Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 1100D, Nikon d5100, a może nic...
Autor Wiadomość
ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Sro 26 Cze, 2013   

muzyk napisał/a:
Skoro już padły propozycje systemu MFT to polecam zestaw GX1 + 20 1.7 - tylko jak najtaniej, np. z eby, a nie z pierwszego lepszego "taniego" sklepu.
Owszem, nie będzie to taniocha, ale poręczność sprzętu i jakość optyki, przy całkiem niegłupiej jak na takie maleństwo matrycy, będzie zdecydowanie zadowalająca.

Odniosę się do tej propozycji, bo niedawno wróciłem z wyjazdu w góry z podobnym zestawem (zamiast GX1 był GF1, a do tego filtr polaryzacyjny).

Jest to niezły pomysł, ale brak szerokiego kąta daje się we znaki. Gdyby dołożyć 14 do zestawu byłoby dużo lepiej.
Nie zmienia to jednak faktu, że mając tylko jedną stałkę fotografuje się zupełnie inaczej. Z tego wyjazdu mam znacznie większy odsetek względnie udanych zdjęć, niż z poprzednich (C 40D + S 17-70 + T 70-200), ale spora w tym pewnie zasługa większego doświadczenia i polara, który bywa nizastąpiony.

Jeśli udałoby się kupić zestaw (używany oczywiście) Oly E-pl1 (bo ma stabilizację) + 14/2,5 + 20/1,7 + filtr polaryzacyjny, to na mój gust niewiele lepszego znajdziesz w tej cenie.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

ryszardo napisał/a:
Oly E-pl1

Eeee, ten to nie. :???:
ryszardo napisał/a:
ale brak szerokiego kąta daje się we znaki.

Hmm, zależy kto co najchętniej fotografuje, czy ogólne widoki, czy detale z bliska.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

muzyk napisał/a:
ryszardo napisał/a:
Oly E-pl1

Eeee, ten to nie. :???:

A dlaczego?
Robiłem nim zdjęcia. Dla mnie porównywalny z GF1 (mniej wygodny, ale ma stabilizację). Różnic w jakości zdjęć nie zauważyłem.

Zgadzam się, że GX1 lepszy, ale wyjaźnie droższy. Dla mnie wybór miedzy E-pl1/GF1 + 14/2,5 i GX1 jest oczywisty. Szeroki kąt ważniejszy od lepszego body.

kojut 
Entuzjasta

muzyk napisał/a:
Chyba masz na myśli tamrona :roll:

No oczywiście. Dzięki za sprostowanie

jgzut 
Nowy

Z tym że tak jak mówiłem różnego rodzaju hybrydy, kompakty z wymienną optyką itp. nie wchodzą w grę. Rozważałem je przy zakupie ex1, ale stwierdziłem że najpierw solidny kompakt a po jakimś czasie skok w jakieś lustro. Czyli na razie sugerujecie albo k-30 (martwi mnie późniejszy dobór obiektywów, bo tak jak mówiłem preferował będę stałki) albo nikon d5100 + mimo wszystko 18-55 lub 18-105? No i ciągle w głowie siedzi mi po prostu d5100 + ta stałka 35mm... I tak btw - ten samsung ex1 również jedzie ze mną i również będzie ostro pracował, więc to nie jest tak, że zabiorę tylko lustro które ewentualnie kupię.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kojut napisał/a:
Nieporównywalnie lepsza puszka od nikona d5100
Jeśli sie jednak pokusic o porównanie w DXO to 5100 ma 80 punktów, natomiast K30 ma puntów 79.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Szkoda, że DxO nie mierzy wizjera...

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 27 Cze, 2013   

cybertoman napisał/a:
kojut napisał/a:
Nieporównywalnie lepsza puszka od nikona d5100
Jeśli sie jednak pokusic o porównanie w DXO to 5100 ma 80 punktów, natomiast K30 ma puntów 79.
A Phase One P45 ma 77- czyli wychodzi, że plastikowa puszka z aps-c jest lepsza niż pancernie wykonany MF :razz: Już widzę tłumy zadowolonych fotografów wymieniający swoje Hasselblady czy PO na taniutkie jak barszcz Nikony d5100. Ciekawe co mają powiedzieć właściciele Canona 1DmkIV, który na dxo zdobył 74pkt. :mrgreen:

muzyk 

kojut napisał/a:
Ciekawe co mają powiedzieć właściciele Canona 1DmkIV, który na dxo zdobył 74pkt. :mrgreen:

Mogą siąść, płakać i się ciąć żyletką z rozpaczy. :mrgreen:

kojut 
Entuzjasta

muzyk, :mrgreen:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Canon wypusci nowe korpusy z Foveonem i bedzie mial DXO z glowy...

muzyk 

cybertoman napisał/a:
Canon wypusci nowe korpusy z Foveonem i bedzie mial DXO z glowy...

Na razie szykuje ponad 40 megowe pełne ciastko bez polewy. :wink:

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Pią 28 Cze, 2013   

Ciekawi mnie tylko cena tego 40M.

muzyk 

Wysłany: Sob 29 Cze, 2013   

Cytat:
Ciekawi mnie tylko cena tego 40M.

Na razie słyszałem o kwocie przekraczającej jeden iks de.

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Sob 29 Cze, 2013   

czyli drobnica :cry:

Odpowiedz do tematu