Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 16 Cze, 2013
Jaki zoom na początek do NIKON D3100 ?
Autor Wiadomość
alson 
Nowy
alson

Wysłany: Sob 15 Cze, 2013   Jaki zoom na początek do NIKON D3100 ?

Witam,

na forum jestem od dziś, a z aparatami tez mam do czynienia od nie dawna. Chciałbym kupić uniwersalny zoom na początek - posiadam NIKON D3100. Po wstępnym rozeznaniu pomyślałem o:

Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 mm f/3.5-5.6G IF-ED VR vs. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS

ewentualnie natknąłem się jeszcze na Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5 Aspherical IF
Jest to jaśniejszy obiektyw i z opinii forumowiczów wynika, że lepszy. Nie ma jednak takiego zakresu ogniskowych jak 2 wymienione wyżej ani stabilizacji. Nikon D3100 nie ma stabilizacji w body wiec czy przy większym zakresie ogniskowych nie będzie potrzebna?

Z góry dziękuję za pomoc

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 15 Cze, 2013   Re: Jaki zoom na początek do NIKON D3100 ?

Jak już zerkasz jednak w stronę czegoś o nieco mniej "imponującym" zakresie ogniskowych a jednoczesnie jaśniejszym i do APS-C, to możesz zwrócić uwagę na Sigmę 17-70/2.8-4 OS HSM (w starszej lub najnowszej wersji C, IMHO obstawiałbym tę pierwszą).

Zawsze możesz też kupić zestaw z Nikkorem 18-105/3.5-5.6.

alson napisał/a:

ewentualnie natknąłem się jeszcze na Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5 Aspherical IF
Jest to jaśniejszy obiektyw i z opinii forumowiczów wynika, że lepszy. Nie ma jednak takiego zakresu ogniskowych jak 2 wymienione wyżej

Zwróć uwagę przede wszystkim na krótszy koniec, bo niech zgadnę - bardziej nurtuje Cię róznica między 135 a 200mm ;)
Ta Sigma to obiektyw projektowany dla większego formatu niż APS-C, więc nie będziesz miał szerszego kąta.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wysłany: Sob 15 Cze, 2013   

Posłuchaj powyższych rad lotofag 18-105 to dobry wybór miałem go i szukałem w nim dziury w całym jest naprawdę niezły.
Co do sigmy miałem kiedyś 28-70 mm f/2.8-4 i oddałem, jakoś mi nie leżą. nie wiem czemu.
Jak chcesz coś jasnego z niskiego budżetu to może Tamron 28-75/2.8, ale jego AF i ciężko chodzący zoom denerwuje mnie.
Im dłuższy zoom tym gorszy, popstrykasz chwile i będziesz chciał sprzedać.

lotofag 
Optyczny

A mnie zawsze zastanawia polecanie pełnoklatkowych szkieł zaczynających się od 24-28-35mm do APS-C ;)
Choć oczywiście znajdą się przypadki, gdy ktoś tego konkretnie zakresu szuka, ale raczej nie pod hasłem "uniwersalny zóm".

alson 
Nowy
alson

dzięki za rady.

czyli jak to dobrze rozumiem to te zoomy - 18-200 czy to Nikkor czy Sigma raczej nie brac pod uwagę ?

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

lotofag napisał/a:
A mnie zawsze zastanawia polecanie pełnoklatkowych szkieł zaczynających się od 24-28-35mm do APS-C ;)
Choć oczywiście znajdą się przypadki, gdy ktoś tego konkretnie zakresu szuka, ale raczej nie pod hasłem "uniwersalny zóm".

alson pisał o jaśniejszym, jest jakieś tańsze?

lotofag 
Optyczny

Przede wszystkim napisał:
Cytat:
Chciałbym kupić uniwersalny zoom na początek - posiadam NIKON D3100

Więc jaki jest sens sugerować obiektywy, które mają podobny zakres ale dla formatu 135?
Bo wyskoczył z jakąś Sigmą?

