Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Cze, 2013 Co kupić po Canonie 1000d?
Mam Canona 1000d już dobrych kilka lat. Nie mam do niego żadnego ale, lecz ostatnio myślę nad zmianą body na inne (używane). I tutaj mam kilka pytań:
1. Czy jakość zdjęć z matrycy między 1000d a 40d jest duża na korzyść 40d?
2. Czy warto pchać się w leciwy już korpus 40d, czy lepiej kupić coś nowszego typu 550d czy 650d?
3. Pytanie drugie powstało, gdyż słyszałem, że matrycach w Canona z roku na rok praktycznie nie ma dużych zmian, może i żadnych. Być może taki leciwy 40d czy 50d bije na głowę lustrzanki segmentu 550d-700d które są nowszymi produkcjami?
może nie ze wzgledu na jakąs lepszą jakość obrazka ,ale jesli chodzi o ergonomie, to tak
cumulus napisał/a:
czy lepiej kupić coś nowszego typu 550d czy 650d?
jesli ergonomia i użytkowanie trzycyfrowych canonów jest dla Ciebie odpowiednia to jest to jakas opcja.
cumulus napisał/a:
Pytanie drugie powstało, gdyż słyszałem, że matrycach w Canona z roku na rok praktycznie nie ma dużych zmian, może i żadnych. Być może taki leciwy 40d czy 50d bije na głowę lustrzanki segmentu 550d-700d które są nowszymi produkcjami?
bo to niestety prawda- canon jeśli chodzi o obrazowanie spoczął na laurach , podczas gdy reszta poszła do przodu. zwiększają co prawda liczbę pikseli przy takiej samej pracy matrycy , co jest tam jakimś plusem, ale konkurencja poszła dalej i przy wzroście ilości pikseli produkuje matryce z wyraźnie lepszymi parametrami.
wiec na jaki korpus byś nie zmienił , to cudów nie oczekuj poprawa oczywiście będzie, ale niewielka.
Mając 1000D kupiłbym 40D ze względu na ergonomię, ewentualnie nieco lepsze wyposażenie. Ba, mając 450D kupiłem ... 30D i byłem bardziej zadowolony niż z 450D.
Cudów jednak nie oczekuj w jakości obrazu względem 1000D, który obrazek daje bardzo ładny też - ba, nieznacznie mniej szumi od np. 450D.
Lepszy AF, dwa kółka, nieco większy wizjer, wymienna matówka, najkrótszy czas 1/8000 - to dostaniesz w 40D.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Cze, 2013
cumulus, ale do czego ? Przeglądam fotki z linka i stwierdzam, że jeżeli radziłeś sobie do tej pory ze słabym af-em i ergonomią ultra entrylevelu canona, to lepiej kup sobie 650D, af będzie lepszy(od 1000d), no i matryca też.
Rzadko mi się zdarza, żebym doradzał półkę niżej(ergonomicznie), szczególnie jeżeli ktoś rozważa uzywane XXD.
Chociaż po exifach widzę, że jakieś specjalne szkła cię w tym systemie nie trzymają, no chyba że zbierasz na 100-400L do tych samolotów. Gratuluje wytrwałości do celności af-u 1000D, szczególnie przy niektórych fotkach.
Lepszy AF, dwa kółka, nieco większy wizjer, wymienna matówka, najkrótszy czas 1/8000 - to dostaniesz w 40D.
Lepszy AF mi się na pewno przyda, ergonomia też nie zaszkodzi. Jakość obrazka nie musi być lepsza a i cena koło 1000zl za 40d nie przeraża.
kozidron napisał/a:
Chociaż po exifach widzę, że jakieś specjalne szkła cię w tym systemie nie trzymają, no chyba że zbierasz na 100-400L do tych samolotów.
W sumie racja, mam Sigme 17-50 2.8 EX, Canona 55-250 i Canona 50 1.8 . Jednak jakoś przyzwyczaiłem się do Canona.
kozidron napisał/a:
Gratuluje wytrwałości do celności af-u 1000D, szczególnie przy niektórych fotkach.
Przyznaję, że czasem dostawałem "białej gorączki", jednak po tylu latach użytkowania można było do tego przywyknąć .
Co kupię? Pewnie 40d z mniejszym przebiegiem. Myślę, że zarówno cena jak i to że jest to jednak dużo lepsza puszka niż 1000d przekonało mnie do wyboru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10