Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Też mam pomiar uśredniony na stałe , tylko mi zależy na zastanym, tak aby lampy nie było widać, chyba że zastane jest nieodpowiednie, to wtedy chyba można zastane naświetlić na maksa i lampa powiedzmy -2 z odbłyśnikiem w celu doświetlenia twarzy?
jaad75, robiłem przy 1/50 i było dobrze, ale ludki siedziały. A dlaczego 1/125, bo to pewnie bezpieczny czas wykraczający poza spokojny chód
[ Dodano: Nie 30 Cze, 2013 23:54 ]
jaad75 napisał/a:
Nie wałkowaliśmy tych tematów dobre kilkanaście razy?
Wałkować a zastosować to różnica, gdybym od początku zainteresowania fotografią czytał mądre książki, to bym na tym pewnie lepiej wyszedł, można spotkać w necie różne recepty, wiedziałem że 1/60 to spokojny chód człowieka, ale ręce nie chodzą a czasami latają
robiłem przy 1/50 i było dobrze, ale ludki siedziały
Wszystko zależne jest od warunków, nie ma uniwersalnych recept. W sobotę znowu byłem na koncercie, gdzie głównie błyskałem z trzech punktów i mogłem mieć długi czas, żeby zarejestrować trochę zastanego oświetlenia scenicznego (tym razem było…). Ale jak wokalista wpadał w smugę mocnego światła żarowego, które dostawał na twarz, to 1/60 powodowała rozmazanie, bo poziom tego zastanego był na tyle wysoki, że ruch się rejestrował i błysk tego nie przebijał. Tak więc ponownie - nie ma uniwersalnych recept, wszystko zależy od warunków.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Lip, 2013
Przy mocnym słońcu - niestety trzeba zrezygnować z zastanego i walić mocną lampą w sufit/ściany a czas 1/180 albo krótszy stosować, inaczej smug słonecznych nawet z kompensacją prześwietleń przy RAW-ie nie skasujesz. Z tanich błyskadeł najnowszy chińczyk Yong... można polecić. Do wysokich ISO cropy 1,6 średnio się nadają, lepiej 1,5 - te matryce duży postęp w ostatnich 3 latach zrobiły.
AndrzejM.Makuch, o jakiej sytuacji teraz napisałeś z tym słońcem?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Lip, 2013
komor napisał/a:
zamierzam się nie przejmować wypaleniem okna ale skupić się na usunięciu zafarbów wynikających z dużej ilości światła słonecznego wpadającego przez okno na podłogę, ściany i odbijającego się od wszystkiego co możliwe. Doświetlałem lampą od sufitu ale udział tej lampy chyba będzie niewielki.
Lampą nie dałoby się zabić zastanego przy tak słonecznej pogodzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10