic szerokiego i zaczyna mi to doskwierac coraz bardziej. Nie stać mnie niestety żeby teraz kupić znów 17-40 nawet używany. Wszystko pewnie się rozstrzygnie, kiedy wezme Tamiego do ręki.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

cartman1285 napisał/a:
Wszystko pewnie się rozstrzygnie, kiedy wezme Tamiego do ręki.
Proponuję od tego zacząć w jakimś sklepie.

Odpowiedz do tematu