Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013 Czy Olympus XZ-1 to najlepszy sposób na wydanie 1200zł?
Powiem krótko, szukam solidnego kompaktu o jakości zdjęć zbliżonej do najbardziej amatorskich lustrzanek ze stockową optyką.
I liczy się tylko jakość zdjęć. Nie ma znaczenia jakość filmów ani wodotryski.
Czy powinienem rozważyć jakiś inny model? Cena XZ-1 jest ABSOLUTNIE nieprzekraczalna.
Można by spróbować dopaść Panasa GF-1 za 800 i wziąć 14-45 za 400.
Miałbyś porządnego bezlusterkowca w cenie kompaktu z porządną matrycą
a nie "paznokciem z małego palca".
A jakie możliwości kretywne !
Pogrzeb no ojciec po sieci.
Jarett [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013
Zapomniałem dodać, że w grę wchodzi tylko nowy sprzęt.
Odpadają też aparaty z wymienną optyką - sprzedałem lustrzankę bo była dla mnie zbyt nieporęczna by brać ją wszędzie gdzie chciałem.
Musi być kompakt w dosłownym słowa znaczeniu.
No to w zadadzie jesteś zdecydowany.
Za te pieniądze (jak nie chcesz porządnej używki) nic lepszego nie dostaniesz.
Ja z kompaktów brałbym Sony RX-100 ale to przekracza Twój budżet.
A może pomyśl i dołóż tysiaka
Jarett [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013
no way
i tak do wczoraj rozważałem canona sx260, ale jak go zobaczyłem w Saturnie to podziękowałem. więc już dołożyłem 300 zł
XZ-1 natomiast zrobił na mnie świetne wrażenie, a jak dodać do tego peany, które na jego cześć wypisuje dpreview...
No ale nie jestem w gorącej wodzie kąpany więc szukam jeszcze zanim wydam kasę.
Jest to bardzo dobry aparat. Miałem go w łąpkach jakieś 2 lata temu na zlocie optycznych.
Zapamiętałem jeden z trybów dramatycznych. Zdjęcia architektury wychodziły super wprost z jpega.
Patyczak [Usunięty]
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013
To ja zadam takie pytanie.
Czy warto kupić bezlusterkowca nawet jeśli będziemy go używać tylko ze stockowym obiektywem? Czy kompakt typu XZ1 nie jest bardziej wszechstronny od takiego 14-42 z PENa? Mógłby ktoś krótko porównać i wymienić w czym lepiej sprawdzi się jedno rozwiązanie a w czym drugie.
Sam jestem w podobnej sytuacji dlatego pozwalam sobie podpiąć się do tematu.
A co sądzicie w tym kontekście o Canonie s95 albo Nikonie p7100?
Różnią się przede wszystkim ergonomią obsługi.
Jarett [Usunięty]
to ma dla mnie mniejsze znaczenie. Chodzi najbardziej o jakość fot.
Zresztą pewnie większość fotek będzie i tak robiona metodą point&shoot
Chooociaż...
no Nikon kusi wizjerem, uchylnym ekranem i większym zoomem
tylko te gabaryty zbliżają go już do lustrzanki powoli
Patyczak [Usunięty]
Dobra, to w kwestii Olympus XZ1 i PL1, który lepiej poradzi sobie w kiepskich warunkach oświetleniowych? Bo XZ1 ma bardzo jasną optykę, a ten obiektyw chyba jest dość ciemny.
Więc tak, jeśli będę miał TYLKO obiektyw 14-42 i prawdopodobnie nigdy żaden inny to czy warto mimo to kupić bezlusterkowca PL1 zamiast kompakt Olympus XZ1?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9