Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 02 Cze, 2013 lornetka do 1000 PLN - nikon albo nic:-)
Witam Wszystkich serdecznie.
Jestem na tym forum pierwszy raz i bardzo podoba mi się to, że odpowiedzi/podpowiedzi doświadczonych użytkowników są naprawde bardzo rzeczowe. Nikogo nie trzeba namawiać, aby sięgnął po najwyższą (wyższą) półkę sprzętu dokładając parę złotych ale czasami ludzie dopytują się o sprzęt ze względu na ograniczony budżet lub model, który mogą okazyjnie kupić. Tak jest w moim przypadku. Mogę niedrogo kupić Olympusa 10 X 50 DPS I. Patrząc przez tę lornetkę mam wrażenie, że ma niezłą jakość lecz czytając testy lub parę opinii na jej temat na forum, dochodzę do wniosku, że to jakaś "odpustowa" zabawka, na którą szkoda pieniędzy. Jak więc jest z tym "patrzydełkiem"? Ma ktos może ten sprzęt i może się podzielić swoim doświadczeniem.
DPS to najsłabsza seria lornetek Porro firmy Olympus - nie jest warta zainteresowania, tym bardziej że masz rozsądny budżet. Napisz do czego chcesz używać tego sprzętu i czy w rachubę wchodzą tylko modele o parametrach 10x50.
Typowo niedzielne użytkowanie. Zobaczyć z brzegu jak dzieci czynią postępy na łódce, odrobina przyrody, wycieczki w góry. Nie jestem myśliwym ani ornitologiem. Raczej nie nastawiam się na noc.
Nie ma za bardzo czego polecić od Nikona
Wydaje mi się, że do takich zastosowań nie potrzeba dużej lornetki, 30mm wystarczy, ewentualnie można się szarpnąć na 10x42 jeśli będzie mało noszona. Ja polecam Vixen New Foresta 8x32 lub Steiner Wildlife Pro 8x30. Lornetki są zbliżone pod względem oferowanej jakości. Przy czym Vixen ma lepszy obraz, a Steiner jest markowy - a zatem znacznie lepiej wykonany. Przy niedzielnym użytkowaniu może to mieć małe znaczenie ale po prostu zostanie w domu na wieki.
A propos, pojawił się bardzo podobny Steiner Safari Ultrasharp 8x30, za 750zł, to nowość ale może być ciekawa jeśli uznasz, że Wildlife Pro jest już za droga.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Pon 03 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Polecam opticrona 8x32 sr ga optycznie i mechanicznie zdecydowanie przewyższa vixena Posiadam obie lornetki i vixen niestety wypadł słabiutko w porównaniu z opticronem.
rozrzutny nie jestem.. i mam swiadomosc, ze lornetka moze glownie lezec w szufladzie, dlatego zapytalem o tego olympusa, ktorego widzialem w mm czy euro agd. Specjalistycznych sklepow nie odwiedzalem.
Wysłany: Pon 03 Cze, 2013
DPS w ocenie profesjonalnej nie plasuje się wysoko ale jak ktoś nie jest wymagający to DPS nie wyda się taki najgorszy. Myślę, że lornetka 10x50 nie jest ci potrzebna. Zerknij np. na Nikona Aculon 10x42 - tani i OK lub inną z powyżej proponowanych.
Wysłany: Pon 03 Cze, 2013
Wybór jest rzeczywiście spory...Poczynając przez małego Olympusa 8x25 poprzez lornetki 8x32 (np. Vixeny, Monarchy), 10x42 (Aculon, Frostaff 7, Monarch, Vortexy, Delty Optical i jeszcze trochę) po większe.
Każda lornetka ma jakieś wady i zalety - idealnej (pomimo sporego wyboru) do 1000zł nie znajdziesz. Wiele wad może okazać się zupełnie pomijalnych ale to zależy od obserwatora.
Mysle, ze stawiajac 1000zl na szali dostaniesz bardzo dobra lornetke do opisanych zastosowan. Ja nadal stawiam na New Foresta ale jesli lubisz Olympusa i nie masz uprzedzen do porro, to propozycja Arka tez jest bardzo dobra, a do tego tania i do znalezienia fizycznie w sklepach w okolicy. 42mm bedzie wieksza - na pewno na tym skorzystasz, jesli wciaz bedziesz chcial ja nosic.
Dziękuję za zaintereowanie i pomoc.. Dziś miałem okazję w MM przy Górczewskiej przymierzyć się do Nikona Aculona 10x50 - jak dla mnie ok. Z negatywnym nastawieniem jeszcze raz do Olymp DPS I 10x50 - niestety ja nie widzę różnicy ale gdzieś czytałem, że przy sztucznym świetle może być ok a rozczarowanie przyjdzie w naturalnym. Nikon faktycznie bardziej przemawia do mnie. Dodatkow pierwsza przymiarka do 8x40 i 8x42 Nicona i Olympusa - to jest odpowiedni rozmiar lornetki dla laika mojego pokroju. Lekka poręczna lornetka. Możecie polecić jakiś sklep w Waw gdzie można zobaczyć w real większy wybór lornetek. W MM mają tylko te dwie marki i Bressera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9