Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Usjwo, to jest oczywiste, ale jaki jest cel takiego porównania? To tak jakby kupować samochód z silnikiem V12 po czym wykręcać 8 świec by.. było tak samo jak polonezie?
jasiu6205 wyliczył (prawidłowo) że matryca z D600 ma mniejszą rozdzielczość pix/mm2, a wy na niego że z matmą i logiką u niego "na bakier" (a to nie prawda).
Stawiając obok siebie D600 i D90 z tym samym obiektywem, to teoretycznie D90 jest w satanie zarejestrować więcej szczegółów (zakładamy że obiektyw jest idelany), D600 zarejestruje tylko większą "połać rzeczywistości".
Usjwo, jedno to jest porównanie px/mm w aparatach a drugie to odnoszenie tego do px/mm na wydruku. A od tego się zaczęło.
Usjwo napisał/a:
Stawiając obok siebie D600 i D90 z tym samym obiektywem, to teoretycznie D90 jest w satanie zarejestrować więcej szczegółów (zakładamy że obiektyw jest idelany), D600 zarejestruje tylko większą "połać rzeczywistości".
Tak, ale kto każe używać trybu DX? Druga sprawa, że mówimy o aptekarskiej różnicy w Mpx zatem to "więcej szczegółów" może być tyko teoretycznym zyskiem bez pokrycia w praktyce
Cały czas wracasz do zdjecia pełnoklatkowego, bo wtedy sprawdza się Twoja teoria.
Ja pytałem o przypadek, podany przeze mnie, bo o to chyba chodziło jasiu6205.
Nie ma chyba już sensu tego ciągnąć, bo chyba jest jasne. Co najwyżej niech pytacz się wypowie.
Jeśli tak to skąd przeliczenie
jasiu6205 napisał/a:
35.9 x 24.0 mm (FX) CMOS, 3:2, całkowita liczba pikseli: 24.7 Mpix, to daje 24700000/(35,9 x 24)=28667 pikseli/mm2
zamiast
Cytat:
24 x 16 mm (tak zgrubnie licząc tryb DX), całkowita liczba pikseli: 10.3 Mpix, to daje 10300000/(24 x 16)=28882 pikseli/mm2
??
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013
Usjwo napisał/a:
Raczej nie o to.
jasiu6205 napisał/a:
To w takim razie wynika z tego że kupując D600 w przypadku matrycy i rozdzielczości się cofam a nie idę do przodu. Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę?
, że nie porównujemy trybu DX D600 z D90 ale FX z DX w... kontekście wydruku
Jest jeszcze pytanie co autor miał na myśli, a to nie zawsze jest to samo o czym dyskutuje się na forum
Nie dozywam się więcej dopóki jasiu6205 się nie wypowie
Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę?
Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę?
Choćby matryca miała rozmair dzwi od stodoły to i tak na wydruku nie dostaniemy więcej szczegółow, jeżeli rozdzielczość obrazka w px/mm2 jest mniejsza.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013
Bogatszy o wiedzę nabytą dziś na forum pójdę na spacer.
Przecież tu chodzi o klasyczne niezrozumienie różnic między rozdzielczością wyrażoną w lpmm i lwph.
Chociaż akurat D600 bije D90 również w rozdzielczości wyrażonej w lpmm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9