Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lampa błyskowa, sala gimnastyczna, dzień i lampy jarzeniowe.
Autor Wiadomość
paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Czw 27 Cze, 2013   lampa błyskowa, sala gimnastyczna, dzień i lampy jarzeniowe.

Założyłem nowy temat, bo przyda się dla innych.

Jutro zakończenie roku szkolnego i jak zwykle jest okazja porobić foteczki, tylko mam dylemat. Na 100% będą włączone jarzeniówki i zamierzam używać lampy błyskowej w trybie wypełniającym i naświetlanie do zastanego, zastanawiam się jak błyskać, w 2012 błyskałem na wprost i było nawet ok, tylko czas 1/50 nie zdawał do końca egzaminu.

Ostatnio jak rozmawiałem z Rafałem K, to pisał, że odbijałby raczej od sufitu, zastanawiam się czy to dobry pomysł, czy optymalniej nie było na wprost ze stofenem?

Ps. Nie pytajcie czy czytałem fotojasiu, bo czytałem tym razem książkę Van Niekierka;)

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 27 Cze, 2013   

Jutro (i dziś, bo dziś zakończenie dla 6-klasistów) nadal będę błyskał w sufit, bo choć jest wysoko to jest biały. A jak u Ciebie? Stofen na wprost tylko zjada światło, przynajmniej jak nie stoisz blisko ściany i sufitu.

paul80 
Maniak
Optyczny

U mnie też jest biały, czyli spróbuję od sufitu, ale poniżej f4 nie zejdę. Co do stofena to widziałem zawodowca jak pstrykał na wprost na komunii, ale potrzebował zapewne doświetlić wszystkich w ławkach.

Ps. Tak jak pisałem, w tamtym roku błyskałem na wprost i nawet dobrze wyszło, wtedy miałem iso 1600 1/50 f 5.6, mam tylko kita 18-55 i ciężko z 2.8-4 :cry: , także albo 50mm założę a to wąsko, albo wyższe iso, co mi się nie uśmiecha.

nowy706 
Początkujący
chiński turysta

w 60 D iso 1600 to raczej maksymalne niestety

komor 
Moderator

Właśnie wróciłem ze szkoły, chyba się udało. :) Było na tyle jasno, że przy ISO 1600 mogłem mieć jasno naświetlone f/4, 1/100, a f/5.6 też dało radę, choć już nieco za ciemno, pomimo błysku.

paul80 napisał/a:
Co do stofena to widziałem zawodowca jak pstrykał na wprost na komunii, ale potrzebował zapewne doświetlić wszystkich w ławkach.

Jeśli strzelał z bliska w twarze (jak zawodowiec na komunii mojej starszej córki) to może ma to jakiś sens – doświetla dół i boki. Albo jeśli blisko była ściana.

paul80 
Maniak
Optyczny

komor, ale to tak późno robiłeś fotki?

[ Dodano: Pią 28 Cze, 2013 00:51 ]
nowy706 napisał/a:
w 60 D iso 1600 to raczej maksymalne niestety

Przy dobrym naświetleniu i resamplu do 10Mpix to 3200.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Pią 28 Cze, 2013   

pingpong

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Cze, 2013   

Dzięki pioroon :wink:

A więc w przeciwieństwie do Ciebie komorku :wink: , wróciłem ze szkoły i lekko się załamałem, oczywiście błędy były, ale nie wiem czy jakość zdjęć a raczej ostrość to moja wina :-D . Mam problem z oceną ekspozycji zdjęcia na wyświetlaczu i niedoświetlam notorycznie, musiałbym ustawić jasność wyświetlacza na dwie kreski ( wtedy ledwo widać ) i oddaje mi to co widzę na monitorze a na dworze muszę dawać minimum 4 w 400D mi to lepiej wychodziło, generalnie to nauczka bo powinienem patrzeć na histogram.

Czasy jakie miałem to 1/60-80 iso 1600 f 4.5 i niedoświetlenia na sali a więc dużo gorzej niż u Ciebie.

Teraz trochę narzekania, nie wiem czy to wina szkła, czy ten typ tak ma, brakuje mi ostrości na zdjęciach, czy kit jest aż tak słaby?, czy już ISO 800 zjada ostrość, długo go nie mam a więc bagnet niepowycierany, robiąc 50mm na dworze jak trafi to jest git.

Mam wrażenie, że poprzednie fotki ze szkoły z 400D lepiej się prezentują :oops:

[ Dodano: Sob 29 Cze, 2013 09:27 ]
Ps. Dzisiaj stwierdzam, że to wszystko przez sample z D700 :mrgreen: mowa o jakości zdjęć :wink: , nie wszystkie zdjęcia wyszły ble, ale za część winny jest czas 1/50, bliżej okna miałem 1/80, także niby stałe warunki :mrgreen:

[ Dodano: Sob 29 Cze, 2013 09:29 ]
brak obiektywu typu zoom o świetle conajmniej f4 się kłania :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 30 Cze, 2013   

paul80 napisał/a:
komor, ale to tak późno robiłeś fotki?

