Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kozidron, gwarantuje ci, ze wystarczy mi jak przeczytam raz...
kozidron napisał/a:
w niczym przeczytaj raz jeszcze:
kozidron napisał/a:
kufel, nie roztkliwiaj się nad sobą, nie panikuj, to naturalna kolej rzeczy. Wątpię, żebys był reporterem, bo jak widać nie masz pojęcia o tym, nawet w naszym biednym kraju.
kozidron,
czy ty jesteś w stanie dyskutować na argumenty , a nie bełkotać i przepychać sie ?
kozidron napisał/a:
kufel, przeczytaj raz jeszcze wypowiedź MM, tam jest o sytuacji na rynku reporterów a nie o tym marnym artykule
a MM odnosił sie do zaliknowanego przeze mnie artykułu czy czegoś innego ??? chłopie , ty naprawdę masz problemy z logiką
Wysłany: Pon 03 Cze, 2013
Kłócicie się jak wyłysiałe dziadki w papuciach przy kominku o to, którego z nich wolała Zośka z IIIc (żadnego). Był taki wspaniały zawód - pewniak zatrudnienia i dobrej płacy nawet w PRL - zecer. Gość musiał tylko umieć czytać "w lustrze" jak da Vinci. Znacie dziś jakiegoś zatrudnionego zecera? Myślicie, że czas własnie dla Was się zatrzymał, żebyście nie mieli na co ponarzekać ?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Cze, 2013
maziek, dla mnie interia tak samo jak kufel ameryki drugi raz na nowo nie odkryją, zajmując się fotografią zawodowo takie sensację, do których kufel dopiero doszedł za pomocą tego dennego artykułu to nic nowego, zresztą przeglądając tabloidy odnoszę wrażenie, że nawet jak dane zdjęcie było robione przez etatowca, to często był to gość z łapanki.
Bo jeżeli reporter z lokalnej GW zarabia tyle co nauczyciel to nie ma o czym mówić, przecietny fotograf będzie wolał fotografować parówki niż pracować dla powiedzmy Gdańskiego oddziału GW.
kufel napisał/a:
czy ty jesteś w stanie dyskutować na argumenty , a nie bełkotać i przepychać sie ?
Fotoreporterzy są zwalniani, dostępność taniego sprzętu jest zabójcza..
Proponuje wystosować apel do naszych władz o wprowadzenie akcyzy i koncesji na sprzęt foto, wtedy ceny znaczącą póją w górę i problem sie rozwiąże
MM napisał/a:
Zresztą sami fotoreporterzy często olewają temat widząc co jest publikowane i samemu robią zdjęcia takimi wynalazkami jak im się nie chce nosić ciężkich szkiełek.
Skoro taki sprzęt wystarcza do wydania gazety (+ portal internetowy) to po co przepłacać? Rynek korporacyjny powoduje, że nawet jak naczelny jest ambitny, ma pasje i chęć robienia dobrej gazety, to i tak dla tych co liczą pieniądze jest tylko kosztem, jedną komórką w excelu w której widać jaki zysk przyniósł.
A że wiele osób chce oddać zdjęcia za darmo, to redakcje korzystają. Ja nie widze nic nagannego w tym że ktoś swoją pracę rozdaje za darmo. Sam zrobił, sam decyduje co dalej, sprzedać, oddć, schować do szuflady. Osobiście sam bym nie chciał aby w mojej branży ktoś robił za darmo, ale moje "chcenie" nic tu nie pomoże. Jak się tak satnie trzeba będzie szukać innej roboty. Szewców też już nie ma, bo producęci sprzedają buty prawie za darmo. Przecież wygineło już wiele zawodów, dlaczego to ma nie spotkać fotoreportera?[/code]
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Cze, 2013
kufel napisał/a:
kozidron, naprawdę , nie trzeba być czynnym fotoreporterem, żeby nie widzieć choćby zarysu tego co dzieje sie w tej branży, vide post MM.
kufel
No to masz bardzo słaby refleks albo reagujesz z opóźnieniem co najmniej 5 letnim.
Takie klimaty nawet w zapóźnionej Polsce to norma a jak już pracujesz nawet w średnim mieście dla jednej z większych gazet w naszym kraju, to wyżyłowane stawki są normą, właśnie przez freelancerow, dlatego wielu reporterów sobie odpuszcza temat. Pamiętam jeszcze czasy kiedy pracowało się na sygnał z pagera, już wtedy skala tego zjawiska była do zauważenia.
A żeby zasuwać na drugi koniec miasta, żeby zrobić fotkę dziury w ulicy czy nieodpowiednio zabezpieczone wykopy przy drodze nie potrzeba reportera. Reszta zdjęć i tak pewnie będzie kupowana lub zamawiana.
