Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsze lustro do 3200zł
Autor Wiadomość
maarten 
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Cze, 2013   

Misyo, jeszcze między D5200 a K-30 jest różnica w postaci 14- i 12-bitowych rawów. Ale o efekty w praktyce niech wypowiedzą się bardziej obeznani w temacie (mnie też to ciekawi :cool: ).

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

matys napisał/a:
Może to śmiesznie zabrzmi, ale brakuje mi tanich "plasticzaków" dla "amatorów". Mam na myśli tutaj tanie, jasne 35ki, 50ki itp. Chyba, że mi coś znajdziesz :D
Z tanich obecnie masz tylko ciemne DA35/2.4 i wciąż jeszcze nie takie tanie DA50/1.8. Skoro mieszkasz w UK, to lepiej sobie sciągnąć FA35/2, czy FA50/1.4 z HK.
Misyo napisał/a:
Nikon D7100 kit 18-105 VR - wydaję się dobrym zestawem na start....
Bardzo dobry korpus, ale to szkło będzie mu podcinać skrzydła.

[ Dodano: Sro 12 Cze, 2013 11:30 ]
maarten napisał/a:
jeszcze między D5200 a K-30 jest różnica w postaci 14- i 12-bitowych rawów.
Co w tym przypadku daje ok. 1/2EV zysku na zakresie dynamicznym na najniższych czułościach i oczywiście nieco elestyczniejsze w obróbce pliki.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

jaad75 napisał/a:
Bardzo dobry korpus, ale to szkło będzie mu podcinać skrzydła.

Dlatego i ja chyba wciągnę d7100 ;)

dudsonova 
Nowy
amatorka :)

Wysłany: Czw 13 Cze, 2013   

wymoderowano
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 13 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 13 Cze, 2013   

dudsonova, proszę o kulturalne i merytoryczne wypowiedzi. Kolejne takie wpisy o dość niskim poziomie przyczynią się do oficjalnego ostrzeżenia. A jak zapewne wiesz (zakładam, że czytałaś regulamin forum) 3 takie ostrzeżenia uniemożliwiają wysyłanie postów na forum.

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Nie 16 Cze, 2013   

Witam,
Głupieje już z tymi aparatami :) Byłem w MM podotykać co nie co... Najlepiej w ręce leży mi D7 chociaż ciężki skurczybyk... 7100 też nie najgorzej ale do D7 nie ma podejścia...
Schodząc do EL, to K-30 zrobił na mnie lepsze wrażenie niż 5200 ale tylko czarny.... niestety te kolorowe wersję wyglądają trochę plastikowo.. no może poza białym :)

Ogólnie to skaczę z kwiatka na kwiatek, cenowo tak samo... w jednym momencie już kupuję d7 by zaraz oglądać 5200...

Gdybym zdecydował się na Pentaxa to które szkła?
Pentax DA18-135 WR czy zestaw DA18-55 WR + DA50-200 WR a może DA L 18-55 +DA L50-300 (1wszy około600pln drożej mnie wyjdzie niż 2 pozostałe zestawy).

jaad75 
Klub Pierdzieli

Misyo napisał/a:
Najlepiej w ręce leży mi D7 chociaż ciężki skurczybyk...
Nie ma takiego aparatu. Jest 7D.
Misyo napisał/a:
Schodząc do EL, to K-30 zrobił na mnie lepsze wrażenie niż 5200 ale tylko czarny.... niestety te kolorowe wersję wyglądają trochę plastikowo.. no może poza białym :)
Wszystkie wyglądaja plastikowo, zwłaszcza w błyszczącej wersji.
Misyo napisał/a:
Gdybym zdecydował się na Pentaxa to które szkła?
Sigma 18-35/1.8. :razz:

[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 22:48 ]
A na początek możesz kupić Sigmę 17-50/2.8. Staniała do 1600 z hakiem - za tą cenę rewelacja.

Misyo 
Początkujący

Sigma 18-35/1.8 - tego to nawet nie mogę znaleść :)

A jak się ma do tej Sigmy Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp Pentax? 1230pln...

Sigma jest u mnie dostępna za 2000pln.....

jaad75 
Klub Pierdzieli

Misyo napisał/a:
Sigma 18-35/1.8 - tego to nawet nie mogę znaleść :)
Bo jeszcze nie wyszła... Ale wychodzi... :smile:
Misyo napisał/a:
A jak się ma do tej Sigmy Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp Pentax? 1230pln...
Zdecydowanie wolałbym Sigmę - lepszy AF, solidniejsza.
Misyo napisał/a:
Sigma jest u mnie dostępna za 2000pln.....
Poszukaj, widziałem już dużo taniej.

