Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Można, ale potrzebujesz przynajmniej kilku profili do różnej temperatury barwowej światła, bo odchylenie od "wyjściowych kolorów" (czyli takich jak chcemy) jest różna dla każdego WB.
Tak na szybko to można zjechać parametrem "Vibrance", wtedy skóra często jest lepsza.
Nowe sensory nie są już od Sonego? W nowych puszkach jest tak samo?
Że jak? Profile są do korekcji pliku RAW a nie do WB. WB jest procesem późniejszym.
Pewnie koledze d.prowadzisz chodzi o to, że dla różnego rodzaju światła przydaje się osobne sprofilowanie, żeby wiedzieć jak puszka reaguje na konkretne kolory przy danym rodzaju światła. Metameryzm i te sprawy.
Pan_Żabka napisał/a:
zauważyłem coś takiego, że czasem poprostu kolor skóry łapie zafarb koloru dominującego na zdjęciu. Tzn. jeśli mam zdjęcie powiedzmy z dużą ilością zieleni w tle to kolor skóry będziue miał lekki zafarb zielony (nie jest to światło odbite na twarzy).
To jednak jest światło odbite od twarzy, najczęściej. Jak patrzymy oczami to mózg przetwarza to i ignorujemy takie zafarby, ale na zdjęciach łatwo zauważyć jak biała koszula łapie kolor ściany, twarz podobnie.
Pewnie koledze d.prowadzisz chodzi o to, że dla różnego rodzaju światła przydaje się osobne sprofilowanie, żeby wiedzieć jak puszka reaguje na konkretne kolory przy danym rodzaju światła. Metameryzm i te sprawy.
Można też zrobić dual illuminant.
d.prowadzisz napisał/a:
Nowe sensory nie są już od Sonego? W nowych puszkach jest tak samo?
U Canona? Bo jeśli o Nikona chodzi, to sensory od zawsze były od Sonego, nie licząc paru wyjątków...
Wiem. Ale akurat zamiłowanie do żółtej skóry miewał również D300, czy D90, tak, że nie jest to cecha związana np. z sensorami Renesas, tylko nikonowy pomysł na to jak miały wyglądać kolory.
Ja tam nie wiem, ale pod gripem u mnie pisze MADE IN JAPAN.
Wiec chyba wiadomo skąd tyle żółtego zafarbu.
Ja rozumiem, że w LR, czy innym to się zmienia
i po sprawie, ale jest to trochę dziwne podejście.
A co jest dziwnego w tym, że technika nie osiągnęła jeszcze wystarczająco wysokiego poziomu, aby wszystko samo się zrobiło, wydrukowało i samo wkleiło do rodzinnego albumu? Zdjęcie trzeba "wywołać z negatywu". Tak było, jest i chyba będzie zawsze.
Ja rozumiem, że w LR, czy innym to się zmienia i po sprawie, ale jest to trochę dziwne podejście.
No ale akurat żółciznę Nikona zdaje się łatwiej jest na stałe z JPG-a usunąć niż czerwonkę Canona. Jakieś profile tam można ładować czy coś. Hijax pewnie napisze zaraz. I problem raz na zawsze załatwiony.
A co jest dziwnego w tym, że technika nie osiągnęła jeszcze wystarczająco wysokiego poziomu, aby wszystko samo się zrobiło, wydrukowało i samo wkleiło do rodzinnego albumu? Zdjęcie trzeba "wywołać z negatywu". Tak było, jest i chyba będzie zawsze.
Chyba żartujesz, ta jak powiadasz technika od dawna tak robi.
Na nawet więcej ciemnią jest jakiś tam ...book i szerokie grono oglądaczy/przyjaciół
Co to żółtego koloru nadal uważam, że to się chyba od koloru skóry producenta się bierze
No cóż, ale jak widać większość woli świat wg ugryzionego jabłka
gdzie myślenie jest dobrze widziane z reszta w MS jest podobnie.
I ta "bylejakość" jest coraz bardziej powszechna.
Po drugie jest cały sztab ludzi aby udowodnić, że "bylejakość" jest lepsza
i warto za nią płacić.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013
Eeee tam... Nie dajcie sobie wciskać kitu, (nawet od C...)
Ugryzionego szanowałem 20 lat temu, teraz nic z jego wyrobów nie mam i dobrze mi z tym!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9