A w kwestii jasności, to jest Tamron 17-50/2.8 pod APS-C, chyba najtańsze tego typu szkło na rynku. Po co wtrącać tu 28-70/2.8?

alson 
Nowy
alson

W zasadzie to zapytałem o te 2, gdyż chciałbym kupić coś uniwersalnego Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 mm f/3.5-5.6G IF-ED VR vs. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS

Na Sigme 24-135 natknalem się przez przypadaek w ofercie sprzedaży znajomego, ale ten obiektyw raczej mniej biore pod uwagę? Jasne zoomy o dużym zakresie ogniskowych sa zdecydowanie za drogie jak na moje amatorskie potrzeby, wiec rozważam Nikkora bądź Sigmę 18-200 jak wyżej?

pozdrawiam

lotofag 
Optyczny

alson napisał/a:
Jasne zoomy o dużym zakresie ogniskowych sa zdecydowanie za drogie jak na moje amatorskie potrzeby,

Nie ma jasnych zómów o dużym zakresie ogniskowych. Co najwyżej takie 17-70 ze światłem f/2.8-4 albo stałym f/4.

W kwestii cen (wg Ceneo):
- Nikkor 18-200/3.5-5.6 od ~2400zł
- Sigma 17-70/2.8-4 OS HSM od ~1800zł
- Tamron 17-50/2.8 od ~1250zł
- Sigma 17-50/2.8 od ~1700zł (jest obecnie promocyjna cena, tylko szkła niedostępne od ręki...)

O ile niekoniecznie musisz mieć monstrualny zakres ogniskowych w jednym szkle, to jest się nad czym zastanawiać ;)

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Myślę ze kolega alson, myli pojęcie zoom z (uniwersalnym)teleobiektywem.
Sadząc po zakresie ogniskowych o które pyta, a które mu "wskazujecie".

plan3s 
Uczestnik

Wysłany: Nie 16 Cze, 2013   

lotofag napisał/a:

A w kwestii jasności, to jest Tamron 17-50/2.8 pod APS-C, chyba najtańsze tego typu szkło na rynku. Po co wtrącać tu 28-70/2.8?

Nie, Tamron to już przeżytek od kiedy Sigma 17-50 kosztuje 1700zł

lotofag 
Optyczny

Oczywiście, tylko:
- nadal jest dobry optycznie
- nadal to 400-500zł różnicy, dla sporej liczby osób może to być oszczędność nie do pogardzenia
- póki co jest promocja a nie ma obiektywów - zobacz sobie dostępności w sklepach ;)

Jeśli można dopłacić do Sigmy to pewnie, czemu jej nie brać. Zresztą wystarczy przeczytać mój przedostatni post w tym temacie ;)

alson 
Nowy
alson

dzieki matys - być może rzeczywiscie pomylilem pojecia :)

w zakładce obiektywy Nikkor i Sigma, o których pisałem wyżej występują pod kategorią "Uniwersalny zoom" wiec stad pisalem o zoomach :)

żeby było jasniej wstawiam poniżej linki, do obiektywów o które pytam. Tu nie zależy mi na jasnosci specjalnie, gdyż bedzie to moj pierwszy zoom do celów "spacerowych".

http://www.optyczne.pl/in...366&typ=4&moc=0

http://www.optyczne.pl/39..._obiektywu.html

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

alson, oba zostaly przetestowane przez optycznych, skoro jestes zdecydowany na tego typu obiektyw to poczytaj i wybierz, ktory. mi osobiscie szkoda by bylo wydac 2000zl na takie szklo

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013   

Jeśli chcesz koniecznie uniwersalny zoom, to weź pod uwagę też Tamrona 18-270 VC (osobiście uważam, że szkoda wydawać kasę na jakikolwiek zoom typu 18-XXX), jeśli upierasz się przy tego typu optyce.

Odpowiedz do tematu