Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Cze, 2013 Szerokokątny obiektyw z silnikiem AF, do Nikona
Nadszedł ten czas kiedy zdecydowałem się na zakup drugiego obiektywu, wiem już na pewno, że będzie to obiektyw szerokokątny z lekkim zoomem. Interesuje mnie zakres ogniskowej w przybliżeniu od 12-24 do 16-85. Oczywiście szukam nieco jaśniejszego szkła od tego które już mam. Kolejna ważna rzecz to stabilizacja w obiektywie, bo niestety moja puszka jej nie ma. Od dwóch dni rozczytuję się na temat dostępnych szkieł ale ciężko mi podjąć decyzję. Producent nie jest istotny, ważniejsza jest jakość zdjęć i budowa obiektywu. Mam do wydania 2000-2300 zł. Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 30 Cze, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Szerokokątnych szkieł typu UWA nie ma ze stabilizacją. Poczytałeś podobne tematy na forum?
makro + UWA Obiektyw szerokokątny (UWA) do Nikona - w tym temacie jest parę linków do poprzednich tematów. Pewnie tylko trzeba przypilnować czy któryś ze starszych polecanych obiektywów nie wymaga czasem śrubokręta, ale to już koleżanki i koledzy nikoniarze podpowiedzą.
komor Ok, dzięki poczytam, biorę też pod uwagę taki obiektyw, kąt nie wiele różni się od mojego obecnego szkła, ale też poszukuję różnicy w jakości i jasności obiektywu, czy na takim szkle odczuję różnicę w fotografowaniu ?
http://www.cyfrowe.pl/apa...sm---nikon.html
komor
Szerokokątnych szkieł typu UWA nie ma ze stabilizacją.
To mnie bardzo zaskoczyło, nie miałem pojęcia.
Cytat:
moronica
jedynym UWA, ktory spelnia twoje zalozenia (poza stabilizacja), jest Tokina 11-16mm f/2.8
Przyglądałem się temu obiektywowi, biorę go pod uwagę.
Cytat:
plan3s
To może ja o to zapytam. Po co Ci stabilizacja w obiektywie szerokokątnym?
No właśnie tu się rodzą moje obawy, nie mam pojęcia jakich zdjęć się mogę spodziewać, body bez stabilizacji i obiektyw bez stabilizacji, potrzebuję więcej wskazówek, focił będę z ręki.
[ Dodano: Wto 25 Cze, 2013 06:43 ]
A tak na marginesie, ktoś z moderatorów nadał mojemu postowi temat: Obiektyw szerokokątny bez silnika AF. a nie o to mi chodzi.
No właśnie tu się rodzą moje obawy, nie mam pojęcia jakich zdjęć się mogę spodziewać, body bez stabilizacji i obiektyw bez stabilizacji, potrzebuję więcej wskazówek, focił będę z ręki.
[ Dodano: Wto 25 Cze, 2013 11:21 ]
Widzę, ze wycięło EXIF z pierwszej fotografii. Na szczęście EXIF pozostał w cropie
Tutejszyn Dzięki za przykład, szkoda że nie ma danych z EXIF, chciałem zerknąć na ISO i czas, w każdym razie po zdjęciu widzę, że światła już ubywało a zdjęcie jest nieporuszone, widzę to bardzo dobrze na linach kutra pierwszego z lewej, Tutejszyn rozumiem, że robiłeś z ręki a sytuacja jest analogiczna - puszka i obiektyw bez VR ?
Jeszcze raz dzięki za wstawkę.
No nie dziwne skoro 1/250s. Mówić o poruszeniu można by gdyby czas był 1/15s. A stabilizacja da Ci możliwość zejścia np do 1/4 czy 1/2s. Tylko, że przy takim czasie zapomnij o fotografowaniu ludzi
Przykładowo - fotka nic specjalnego, ale pokazuje do czego się może przydać stabilizacja.
35mm f/4 1/10s ISO800. Zdjęcie robione prawie o północy...
Tutejszyn,hijax_pl Dzięki panowie, to mi wiele wyjaśniło. Oczywiście EXIFa sobie odczytałem (1/250 f/8 iso/200) hijax_pl, idąc tą drogą jest jakaś dolna granica dla czasów naświetlania przy której można robić przyzwoite zdjęcia z ręki bez VR ? Dzisiaj eksperymentowałem na swoim obiektywie z wyłączoną stabilizacją, na ogniskowych 18 dla czasów około 1/40 i powiem że nie było źle, sam się zdziwiłem, a przy gwałtownym ruchu obiektywu i tak VR nie pomoże.
Marx76, zasada jest od wielu dekad a brzmi ona tak: maksymalny czas wymagany do uzyskania nieporuszonego zdjecia to 1/ogniskowa. to tak dla malego obrazka. dla formatu DX trzeba ja skorygowac nastepujaco: 1/(1.5 x ogniskowa). mowimy oczywiscie o statycznych obiektach, jesli obiekt sie porusza to czesto i czas musi byc krotszy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11