Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic GF6 - test aparatu
Autor Wiadomość
maciej.latallo 
Bywalec
Redaktor

Wysłany: Pon 03 Cze, 2013   Panasonic GF6 - test aparatu

Zapraszamy serdecznie do lektury testu bezlusterkowca Panasonic Lumix GF6 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=221

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 03 Cze, 2013   

A... Bardzo chętnie.
Zobaczymy jak ma się on do GX1

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 03 Cze, 2013   

fatman napisał/a:
Zobaczymy jak ma się on do GX1

Ekranik uchylny ma - i to tyle.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 04 Cze, 2013   

Przecztałem test.
Jednym słowem: C I E N I Z N A

TS
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Cze, 2013   

Szkoda, że Panas - inaczej niż Olympus - daje gorsze matryce do tańszych aparatów. Wystarczyłoby różnicować ergonomię i funkcjonalność. A tak... to faktycznie jest dużo ciekawszych aparatów. Ciekawe jaka matryca wyląduje w GX2 (GX7?)

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Cze, 2013   

TS napisał/a:
Ciekawe jaka matryca wyląduje w GX2 (GX7?)

Jako posiadacza GX-1 bardzo mnie to interesuje również.

Im 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Cze, 2013   

Przyszłam na to forum głównie po to by poznać inne opinie o tym właśnie aparacie.
Może dlatego, że często kupuję to co jako pierwsze wpadnie mi do ręki - tak jest w przypadku GF6 ale tym razem jeszcze szukam opinii innych - na ile warto w niego zainwestować.

I trochę to co czytałam w ramach samych recenzji o nim, a to co czytam w komentarzach - porównując do tego co sama odczułam korzystając z niego po raz pierwszy = rozmywa się!
Dlaczego, czy to już jest trochę tak, że komentarze są głównie przez złośliwców?
Ja rozumiem przywiązanie do innych modeli - ale same komentarze - "jest do kitu", "bez sensu - schodzą na psy", albo "jest super" to tak mało miarodajne :)

Ok może za dużo jak na jeden post, ale potrzebowałam z siebie to wyrzucić, bo wydając kilka(hkm)set zł na nowy aparat, chcę być pewna, że to nie będą pieniądze, które mogłam ulokować lepiej - bo np. wybrałam nie ten model.

TS
[Usunięty]

Im napisał/a:
Dlaczego, czy to już jest trochę tak, że komentarze są głównie przez złośliwców?

Bynajmniej, po prostu regularni czytelnicy Optyczne.pl mają wyśrubowane wymagania :) . Ważne czego Ty oczekujesz od aparatu, tzn. co fotografujesz, jakie chcesz kupić obiektywy i czy robisz zdjęcia w jpg (=prosto z aparatu) czy raw (=dłubanie na kompie z potencjalnie znacznie lepszym efektem)?

Jak na najniższą klasę bezlusterkowców, GF6 jest świetnie wyposażony (wbudowana lampa, uchylny ekran, Wi-Fi, niezła ergonomia przycisków), natomiast obrazkiem ustępuje równorzędnym Olympusom czy NEXom, zarówno w raw (obiektywnie), jak i jpg (to już tylko moje zdanie :) )

amebka4 
Nowy

Trafilem tutaj tez po przeczytaniu komentarzy pod testem na stronie glownej i zgadzam sie z Pania (? wnioskuje po znaczku przy nicku) I'm. Osoby pisza negatywne opinie nie maja nawet tego aparatu w reku co jak dla mnie jest bezsensu, oczywiscie ma on jakis wady jak kazdy aparat ale napewno jako nowosc jest dobrym aparatem i swoje potrafi.

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Sob 08 Cze, 2013   

Cytat:
napewno jako nowosc jest dobrym aparatem i swoje potrafi.

To ze jest nowoy nie oznacza ze jest dobry.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 08 Cze, 2013   

Im, amebka4, witam na forum :)

Wiecie, rozumiecie... Z tymi aparatami to jest tak jak z komputerami dziś. Jakikolwiek komputer zakupiony jest wystarczający do przeglądania zawartości internetu, policzenia domowego budżetu w excelu czy też napisania w wordzie listu. Innymi słowy najgorszy możliwy szmelc jest na tyle dobry by spokojnie zabezpieczać potrzeby 90% użytkowników komputerów.
Tak samo jest z aparatami - jakikolwiek aparat zabezpieczy potrzeby 90% użytkowników aparatów.

