Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ze ktoś zdecydował się na wycięcie w pień... całego działo foto
a jakiś argument że ten dział musi pozostć? Argument społeczny że ktoś traci prac, do mnie trafia (chyba że to moja praca ), nistety Europa okres dominacji ma już za sobą. O takim socjalistycznym świecie nawet Lenin chyba nie marzył i
"kufel", bez urazy to nie było do Ciebie, to tak ogólnie OT bo to "Wolne tematy"
a jakiś argument że ten dział musi pozostć? Argument społeczny że ktoś traci prac, do mnie trafia (chyba że to moja praca ), nistety Europa okres dominacji ma już za sobą. O takim socjalistycznym świecie nawet Lenin chyba nie marzył i
Usjwo, ależ ja wcale nie jestem za sztucznym podtrzymywaniem i tworzeniem stanowisk. baaardzo daleko mi do socjalistycznych zapędów tu problemem jest co innego: nie tyle to, ze nie ma zapotrzebowania na zdjęcia ale to ze nie ma zapotrzebowanie na DOBRE zdjęcia, bo ludziom wystarczy chlam. spadł popyt na profesjonalizm. poza tym sporo "smartfonowych pstrykaczy" ,którzy zdjęciami dzielą sie za darmo...
ale skoro juz pytasz o argument za podtrzymaniem działu... no może taki, ze mimo wszystko jest jakiś tam procent ludzi których chłam nie zadowala. to jak gazeta, medium karmi czytelników widzów, chłamem etc , dobitnie pokazuje za kogo ma swoich odbiorców.
[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 19:18 ]
Usjwo napisał/a:
nistety Europa okres dominacji ma już za sobą.
sama sobie zgotowała ten los...
[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 19:28 ]
moronica napisał/a:
wiec nie dziw sie, ze w mediach serwuje ci sie miernote, skoro ty ja bezkrytycznie przyjmujesz.
no tu sie trochę zagalopowałaś w ocenie. ilość wykrzykników i krzykliwość tytułu nie robi na mnie wrażenia. uwierz, na sofizmaty i socjotechnikę jestem bardzo wyczulony... a zalinkowałem bo pomimo malej ilości informacji mówi o pewnym fakcie. jak ktoś jest ambitny to poszuka dalej informacji. ja nie czekam aż ktoś mi podsunie wszystko pod twarz
moronica napisał/a:
moze nastepnym razem zapali ci sie czerwona lampka i jednak zastanowisz sie, ile w danym artykule jest prawdy a ile koloryzowania i sensacji na sile
tu problemem jest co innego: nie tyle to, ze nie ma zapotrzebowania na zdjęcia ale to ze nie ma zapotrzebowanie na DOBRE zdjęcia, bo ludziom wystarczy chlam.
Obawiam się ze ten chłam coraz bardziej wystarcza Europie i Północnej Ameryce, bo to jest rynek...
kufel napisał/a:
ale skoro juz pytasz o argume nt za podtrzymaniem działu... no może taki, ze mimo wszystko jest jakiś tam procent ludzi i
No jest, ale czy tych kilka osób z forum.optyczne da radę?, i tak nikomu się pisać nie chcę
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Cze, 2013
kufel napisał/a:
całej tej kłótni i niepotrzebnej wymiany zdań nie byłoby, gdyby nie przemądrzałe i zakładające wtórny debilizm autora wątku posty Twoje jak i moroniki.
kufel, przeczytaj w skupieniu co napisała ci moronika w swoich postach z Pon 03 Cze, 2013 12:10 czy z wczoraj 18:10.
kufel, bez wątpienia kojarzysz mi się z typkiem, który sacro disco nazywa ambitną muzyka a rmf classic porządnym radiem, teraz dochodzi jeszcze łykanie sensacyjnego artykułu o "wycięciu w pień... całego działo foto" ale nigdy nie zdobyłbym się sugerować ci "wtórny debilizm", jeżeli tak się poczułeś to z góry przepraszam.kufel czy ty naprawdę nie widzisz tego, co dość jasno napisała moronika:
moronica napisał/a:
dziennikarstwo schodzi na psy ale to nie tylko i wylacznie wina cwaniactwa kierownictwa czy ciec budzetowych ale rowniez a moze przede wszystkim tego, ze ludzie to kupuja, ze bez wzgledu na to jak zdawkowy jest artykul i ile jest wykrzyknikow w sztucznie napompowanym emocjami tytule zawsze znajdzie sie ktos, kto to pusci dalej w swiat jako rzetelne zrodlo.
