Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Cze, 2008 Najlepszy obecnie aparat kompaktowy to...?
Witam!
Zamierzam kupić aparat kompaktowy - jeszcze wczoraj byłem przekonany, że zakupię lustrzankę, ale tę zakupię za jakiś miesiąc, a tymczasem mam za zadanie wybrać "rodzinny" aparat, który posłuży przez kilka latek. Dlatego też chciałbym, abyście napisali jaki, Waszym zdaniem, jest obecnie najlepszy i czy warto go kupić.
Myślałem, że teraz będzie to Lumix Fz-18 ale po przeczytaniu opinii posiadaczy tego kompaktu, wysnuwam wniosek, że jednak chyba nie.
To co zatem?
no wiec co do wyskoich iso - jestem przekonany (widzalem sporo aparatow kompaktowych) - zawsze bedzie szumiec. i nie ma sie co oszukiwac - lepiej lub gorzej; zawsze beda to szumiace zdjecia; jaki bys nie wybral kompakt.
czyli dla kompaktow generalnie ISO 800 to juz jest zbyt wysoka polka? hmm...zastanawiam się czy na przykład gdy bede na imprezie, klubie etc przy iso 400 wyjda zadowalajace mnei zdjecia.
co do jeszcze FZ-18 to dochodzi dosc slaby zasieg wbudowanej lampy (ok.6m) dlatego zaintrygowala mnie kwestia ISO 400<
tak - wysokie iso dla kompatkow jest suzmiace z przyczyn technologicznych (glownie za maly rozmiar matrycy). poczytaj pare tekstow o tym w sieci,
moj kolega ma lustrzanke Canon 400D - tez szumy widac przy iso juz 400. natomiast brat ma Canona 5D - tutaj jest pieknie pod tym wzgledem, ale to inna polka cenowa,
co do lampy - tu sie nie wypowiem, wydaje mi sie, ze dziala typowo dla tego typu sprzetu, poza tym fz18 raczej slynie z pieknych zdjec. polecam Ci ten aparat - jak pewnie wielu na tym forum. kupisz go za okolo 1000 zlotych
Jeżeli masz zamiar kupić lustrzankę, to polecił bym Tobie Canona G9. Mały w kieszeń schowasz ma praktycznie wszystko co kompakt powinien mieć.
Lustrzanka jest duża, Canon G9 mały i to jest wydaje mi sie dobre uzupełnienie do całości. FZ18, czy podobny już do kieszeni nie schowasz.
Pomimo, że ma aż 12,1MPix ma jak na kompakt dużą fizycznie matrycę 1/1,7 cala, rzadko już teraz spotykaną. Zazwyczaj pakują sporą ilość pixeli na matrycę 1/2,5 cala.
Ostatnio zmieniony przez sluuurp Nie 15 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli mały zoom nie jest kłopotem to polecam tak jak przedmówca G9 bardzo dobry zaawansowany kompakt. Jeśli ma być większy zakres ogniskowych to S5 będzie odpowiedni.
chłopaki jesteście rewelacyjni tak pod względem szybkości udzielania pomocy, jak i konkretności(?;p) wypowiedzi
Bardzo ciekawie prezentuje się S5, jestem w szoku, do tego odchylany LCD(!) - podoba mi się.
Ostatnio mój znajomy nabył G9, nawet ma fajny bajer w postaci wybrania jednego koloru który chce się wyróżnić na zdjęciu, podczas gdy pozostałe będą czarno-białe (próbka koloru,coś w tym tonie).
W takim razie skoro S5 jest taki dobry (czytałem pobieżnie specyfikację aparatu) czemu nie jest prównywany jakościowo do Fz-18? Chodzi o zoom, który tutaj wynosi 12x a w Lumixie 18x? No i jeszcze 8mpix<12mpix? Jeśli tak, to nie jest to wystarczający argument bym "odrzucił" taki aparat. Bo wydaje mi się, że zdjęcia będą porównywalnej jakości.. Bo na podstawie wiedzy teoretycznej, którą wciąż nabywam odnoszę wrażenie, że czy 8mpx czy 12mpx to już tylko kwestia tego co będę chciał zrobić ze zdjęciem później na kompie - np drukować. (wiem, że się mogę mylić )
a co możecie jeszcze powiedzieć o DMC-Fz50 Panasonica w porównaniu do powyższych modeli?
Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz
[ Dodano: Sob 21 Cze, 2008 17:09 ]
chyba za szybko popadłem w zachwyt
Czy ktoś jeszcze byłby w stanie udzielić mi odpowiedzi?
myślę że fz50 i fuji s100fs to są dwa najlepsze kompakty dzisiaj.
i nawet fuji jest lepszy, choć 2000zł kosztuje, ale ma większą matryce(mniej szumi), ekran większy, zoom większy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9