Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 12 Cze, 2013 D5100 - tryb manualny, pomiar światła
Witam,
Mam do Was nietypowe pytanie, czy w Nikonie D5100 jest jakiś "wskaźnik" ilości światła? Robię zdjęcia od zawsze tylko i wyłącznie w trybie manualnym, patrzę i nie widzę.
Może nie ma... światłomierza a zdjęcia robi się ustawiając czas i wartość przysłony na "oko".
Obserwujesz niebo... zachmurzenie, spoglądasz na zegarek, obserwujesz kierunek wiatru i ... już wiesz, jaki czas masz wybrać, aby nie prześwietlić zdjęcia.
Wybaczcie ten ironiczny ton wypowiedzi, przeczytałem całą "książeczkę" dostarczoną z aparatem, a odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
Żartujesz chyba sobie... Uważasz, że tam jest 237 stron nieużytecznych informacji?
Strona 5 - rysunek ekranu INFO, element 18 opisany jako "wskaźnik ekspozycji"
Strona 11 - rysunek wizjera, który "przekleiłem".
Strona 65 - opis używania wskaźnika ekspozycji w trybie manualnym.
Strona 159 - informacje jak sobie odwrócić wskaźniki gdy mamy taką potrzebę...
Żartujesz chyba sobie... Uważasz, że tam jest 237 stron nieużytecznych informacji?
Strona 5 - rysunek ekranu INFO, element 18 opisany jako "wskaźnik ekspozycji"
Strona 11 - rysunek, który "przekleiłem".
Strona 65 - opis używania wskaźnika ekspozycji w trybie manualnym.
Strona 159 - informacje jak sobie odwrócić wskaźniki gdy mamy taką potrzebę...
Itp itd..
Uważam, że jest tam za mało informacji. Ja dostałem jakąś broszurkę do aparatu - jest tam może ze 40 stron Pewnie wersja rozszerzona będzie na płycie - sprawdzę.
To nowy aparat czy używka? Bo jeśli nowy to Nikon schodzi na psy...
Nowy. 237 strony są na płycie w PDF-ie
[ Dodano: Sro 12 Cze, 2013 17:57 ]
Nie uważacie, że czas otwarcia migawki trzeba było oznaczyć odwrotnie, bo tak jest... jakoś tak nienaturalnie? Może się czepiam trochę bezpodstawnie, ale takie odniosłem wrażenie. Zapewne to kwestia przyzwyczajenia.
Czas otwarcia migawki w ten sposób oznacza się od początków fotografii, obawiam się, że Twój postulat może pozostać bez realizacji
Chodzi mi o graficzne oznaczenie widoczne na obrazku. Te białe kreseczki dookoła wskazania otwarcia przysłony ... im krótszy czas migawki, tym mniej białych kreseczek powinno być - ale to tylko moje zdanie
hijax_pl napisał/a:
zefirek, migawka czy przesłona? A jeśli przesłona to otwór właściwy czy jej liczba?
hehe... ale zamieszałeś, przecież każde dziecko wie, że im mniejsza liczba przysłony tym więcej światła wpada przez większy otwór Można tutaj się odnieść również do GO ... ale o tym może innym razem
hijax_pl napisał/a:
zefirek,
Piszesz, że od zawsze używałeś trybu M. W jaki sposób?
Od zawsze używałem trybu M i już wszystko mi pasuje, kwestia przyzwyczajenia
Ogólnie wątek można usunąć ... już wszystko jest jasne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12