Zadziwiający jest jednak syndrom inwestycji. Okazuje się, że nie ważnym jest, że każdy aparat jest wystarczająco dobry do rejestracji fotek z wakacji a przy wymogu wydania tysiąca czy dwóch pojawia się obawa o złe ich zainwestowania. Wtedy takie osoby męczą forumową społeczność pytaniami o najlepszy możliwy aparat za kwotę X. I nie przyjmują do wiadomości informacji, że nie ma to znaczenia a propozycje rzucenia monetą traktują z oburzeniem jako zniewagę :)

Wracając do GF6 - baaardzo nieciekawy jest ten trend tworzenia n+1 wariacji na temat obudowy, wgrania nowego oprogramowania (co w dzisiejszych czasach nie jest już wielkim kosztem) i.... i to tyle w temacie innowacyjności.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 09 Cze, 2013   

Im, amebka4
Witam na forum.
Swoich wniosków na temat GF6 nie napisałem na podstawie gazetowych plotek (jak wielu to robi) ale jako użytkownik GF1 przez ponad 2 lata a obecnie użytkownik GX1.
Mam więc konkretne punkty odniesienia. Obserwuję rozwój tej linii od GF1, który do dziś pozostaje w mojej opinii aparatem bardzo dobrym poprzez kolejne "wcielenia" aż do GF6.
Hijax_plma rację ten aparat da Wam wiele satysfakcji jednak mnie on nie zafrapował, biorąc pod uwagę to co pokazał w teście.

lvl3ha 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Zadziwiający jest jednak syndrom inwestycji. Okazuje się, że nie ważnym jest, że każdy aparat jest wystarczająco dobry do rejestracji fotek z wakacji a przy wymogu wydania tysiąca czy dwóch pojawia się obawa o złe ich zainwestowania. Wtedy takie osoby męczą forumową społeczność pytaniami o najlepszy możliwy aparat za kwotę X. I nie przyjmują do wiadomości informacji, że nie ma to znaczenia a propozycje rzucenia monetą traktują z oburzeniem jako zniewagę :)

Proponuje dodac ta wypowiedz jako popup po kliknieciu na wyslij :)

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Im napisał/a:
Przyszłam na to forum głównie po to by poznać inne opinie o tym właśnie aparacie.
Może dlatego, że często kupuję to co jako pierwsze wpadnie mi do ręki - tak jest w przypadku GF6 ale tym razem jeszcze szukam opinii innych - na ile warto w niego zainwestować.

I trochę to co czytałam w ramach samych recenzji o nim, a to co czytam w komentarzach - porównując do tego co sama odczułam korzystając z niego po raz pierwszy = rozmywa się!
Ja rozumiem przywiązanie do innych modeli - ale same komentarze - "jest do kitu", "bez sensu - schodzą na psy", albo "jest super" to tak mało miarodajne :)

Ok może za dużo jak na jeden post, ale potrzebowałam z siebie to wyrzucić, bo wydając kilka(hkm)set zł na nowy aparat, chcę być pewna, że to nie będą pieniądze, które mogłam ulokować lepiej - bo np. wybrałam nie ten model.

Podobnie jak Fatman. Mam GF1 od roku, jak też, od niedawna GX1.
Wnioski o GX1 (najbardziej denerwuje brak bezpośredniego wyłączania ekranu przyciskiem "Disp.") nie wyciągam na podstawie "bajek na dobranoc" tylko z codziennego użytkowania z 3 szkłami mft, czasem adaptowanymi Canona, np. 70-200 f4L, czy Sigmy - 400 f5.6.
Za tą kasę, którą wydałem na ten aparacik, szkoda byłoby go na półce zostawić.
Do tego 2 dodatkowe baterie za 18,90 euro i ... można się bawić w fotografię, zwłaszcza inną - czarno białą.
Im napisał/a:

Finalnie możesz kupić co Ci się podoba, jeśli jednak oczekujesz opinii, to moja jest taka, że w porównaniu z GX1, wydanie kasy na GF6 to wyrzucenie kasy w błoto, tym bardziej, że można GX1 tanio kupić (mnie się udało za 299 euro nowy - puszka).

Odpowiedz do tematu