dla mnie ta sensacja, to odgrzany kotlet a cała akcja nazwana przez Ciebie wycięciem w pień odbyła się już w kilku innych gazetach a co najważniejsze portalach www, które mają większą poczytność niż nie jeden ogólnopolski dziennik. Ten proceder na wiekszą skalę odbył się na kilku najwiekszych portalach politycznych i społecznych w europie i jest to naturalny proces, do którego przyczynili się tacy hobbyści jak TY i nie widzę w tym nic złego.
Każdy selekcjonuje sobie informację do jakich chce mieć dostęp, to samo tyczy się muzyki, sztuki czy radia. Nie można zabronić ludziom czytać faktu, oglądać tv ze słoneczkiem, czytać wyborczej czy słuchać rmf classic.
Cytat:
Przynajmniej jest gdzie odreagować, a i statystyki forum się podniosą.
Ile też można gadać o lustrzance do 3 tysięcy.
Bogdan a ja jestem właśnie po lekturze watku o statywach (dokładnie po 10 ostatnich stronach) bo szukam nowego statywu, powiem Ci tam dopiero polałeś wodę a statystki się na pewno podniosły, po obejrzeniu kilku sirui i po obcowaniu z jedną sztuką N2204 stwierdzam, że nie zmieniam statywu, jak się przypadkowo okazało mam ten sam statyw co kolega karp(on wszakże przypina cięższą rurę ), może troszku cięższy ale 2 X tańszy, 3 X lepszy. Tak zachwalałeś a jak to obejrzałem to strach to przypiąć do plecaka, żeby się nie rozpadło.
[...]przede wszystkim tego, ze ludzie to kupuja, ze bez wzgledu na to jak zdawkowy jest artykul i ile jest wykrzyknikow w sztucznie napompowanym emocjami tytule [...] w mediach serwuje ci sie miernote, [...] serwuje papke niesprawdzonych informacji wyszukanych w necie
I dlatego właśnie obciąłem prenumeraty licznych dzienników, tygodników, wydawnictw branżowych i innych kwartalników dotychczas prenumerowanych w naszej firmie.
Przyczyniłem się więc do myślenia prezesów tych wydawnictw nad redukcją kosztów (bo spada im przychód z prenumeraty) a co za tym idzie ... przyczyniam się chyba do zwalniania fotografów z tych gazet.
Oni maja swoje "komórki w excelu" a również ja mam swoją.
W dobie, kiedy wszystko jest w sieci nie potrzeba kupować mnóstwa prasy (z czego połowa to teksty reklamowe/sponsorowane - aż dziw, że ktoś to pisze skoro prawie nikt tego nie czyta)!
Dodatkowo mogę gdzieś tam sobie napisać w portfolio firmy, że moja firma działa proekologicznie, ogranicza wycinkę lasów i (tu dodajcie sami) inne ...... w ten deseń.
kufel, bez wątpienia kojarzysz mi się z typkiem, który sacro disco nazywa ambitną muzyka a rmf classic porządnym radiem,
widze ze starasz sie być mentorem i wyrocznią w każdej dziedzinie zycia póki co ci nie wychodzi , ale próbuj dalej...
kozidron napisał/a:
kufel czy ty naprawdę nie widzisz tego, co dość jasno napisała moronika:
a czy do ciebie dociera ze widzę? czy dociera do ciebie co pisze od kilku stron?
kozidron napisał/a:
dla mnie ta sensacja, to odgrzany kotlet a cała akcja nazwana przez Ciebie wycięciem w pień odbyła się już w kilku innych gazetach
to ze dla ciebie to odgrzany kotlet, to akurat mam to głęboko. wiesz gdzie. zalinkowałem bo dla kogoś to może być cos z czym sie wcześniej nie spotkał i jak bedzie chcial to poszuka glebiej bardziej szzcegolowych informacji. a jeśli cie to uwiera to już twój problem. odnośnie tego juz pisałem, jeśli nie zrozumiałeś to juz nie mój problem, powtarzać sie nie będę. z mojej strony end of topic. z koniem kopać sie nie będę.
