Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem, on jest już starszy, ma 55 lat, a nadal go ciągnie właśnie do tego zajęcia, mówi mi, że chce się doradzić profesjonalistów, a on jest "za stary" na pisanie na forum - ja go zmuszać nie będę, to się pytam was "przez jego pytania". Zależy mu na dużym zoomie na początek. Czy K-30 + 18-55 + 55-200 wystarczy mu?
Jakie są różnice w ergonomii jeszcze sie dopytuje? Jak z rolkami? Proszę powiedzcie, ma kupić za 2 dni no i nie chciałbym, żeby źle kupił .
To kup K30 z Tamronem 17-50 2.8 albo taką samą Sigmą.
Jasne szkło jest ważne, a nie tam jakaś ciemnica.
k5 byłby zdecydowanie lepszy, a jest w niemalże tej samej cenie za puszkę, co k30.
Czy?
Nie prezent, aczkolwiek nie mam pojęcia. Tak mu się spodobało, a to, że jest amatorem to chce na początek ciemny, żeby nie stracić dużo, jak mu się aż tak to podobać nie będzie. Podacie różnice między K-30, a K-5 w ergonomii?
Jakie są różnice w ergonomii jeszcze sie dopytuje? Jak z rolkami? Proszę powiedzcie, ma kupić za 2 dni no i nie chciałbym, żeby źle kupił .
K-5 jest zdecydowanie lepiej wykonany, ma dodatkowy wyświetlacz i więcej przycisków. Jak to już ma być k-30 i duży zakres "zooma" (ogniskowych) to bierz go z 17-50 Tamrona i 70-300 Tamrona lub Sigmy. W 4000 powinieneś się zmieścić spokojnie.
oby tylko nie byl za stary na przeczytanie instrukcji i wyjscie poza tryb auto bo inaczej bez sensu ladowac 4000zl w ten sprzet. nie pisze tego zlosliwie, ludzie czesto mysla ze sa za starzy na to czy na tamto podczas gdy ich rowiesnicy czy starsi od nich bez kompleksow wciagaja sie w technologiczne nowinki bez wiekszych problemow. to kwestia nastawienia, nie wieku
I mówię mu, że właśnie takim podejściem powinien podejść do sprawy, a nie "pisanie na forum jest dla młodszych ode mnie ludzi"... Tak, tak najpewniej wyposaży się w 17-50 f/2.8 tylko jedno pytanie. Jego pytanie jest następujące "tak, dokupię ten jasny obiektyw sobię, ale musze wiedzieć czy 18-55mm wystarczy na początkowe fotki typu lekkie krajobrazy?"
tiktak, Tak, jest duża różnica, ale nie wiem, czy ktoś nieobeznany w temacie lustrzanek ją zauważy i doceni. Najlepiej to niech tata podjedzie do jakiegoś sklepu, gdzie mają oba aparaty i potrzyma w ręce, trochę się pobawi i sam zadecyduje, który jest lepszy ergonomicznie.
Co do 18-55, to dobry obiektyw, szczególnie w wykonaniu Pentaxa i z oznaczeniem WR. Ja nim focę do tej pory, ale gdy kupowałem aparat to budżet mi nie pozwalał zaszaleć z obiektywem, więc wziąłem w zestawie z aparatem. Teraz, gdy na horyzoncie pojawia się k-5 jako zastępstwo dla wysłużonego k-r, to będę brał, ale właśnie samo body i do tego s17-50.
tiktak napisał/a:
Jeszcze jedno, czy brak górnego LCD bardzo przeszkadza? Bo mojego tate właśnie to drażni.
Mhm. Rodzice wykupili sobie wakacje w Grecji, głównie sam odpoczynek, zwiedzania praktycznie brak, bo rok temu dużo zwiedzali, to czy na widoczki wystarczy 18-55mm?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10