Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zoomiasty, przecież napisałem - bo uważam, że kupowanie niemal 5-cio letniej amatorskiej lustrzanki, która doczekała się już dwóch generacji następców, z wyraźnie przestarzałą jak na dzisiaj matrycą, nie ma sensu, chyba, że cena jest baaardzo okazyjna, a bardzo wątpliwe byś taką uzyskał w sklepie...
dlaczego tak rzadko ktokolwiek poleca nikona D5200.
bo to dość nowy korpus, więc jego cena jest jeszce wysoka. poprzednik jest ok 1 tys tańszy a niekoniecznie w jakiś duży sposób gorszy. po prostu po pewnym czasie dany model osiąga dobry stosunek jakości do ceny, tak jest np z 5100 i każdym innym korpusem, którego następca wyszedł.
inna sprawa ze czasem jest lepiej wziąć nieco gorszy ( czyt. starszy) korpus , a resztę przeznaczyć, dołożyć do lepszego szkła.
Zależy na które się patrzy i jak się je interpretuje...
Misyo napisał/a:
dlaczego tak rzadko ktokolwiek poleca nikona D5200.
W kontekście poprzedniego pytania domniemuję, że zastanawia Cię wysoki wynik tego aparatu. Dlatego właśnie napisałem to co napisałem odnośnie wyników DxO.
Jeżeli testy są w miarę blisko rzeczywistości... to jakaś miazga i mój światopogląd runął w gruzach
Wniosek - Canon jest abstrakcyjnie drogi. Oczywiście powinno się brać pod uwagę body w szerszym kontekście.. ale chyba na prawdę zacznę czytać o Nikonie
Co do różnicy między 5100 a 5200:
- 24,1 MP vs 16,2 MP
- 1080p @60 fps vs 1080p @30 fps
- 5 fps vs 4 fps
- punkty ostrości - 39 vs 11
- GPS
- WiFi
Rozumiem to... ale daje to bardzo dużo do myślenia.... Na ten moment d5200 wydaję się dobrą opcją... chociaż Pentax K-30 też ładny....
No to teraz potrzebuję waszej pomocy...bo na papierze to jedno... a co innego doświadczenie...
Teoretycznie znam wady i zalety ze specyfikacji.. ale jak to wygląda:
1. K-30 Ma mechaniczną stabilizację matrycy... Jak rozumiem, zaoszczędzę w przyszłości na obiektywach i jest to zaleta...
2. K-30 ma szybszą migawkę 1/6000 vs 1/4000 - jak to się ma w praktyce? Czy dla amatora który chcę mieć generalnie jak najbardziej uniwersalny sprzęt to ma duże znaczenie?
3. K-30 Uszczelnienie!! Ale czy jego brak w D5200 to duża wada? Nie zamierzam latać z aparatem po bagnach... Przecież parę ewentualnych kropel nie powinna zaszkodzić...
4. D5200 - 24,1 MP vs 16,3 MP
5. czujników/ punktów ostrości 39 vs 11 - Jak to jest w praktyce?
6. HDMI, GPS, WiFi, Obracany ekranik... bajery... gadżety..ale miłe...
Jak rozumiem, zaoszczędzę w przyszłości na obiektywach i jest to zaleta...
Jest to zaleta, ale że oszczędzisz na obiektywach, to nie sądzę, co najwyżej będziesz miał stabilizowane obiektywy, które stabilizacji zazwyczaj nie posiadają, czyli jasne krótkie (i umiarkowanie długie) stałki.
Misyo napisał/a:
2. K-30 ma szybszą migawkę 1/6000 vs 1/4000 - jak to się ma w praktyce? Czy dla amatora który chcę mieć generalnie jak najbardziej uniwersalny sprzęt to ma duże znaczenie?
W praktyce jest to pół działki różnicy, czyli będziesz mógł np. otworzyć szkło z f/3.5 do f/2.8, albo z f/2 do f/1.7 w jasnym świetle. Generalnie, nie jest to super istotne, aczkolwiek niewątpliwie jest to zaleta.
Misyo napisał/a:
3. K-30 Uszczelnienie!! Ale czy jego brak w D5200 to duża wada? Nie zamierzam latać z aparatem po bagnach... Przecież parę ewentualnych kropel nie powinna zaszkodzić...
To zależy - uszczelnienia przydają się również w zapylonych miejscach, czy powiedzmy wietrznej plaży albo np. wilgotnej cieplarni...
Misyo napisał/a:
4. D5200 - 24,1 MP vs 16,3 MP
Per pixel te matryce pracują porównywalnie, natomiast 24MPix daje większe możliwości obróbki i lepszą jakość przy wydrukach tej samej wielkości (tudzież miniaturach sieciowych).
Misyo napisał/a:
5. czujników/ punktów ostrości 39 vs 11 - Jak to jest w praktyce?
Nie wiem jak ogólnie sprawuje się AF w D5200, ten w K-30 sprawuje się wystarczająco dobrze, natomiast kluczowe są tu szkła. Więcej punktów ma decydujące znaczenie w trybie śledzącym, w przypadku klasycznego wyboru pojedynczych punktów najistotniejsze jest ich rozmieszczenie w kadrze, a nie ilość, bo tę wręcz wygodniej ograniczyć.
Istotna w tym porównaniu jest nie tyle licytacja na gadżety (K-30 też ich trochę ma), co sprawy zasadnicze, czyli sterowanie za pomocą dwóch rolek i pentapryzmatyczny wizjer ze 100% kryciem w K-30, bo to do niedawna były wręcz wyznaczniki klasy sprzętu i coś nie do pomyślenia w entry level...
A w szerszym kontekście należy przyjrzeć się dostępnym obiektywom, bo oferta Pentaksa niekoniecznie Cię zadowoli.
Może to śmiesznie zabrzmi, ale brakuje mi tanich "plasticzaków" dla "amatorów". Mam na myśli tutaj tanie, jasne 35ki, 50ki itp. Chyba, że mi coś znajdziesz
Dziękuję ślicznie za rzeczową odpowiedź. Z tego co widzę, to jeszcze dużo czytania przede mną... Ale ważne jest praktyczne podejście którego ze specyfikacji nie wyczytam...
Generalnie zastanawiam się jeszcze nad jedną opcją... przełożenia zakupu o 3-4 tygodnie i odłożenie kilku dodatkowych pln.... Nikon D7100 kit 18-105 VR - wydaję się dobrym zestawem na start.... zestaw wyniósł by mnie w granicach 4300-4400pln... Chociaż z drugiej strony nie wiem czy nie podejść do tematu praktyczniej... body za 2000-2300pln i dalej szkła....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9