Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
napisałem wyraźnie: nowo powstała. co miał na celu Twój post?
Podważenie tezy, że to nowa linia. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zobaczymy jaki będzie kolejny aparat jednocyfrowy bo jak na razie to właśnie 7D jest z innej bajki..
jest jeszcze szansa na to, że "linia 7D" będzie wyglądać tak jak "linia 5D". Co może też oznaczać, że nie ma co tak szybko wrzucać 60D i 50D do jednego worka?
kufel napisał/a:
tematem jest wyjaśnienie owego "psioczenia" canonierów na 60d.
Zapatrzenie się na sukces D90. I fakt, że w opinii wielu "w tej samej cenie wolałbym puszkę z mikroregulacją i uszczelnieniami zamiast tego machanego ekranu"
Pojawienie się jednego aparatu nie traktuję jako linii. Pojawi się drugi, który będzie miał jakieś wspólne cechy z pierwszym - nie w sensie specyfikacji a walorów użytkowych - to być może będzie można powiedzieć, że jest linia... Swoją drogą gdzie kpina?
kufel napisał/a:
jak w czymś się nie zgadzasz to po prostu napisz w którym miejscu.
Przyganiał kocioł garnkowi...
kufel napisał/a:
a czym wg Ciebie jest 7d ?
Odpowiedzią na pojawienie się D300. Ale czy ta nisza jest warta zainteresowania - to wiedzą tylko marketingowcy Canona.
kufel napisał/a:
wielu Canonierow oceniało 60d z perspektywy wcześniejszych modeli dwucyfrowych.
Pojawienie się jednego aparatu nie traktuję jako linii. Pojawi się drugi, który będzie miał jakieś wspólne cechy z pierwszym - nie w sensie specyfikacji a walorów użytkowych - to być może będzie można powiedzieć, że jest linia...
ja zakładam ze sie pojawi. inaczej rozdzielenie lini dwucyfrowej uważam za bezsensowne. nie zakładam ze canon pojedzie drogą nikona który zrezygnował z następcy d300s. no chyba ze za takiego uwaza sie d7000...
inna sprawa ze przyszłość w dużej mierze zależy od ruchów konkurencji...
hijax_pl napisał/a:
Ale czy ta nisza jest warta zainteresowania - to wiedzą tylko marketingowcy Canona.
sprzedawał się nieźle. ale nie wiem czy zgodnie z założeniami.
hijax_pl napisał/a:
kufel napisał/a:
świat nie kreci sie wokół nikona.
Cytat:
prosiłbym o więcej argumentów a mniej kpienia.
ja zakładam ze sie pojawi. inaczej rozdzielenie lini dwucyfrowej uważam za bezsensowne. nie zakładam ze canon pojedzie drogą nikona który zrezygnował z następcy d300s. no chyba ze za takiego uwaza sie d7000...
Widzisz - to co rozumiesz i akceptujesz u canona absultnie odrzucasz i rozumiesz wspak u nikona. a de facto obie firmy wybrały ten sam kierunek - choć inny zwrot. kierunek
kufel napisał/a:
inna sprawa ze przyszłość w dużej mierze zależy od ruchów konkurencji...
I dlatego mi się to baaardzo nie podoba...
kufel napisał/a:
sprzedawał się nieźle. ale nie wiem czy zgodnie z założeniami.
to co dla mnie wydaje sie nieźle , niekoniecznie oznacza nieźle dla canona bo- nie znam nastawień i założeń firmy na sprzedaż tego korpusu. nie wiem jaką sprzedaż zakładali.
hijax_pl napisał/a:
Widzisz - to co rozumiesz i akceptujesz u canona absolutnie odrzucasz i rozumiesz wspak u nikona. a de facto obie firmy wybrały ten sam kierunek - choć inny zwrot. kierunek
nie, staram sie oceniać podobną miarą. i rozumiem że posunięcia firmy sa zależne od ruchów konkurencji (tak jak np powstanie 7d było wynikiem powstania d300- tu sie chyba zgadzamy) . i jest szansa ze to czy powstanie 7dmk2 , czy ta linia będzie miała kontynuacja zależne jest w zasadzie od tego czy... powstanie d400.
samo stworzenie nowej nomenklatury (xxd vs 7d) pozwala sugerować ze firma zakłada kontynuację. przynajmniej potencjalnie...
to co dla mnie wydaje sie nieźle , niekoniecznie oznacza nieźle dla canona bo- nie znam nastawień i założeń firmy na sprzedaż tego korpusu. nie wiem jaką sprzedaż zakładali.