Jeżeli chodzi o zdjęcia na miejscowe, nawet dość licznie odwiedzane portale www(czyli powiedzmy takie w okolicach 200 tysia odwiedzających miesięcznie) ten klimat to już norma od kilku dobrych lat. Relacje z koncertów, wydarzeń regionalnych, spektakli a nawet niusy polityczne robione są za darmo lub pół darmo przez freelancerow, którzy jak wspomniał MM podpisują się nikiem.
kufel, tak więc strasznej sensacji nie odkryłeś a interia nie zajęła się tematem dekady.
manolo [Usunięty]
byle pstrykacz nie zrobi dobrego zdjęcia nawet Nikonem D4,
problem w tym że w redakcjach nikomu nie zależy na dobrych zdjęciach
i tu jest problem...
bo to kosztuje i nie każdy to doceni, a kto ceni wielkie działy HR i wybujałe zarządy ?
To jest dużo droższe w wielu firmach i pożytek z tego żaden, a nawet duża szkoda.
pierwszy z brzegu przykład http://wyborcza.pl/1,7547...i_kariery_.html
kilka lat temu wysłali by kogoś żeby zrobił zdjęcie uczelnianej biblioteki / czytelni, teraz wyciągją jakiegoś pstryka z Corbis'u, zdjęcie jest nawet nie na tróję, uzywając szkolnej nomenklatury. Po prostu nie widzą w tym problemu i to jest problem, a nie to że aparat który robi dobre technicznie zdjęcia kosztuje 3 tys. zł.
Dlatego ja nie zrównuję "zawodowca" z "profesjonalistą" by nie obrażać tych co się przykładają do swojej pracy / hobby...
kozidron [Usunięty]
manolo akurat wyborcza to najlepszy z kilku możliwych przykładów, nie zapomnę jak kolega z pewnego oddziału tej gazety opowiadał mi jak zamienili mu służbowe auto na rower a było to jakies 8 lat temu, po czymś takim sam bym zaczął robić takie zdjęcia jak z twoich przykładów taki "awans" jednak motywuje
No to masz bardzo słaby refleks albo reagujesz z opóźnieniem co najmniej 5 letnim.
Takie klimaty nawet w zapóźnionej Polsce to norma a jak już pracujesz nawet w średnim mieście dla jednej z większych gazet w naszym kraju, to wyżyłowane stawki są normą, właśnie przez freelancerow, dlatego wielu reporterów sobie odpuszcza temat. Pamiętam jeszcze czasy kiedy pracowało się na sygnał z pagera, już wtedy skala tego zjawiska była do zauważenia.
kozi, wytłumaczę Ci to bardziej łopatologicznie... o tym co branży świszczy i dokąd zmierza co nieco wiem. Nie , nie od wczoraj po artykule w Interii, a od czasu kiedy sam,zacząłem fotografować wiecej niz hobbystycznie. to ze są ciecia i zwolnienia na etatach to wiadomo, natomiast dla mnie novum było to, ze ktoś zdecydował się na wycięcie w pień... całego działo foto. sam ten fakt to dla mnie wystarczający powód, żeby podzielić sie linkiem i informacją na forum FOTOGRAFICZNYM. Tym bardziej ze nie każdy śledzi branżę i wie jak w niej jest. całej tej kłótni i niepotrzebnej wymiany zdań nie byłoby, gdyby nie przemądrzałe i zakładające wtórny debilizm autora wątku posty Twoje jak i moroniki.
[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 17:22 ]
kozidron napisał/a:
kufel, tak więc strasznej sensacji nie odkryłeś a interia nie zajęła się tematem dekady.
jw... mam nadzieje ze tym razem zrozumiałeś co napisałem...
kufel, ze akurat jestem w podrozy i dyskusja poszla se dalej to juz wolalam sie nie odnosic do postow z poczatku watku no ale skoro zostalam wywolana do tablicy... dziennikarstwo schodzi na psy ale to nie tylko i wylacznie wina cwaniactwa kierownictwa czy ciec budzetowych ale rowniez a moze przede wszystkim tego, ze ludzie to kupuja, ze bez wzgledu na to jak zdawkowy jest artykul i ile jest wykrzyknikow w sztucznie napompowanym emocjami tytule zawsze znajdzie sie ktos, kto to pusci dalej w swiat jako rzetelne zrodlo. wymadrzam sie? mozliwe. ale wlasnie takie newsy, jak ten ktory przytoczyles, sa sednem problemu ktory tak cie bulwersuje. wiec nie dziw sie, ze w mediach serwuje ci sie miernote, skoro ty ja bezkrytycznie przyjmujesz. moze nastepnym razem zapali ci sie czerwona lampka i jednak zastanowisz sie, ile w danym artykule jest prawdy a ile koloryzowania i sensacji na sile. i wtedy bedzie mozna podyskutowac. mnie osobiscie bardziej oburza to, ze ktos sie mieni dziennikarzem podczas gdy serwuje papke niesprawdzonych informacji wyszukanych w necie, niz to, ze danej informacji bedzie towarzyszylo zdjecie wykonane smartfonem, pod warunkiem ze jego autor byl we wlasciwym miejscu we wlasciwym czasie i przyczynil sie do przekazania czegos istotnego z pierwszej reki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9