W czwartek zakończenie 6-klasistów o 17-tej, w piątek na 9-tą zakończenie klas 0-3. Więcej dzieci nie mam, więc impreza klas 4-5 mnie ominęła. :)

paul80 napisał/a:
Mam problem z oceną ekspozycji zdjęcia na wyświetlaczu i niedoświetlam notorycznie, musiałbym ustawić jasność wyświetlacza na dwie kreski

Nowego wyświetlacza trzeba się oczywiście nauczyć, ale przede wszystkim posiłkuj się oceną histogramu – na początku jak dobierasz parametry to patrz, czy mając białe koszule w kadrze histogram jest rozciągnięty mocno w prawo. Dobrze mieć też włączone migotanie prześwietleń. Jak migoczą pojedyncze niewielkie fragmenty koszul to znaczy, że masz dobrze naświetlone i przy obróbce RAW-ów prześwietlenia zlikwidujesz. Jak nie mruga nic, to raczej niedoświetlone, jak mruga dużo, to prześwietliłeś. Oczywiście jak masz niedobór światła to trudno będzie o prześwietlenia, ale wygląd histogramu powinien pomóc.

paul80 
Maniak
Optyczny

komor, ja bym powiedział że nowy wyświetlacz trzeba wypalić, jest strasznie kontrastowy, zmiana o jedną kreskę to kosmos :wink: . Lampę używałem i spokojnie daje radę. Nie do każdej serii była lampa, bliżej okna to nie używałem, ale przy środku sali jak nie użyłem lampy to zieleń w cieniach twarzy wchodziła agresywnie, podłoga zielona i jarzeniowe.

Te co robiłem bliżej okna, to najlepsze zdjęcia pomimo wysokiego ISO, te w centrum sali na tle niebieskiego parawanu to najgorsza seria.

Ps. Mam jeszcze pytanie, a jak radzicie sobie z taką sytuacją, sala klasowa w szkole, światło zastane dobre, no ale okna będą wypalone, czy ratujecie te okna z ekspozycją na nie i zabijacie lampą zastane?. Oczywiście zdjęcia zrobiłem w tej sytuacji i nawet sobie zrobiłem dwa warianty i wariant z ekspozycja na okna średnio mi się podoba, typowy błysk wtedy zamiast zastanego.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Nie 30 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Tegorocznego klasowego jeszcze nie obrabiałem, ale zamierzam się nie przejmować wypaleniem okna ale skupić się na usunięciu zafarbów wynikających z dużej ilości światła słonecznego wpadającego przez okno na podłogę, ściany i odbijającego się od wszystkiego co możliwe. Doświetlałem lampą od sufitu ale udział tej lampy chyba będzie niewielki.
Lampą nie dałoby się zabić zastanego przy tak słonecznej pogodzie. Przynajmniej nie tymi lampkami, które obaj posiadamy.

paul80 
Maniak
Optyczny

komor, zacząłem ostatnio eksperymentować z doświetlaniem ludzików z ekspozycją na niebo( pomiar na niebo +2) i bardzo rzadko mi się to podoba i to nie było południe a np. wczoraj o 18:00, tło dużo traci, wygląda to jak robione jakby było ciemniej i lampa na twarzy, ale podobno tak się robi :wink:

W klasie odbijałem od sufitu z korektą lampy -2 do -3, ale sufit dodatkowo :mrgreen: pofalowany

komor 
Moderator

Korekta –2 lub –3 to praktycznie brak lampy, jak masz sporo zastanego. W takich sytuacjach jak zdjęcie grupowe w klasie, robię bez korekty, starając się dobrać zastane nie mniej niż –1, co przy dużym słońcu akurat nie jest żadnym problemem.

paul80 
Maniak
Optyczny

-1EV od poprawnej ekspozycji, jak to mierzysz? bo nie biorąc pod uwagę korekty poprawnego naświetlenia, można niedoświetlić więcej niż 1EV. Niedoświetlasz celowo, aby lampa miała miejsce?. Niekierk co prawda w gorszych warunkach niedoświetla dość sporo jakieś -3.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Nie 30 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Ja mam na stałe wbity pomiar światła ten uśredniony czy jak mu tam (nie mam teraz aparatu pod ręką) i do niego się odnoszę. Żadnych punktowych, kierowania w niebo, ściany – po prostu mierzę scenę w trybie M, a lampę zostawiam w E-TTL z ewentualną kompensancją. Patrząc na histogram weryfikuję czy pomiar nie wariuje, ale raczej nieczęsto mu się to zdarza w puszkach od 40D wzwyż.

Odpowiedz do tematu