Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung GX-10
Autor Wiadomość
Pan Dzikus 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Cze, 2013   Samsung GX-10

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu odkładam na lustrzankę. Chciałem kupić nowego Pentaxa K-r ale nadarzyła się okazja kupić używanego Samsunga GX-10 z kitowym obiektywem za 700 zł. Ponieważ nie miałem jeszcze lustrzanki to wydaje się być rozsądnym pomysłem zacząć od czegoś taniego i używanego. Pytanie tylko, czy ten aparat jest wart tej ceny? Z szybkiego i pobieżnego porównania wyszło mi, że GX-10 ma podobne parametry do Nikona D3000. Nikony są nowsze wiec używane egzemplarze pewnie nie są tak zużyte jak ten samsung a ceny na Allegro podobne. Nie wiem, nie znam się i dlatego pytam. Nie chcę przepłacić ani kupić chłamu jeśli mógłbym wydać te 7 stów na coś lepszego.

Proszę o pomoc.

Reklama

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Sro 12 Cze, 2013   

A ma on polskie menu?

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 12 Cze, 2013   Re: Samsung GX-10

GX-10 to klon Pentaksa K10D, o obydwu bez trudu znajdziesz sporo informacji. Tak czy siak mocno leciwa konstrukcja. Z Nikonem D3000 to to ma tyle wspólnego, że tu i tu matryca to CCD i tyle ;)

Określ jaki masz konkretnie budżet i co ma się w nim zawierać (korpus + jakie szkło) to może ktoś coś podpowie. Chyba, że to ma być zakup na zasadzie "chce lustrzankę - byle taniej"...

Czy coś jest warte swojej ceny sam musisz zdecydować, można przejrzeć zakończone aukcje i porównać ceny, itp.

Pan Dzikus 
Nowy

Nie. Najbliższy polskiemu jest rosyjski.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Pan Dzikus napisał/a:
Nie chcę przepłacić ani kupić chłamu jeśli mógłbym wydać te 7 stów na coś lepszego.
Po tyle chodzą, więc nie przepłacasz, ale czy warto kupić, to bym się zastanawiał... Na pewno jednak bardziej warto niż D3000, bo to znacznie wyższa klasa sprzętu.
h.s. napisał/a:
A ma on polskie menu?
A na co komu polskie menu?

Pan Dzikus 
Nowy

lotofag napisał/a:
Określ jaki masz konkretnie budżet i co ma się w nim zawierać (korpus + jakie szkło) to może ktoś coś podpowie. Chyba, że to ma być zakup na zasadzie "chce lustrzankę - byle taniej"...

Czy coś jest warte swojej ceny sam musisz zdecydować, można przejrzeć zakończone aukcje i porównać ceny, itp.

Pierwotnie nie planowałem kupować używanego aparatu. Sprawa z GX-10 wyskoczyła nagle. Kuzyn chce go sprzedać za 700 zł i to jest podobno okazja bo, według niego, aparat wart jest co najmniej 1000. Pieniądze są mu pilnie potrzebne na remont silnika więc nie ufam mu zbytnio w tej sprawie i wolę zapytać. Jeśli nie jest wart tych pieniędzy to za inny używany mogę dać maksymalnie 750 ale najprawdopodobniej wrócę do pierwotnego planu kupienia nowego Pentaxa K-r. A aparat wybieram na zasadzie: co najlepszego można kupić za daną sumę. W ten sposób zdecydowałem się odkładać na Pentaxa bo z testów i opinii użytkowników wyszło mi, że w cenie do 2300 zł to najlepsza lustrzanka. Na takiej samej zasadzie chcę wybrać używany. Co można najlepszego kupić za 750 zł? Marka nie jest ważna tylko jakość zdjęć. Body i obiektyw maja być w miarę uniwersalne tak jak uniwersalny jest Pentax K-r z obiektywem SMC PENTAX-DAL f/3.5-5.6 18-55 mm.

Na tej aukcji za taki aparat kobieta chce 1299 zł
http://allegro.pl/samsung...3310889277.html
Ale to nie istotne ile chce tylko po jakich cenach są sprzedawane aparaty o tych możliwościach i jakości zdjęć. Nie znam się na lustrzankach, nie śledzę rynku więc nie wiem. Wiem tylko, że przedtem chciała go sprzedać za 1699 zł ale nie było ofert kupna.

lotofag 
Optyczny

Pan Dzikus napisał/a:

Pierwotnie nie planowałem kupować używanego aparatu. Sprawa z GX-10 wyskoczyła nagle. Kuzyn chce go sprzedać za 700 zł i to jest podobno okazja bo, według niego, aparat wart jest co najmniej 1000. Pieniądze są mu pilnie potrzebne na remont silnika więc nie ufam mu zbytnio w tej sprawie i wolę zapytać.

A kuzyn nie wypożyczyłby tego sprzętu? Mógłbyś sam sprawdzić z czym to się je, może się spodoba, a może będzie jedno wielkie rozczarowanie?
Pan Dzikus napisał/a:

najprawdopodobniej wrócę do pierwotnego planu kupienia nowego Pentaxa K-r. (...) z testów i opinii użytkowników wyszło mi, że w cenie do 2300 zł to najlepsza lustrzanka.

Czy za tę kwotę nie mozna już dostać K-30? Oczywiście o ile jesteś zdecydowany na Pentaksa.

Co do tej "jakości za cenę" itp. to nie jest takie proste - wbrew powszechnemu przekonaniu korpus sam dobrych zdjęć nie zrobi, a i optyki ciekawszej za tę kwotę nie będzie...

Pan Dzikus napisał/a:

Ale to nie istotne ile chce tylko po jakich cenach są sprzedawane aparaty o tych możliwościach i jakości zdjęć. Nie znam się na lustrzankach, nie śledzę rynku więc nie wiem. Wiem tylko, że przedtem chciała go sprzedać za 1699 zł ale nie było ofert kupna.

Sprawdź zakończone aukcje, które doszły do skutku.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Pan Dzikus, 700-900zł to realna cena w jakiej można kupić ten korpus. To był dobry sprzęt, ale wyszedł w 2006 roku, więc siłą rzeczy jest już bardzo przestarzały. Wciąż jednak ergonomia, czy wizjer są nieporównywalnie lepsze, niż w przypadku entrylevelowych korpusów, typu K-r. To gdzie ten aparat zdecydowanie polegnie, to wysokie czułości - maksymalne używalne ISO kończy się gdzieś na 800.
Pan Dzikus napisał/a:
W ten sposób zdecydowałem się odkładać na Pentaxa bo z testów i opinii użytkowników wyszło mi, że w cenie do 2300 zł to najlepsza lustrzanka.
K-r? Nie bardzo. Znacznie lepszy jest K-30, który kupisz nowy w okolicach tej ceny lub używany K-5.
Pan Dzikus napisał/a:
Body i obiektyw maja być w miarę uniwersalne tak jak uniwersalny jest Pentax K-r z obiektywem SMC PENTAX-DAL f/3.5-5.6 18-55 mm.
Ten obiektyw nie jest uniwersalny - jest na to przede wszystkim zbyt ciemny.

Pan Dzikus 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Cze, 2013   

Dzięki wszystkim za rady. Kupiłem ten aparat i zgłębiam teraz jego możliwości. Jak go okiełznam i poczuję, że sprzęt zaczyna mnie ograniczać to kupię nową i znacznie bardziej zaawansowaną lustrzankę.

Odpowiedz do tematu