Misyo 
Początkujący

Poczytałem, i chyba właśnie o coś takiego jak ta sigma się pokuszę... Do tego jakiegoś taniego zooma na wypady na miasto i będzie gitara.....

Pytałem już o to, ale zapytam jeszcze raz... czy jak aparat posiada stabilizację matrycy jak na przykład Pentax, to czy obiektyw również powinien posiadać stabilizację (edit, przez pomyłkę napisałem AF)? Czy jest sens płacić za to w obiektywie?

Pisząc u mnie, mam na myśli Rosję, a dokładnie St. Petersburg.... O dziwno, puszki czasami są tu tańsze niż w Polsce... na przykład Canon EOS 7D Body wyniósłby mnie 3500pln nowy... Tyle, ze wtedy nie wystarczy mi kasy na tą sigmę... więc coraz bardziej kieruję się na coś typu k-30, d5200 czy 650D + w/w szkło....
Ostatnio zmieniony przez Misyo Nie 16 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

nienietaktak
[Usunięty]

AF to nie stabilizacja.

Misyo 
Początkujący

Oczywiście, głupi błąd (2:30 w nocy u mnie). Mowa o stabilizacji, a więc?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Misyo napisał/a:
Do tego jakiegoś taniego zooma na wypady na miasto i będzie gitara.....
Ta Sigma, to jest zoom... Zapewne masz na myśli tele? :roll:
Misyo napisał/a:
Pytałem już o to, ale zapytam jeszcze raz... czy jak aparat posiada stabilizację matrycy jak na przykład Pentax, to czy obiektyw również powinien posiadać AF? Czy jest sens płacić za to w obiektywie?
AF raczej jednak powinien mieć, może się przydać... :razz:
Ale VC/OS już niekoniecznie, choć stabilizacja optyczna bywa efektywniejsza i przede wszystkim stabilizuje obraz w wizjerze, ale to istotniejsze dla tele, natomiast w tym zakresie ogniskowych całkowicie wystarczy Ci stabilizacja matrycy.
Misyo napisał/a:
na przykład Canon EOS 7D Body wyniósłby mnie 3500pln nowy...
To dobra cena jak na to body.
Misyo napisał/a:
więc coraz bardziej kieruję się na coś typu k-30, d5200 czy 650D + w/w szkło....
Niebawem wychodzi K-50 (czyli K-30 w innej obudowie), w cenie ciut niższej niż K-30 na wejściu, więc starszy korpus zapewne jeszcze stanieje.

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Pon 17 Cze, 2013   

Witam,

Oczywiście, w poprzednim poście pisałem o Tele :)

Znowu byłem co nie co pomacać :) i nadal mam problem wyborem aparatu....
Jestem już na 100% przekonany co do szkła w powyższych postów... Ale co do puszek - same body biorę pod uwagę.
Na ten moment:
Nr1. K-30 - około 2400pln z DA L 18-55 - bez nie znalazłem... schowam i tyle....
Nr2. K-5 - 2850pln (nie wersja II).
Nr3. Canon EOS 60D Body - 2200PLN - wydaję się BARDZO mocną pozycją...
Nr4. Canon EOS 700D Body - 2550PLN - drogi jak na możliwośći ale nowy....
5. Nikon D5200 Body - 2300pln - j.w. w wersji od Nikona..

Co wiem już....
1. Pentax mi się podoba i ma świetne opinie oraz rewelacyjny stosunek jakości do ceny..
2. Nie wiem czy warto dopłacić 500pln do pierwszej wersji tego aparatu... warto?
3. Stary ale zacny... podoba mi się :)
4. Nowinka... testów nie widziałem za bardzo... trochę drogi...
5. Sprawia dobre wrażenie ale nie wiem, czy w ogóle w Nikona wchodzić....

Przez to całe czytanie głupieje... Canonowcy piszą, że Nikon ma same wtopy i dużo zależy od konkretnej sztuki.... Nikoniarze, że CANON to odgrzewane kotlety:)
Pentax ma ogólnie bardzo dobre opinie... ale to nie Canon czy Nikon :)

Najgorsze jest to, że sam już nie wiem czego chcę :) K-30 kusi zgrabnością i polotem, 60D marką.... Ehh....

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 17 Cze, 2013   

Misyo napisał/a:
60D marką....

... mocno osiadłą na laurach ;)

Odpowiedz do tematu