a jeśli boli cie poziom rzetelności dziennikarstwa etc ,to swe uwagi kieruj do poszczególnych redakcji , nie do mnie.
kozidron, niepotrzebne się ekscytujesz. To, że zjawisko opisane trwa od dawna nie oznacza, że wydarzenie w Chicago nie jest ważne. Ono ma taki wymiar symboliczny: wycięto cały dział, co do nogi, w tym znanego fotografa, mentora itd. Taka historia ma szansę dotrzeć do większej części ludzkości niż historia o tym, że w lokalnym oddziale tytułu prasowego w jednym z krajów Europy Wschodniej (tfu, Środkowej) zwolniono jednego czy dwóch fotografów. A to oznacza, że może parę osób się zreflektuje jakimi są odbiorcami, jak się zmienia świat i czy można jeszcze coś z tym zrobić.
Kozi, masz dzieci? Jeśli nie, to nie dziwię się, że uważasz (nie bez dobrej przyczyny), że kijem Wisły nie zawrócisz. Ale jak się ma to potomstwo na wychowaniu, to człowiek jednak czasem próbuje coś im tam wpoić, nieco przekierować tory na które pcha potomków ślepy los cywilizacji, mody i bieżącego życia. Stąd przydatne jest zainteresowanie co jest powodem zwolnienia tych fotografów, bo nieprawdą jest, że jedynym powodem jest brak zapotrzebowania na dobrej jakości zdjęcia. To proces bardziej skomplikowany niż tylko fakt, że lustro można mieć za 3 tysiące PLN.
komor, najlepszy komentarz do wątku, jak przystało na zielonego
kozidron [Usunięty]
kufel napisał/a:
a czy do ciebie dociera ze widzę?
po wcześniejszych postach, raczej nie
kufel, jak ty się rozczulasz nad sobą
kufel napisał/a:
ale próbuj dalej...
kufel, to już raczej kwestia dobrej zabawy
komor napisał/a:
Kozi, masz dzieci?
chylę czoła przed argumentacją robisz się coraz lepszy, Machiavelli i Pascal w jednej osobie
komor napisał/a:
Taka historia ma szansę dotrzeć do większej części ludzkości niż historia o tym, że w lokalnym oddziale tytułu prasowego w jednym z krajów Europy Wschodniej (tfu, Środkowej) zwolniono jednego czy dwóch fotografów. A to oznacza, że może parę osób się zreflektuje jakimi są odbiorcami, jak się zmienia świat i czy można jeszcze coś z tym zrobić.
Ktoś przecietnie dociekliwy, takie zmiany już dawno zauważył, bardziej poczytne portale przeszły już dawno takie zmiany, czasem na lepsze czasem na gorsze, niestety częściej na to drugie.
komorze złoty ta historia "otworzyła oczka" co najwyżej kufelowi i kilku innym, którzy zauważają rozlane mleko jak już zaczęło wysychać i śmierdzieć.
komorze złoty ta historia "otworzyła oczka" co najwyżej kufelowi
a ten dalej swoje...
[ Dodano: Sro 05 Cze, 2013 20:06 ]
kozidron napisał/a:
kufel napisał/a:
a czy do ciebie dociera ze widzę?
po wcześniejszych postach, raczej nie
jestem odpowiedzialny tylko za to co powiem/napiszę, a nie za to czy to zrozumiesz czy nie.
kozidron [Usunięty]
kufel napisał/a:
a ten dalej swoje...
a może jednak ty
kufel napisał/a:
jak ktoś jest ambitny to poszuka dalej informacji. ja nie czekam aż ktoś mi podsunie wszystko pod twarz
po tym, to albo kilka lat spałeś albo masz ograniczony dostęp do informacji albo najzwyczajniej interia wcześniej nie opisała innych przypadków "wycięcia w pień... całego działo foto"
po tym, to albo kilka lat spałeś albo masz ograniczony dostęp do informacji albo najzwyczajniej interia wcześniej nie opisała innych przypadków "wycięcia w pień... całego działo foto"
o licznych zwolnieniach słyszałem nie raz. o likwidacji dzialu foto , nie. o likwidacji działu foto z zasłużonymi fotografami, zdobywcami nagród , w tym Pulitzera tym bardziej nie. czy to że nie słyszałem o likwidacji całego działu foto sugeruje ze dopiero teraz sie dowiedziałem o sytuacji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10