No ale dla producenta aparatu 7D jest chyba ważniejsze spojrzenie w tabelki realizacji planu biznesowego, a nie opieranie decyzji finansowych na opinii jakiegoś "bezimiennego" forumowicza, prawda? Innymi słowy jak Canon postanowi ubić tę "linię" to chyba nie będziesz płakał na tym, że "tak bardzo się myli?"
kufel napisał/a:
staram sie oceniać podobną miarą.
A właśnie to postrzegam jako niekonsekwencję:
u Canona się pojawia linia (co symbolizuje 1 aparat), a nikon zabija linię (bo przecież to 3 aparaty już)
kufel napisał/a:
samo stworzenie nowej nomenklatury (xxd vs 7d) pozwala sugerować ze firma zakłada kontynuację. przynajmniej potencjalnie...
Pożyjemy, zobaczymy. Najśmieszniej będzie ja pojawi się 8-D
No ale dla producenta aparatu 7D jest chyba ważniejsze spojrzenie w tabelki realizacji planu biznesowego
no oczywiście, że tak, dlatego napisałem:
Cytat:
hijax_pl napisał/a:
a nie opieranie decyzji finansowych na opinii jakiegoś "bezimiennego" forumowicza, prawda?
skad ten wniosek?
hijax_pl napisał/a:
u Canona się pojawia linia (co symbolizuje 1 aparat)
zawsze musi byc ten pierwszy. btw , jak inaczej to nazwać jak nie powstanie nowej linii? hijax , juz same różnice między 60d a 7d mówią wszystko, to sa dwa rożne segmenty...
hijax_pl napisał/a:
a nikon zabija linię (bo przecież to 3 aparaty już)
nie wiem czy zabija . w każdym razie a pewno nie kontynuuje.
[ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 21:53 ]
hijax_pl napisał/a:
Najśmieszniej będzie ja pojawi się 8-D
a w jakim celu miałby zostać stworzony taki korpus i czego miałby być kontynuacją/początkiem?
Możesz się za nas pomodlić, żebyśmy zmądrzeli i przestali lubić Pentaxa.
Możesz nawet do Lichenia na mszę wysłać...
Podejrzewam, że chłopak kupił aparat zanim zaczął temat. Chciał się tylko upewnić w słuszności wyboru a tu wszyscy z jakimiś nikonami i co gorsza pentaxami wyjeżdżają. A przecież canona wszyscy mają- zawodowcy i koledzy i polecają, bo dużo tanich szkieł i na większość go stać!
Równie dobrze może to być 7DmkII , następca Flagowego modelu "crop1,6" - wyznaczający standard jakości dla tego segmentu lustrzanek. Dlaczego po 5DmkII jest najlepiej sprzedawanym modelem ? Bo jest najlepiej zrobiony i jako taki najchętniej kupowany przez zawodowców jako drugi aparat (obok 5D). Zawodowców - znaczy jako osób żyjących z fotografii na własny rachunek. Wiem że spora grupa próbowała jako drugiego aparatu modelu dwucyfrowego , ale szybko przesiadała się na 7D. Oczywiście jeśli ktoś miał większe zasoby to pewnie wybrał crop 1,3 ...
Następca 7D zapewne wyznaczy kryteria jakościowe dla cropów na następne kilka lat, ciekawe na jakim poziomie...
Nie wiem czy taka taktyka jest słuszna, z jednej strony zapewne tak - bo zmusza do zakupu wyższych modeli, ale z drugiej strony zmniejsza konkurencyjność wobec pozostałych marek - co widać po postępach jakie poczyniły lustrzanki Nikona, Sony czy Pentaxa.
- wyznaczający standard jakości dla tego segmentu lustrzanek.
Innymi słowy - profesjonalna szumiarka apsc.
Dla segmentu APsc standardy wyznacza Pentax K5IIs, K5II, K5, k30, Nikon d7000/7100, 5100/52000, a nie tam jakiś szumopędny 7d...
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Następca 7D zapewne wyznaczy kryteria jakościowe dla cropów na następne kilka lat, ciekawe na jakim poziomie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10