Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 26 Maj, 2013 Panasonic LX7 vs TZ30 - małe porównanko
Witam
Żeby rozwiać niektóre wątpliwości chciałbym pokazać różnice, jakie dzielą obydwa aparaty.
Oczywiście zdjęcia w trakcie imprezy i finału LM nie są najwyższych lotów, nie mniej jednak pokazują dwie podstawowe różnice - jasność i wielkość sensora i ich wpływ na fotki w trudnych warunkach.
Przypominam
LX-7 ma f/1.4 i sensor 1/1.7"
TZ30 ma f/3.3 i sensor 1/2.3"
No ale to z TZ30 jest po prostu niedoświetlone.
Takie fotki można poprawić wydłużając czas naświetlania i stosując najniższe ISO - przyda sie statyw o ile nie ma ruchomych obiektów do fotografowania.
Do tego jasna optyka jest bardzo przydatna z uwagi na obniżenie ISO lub skrócenie czasu migawki.
Dlatego to pokazałem - co znaczy ciemne szkło.
Wszystkie zdjęcia były z ręki, a 1/4s to już dobry wynik z ręki chyba.
Oczywiście, że można i czasem i ISO. Uzupełnię następne fotki o porównanie, jakie ustawienia sa potrzebne dla uzyskania podobnych efektów
[ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 17:27 ]
Uzupełniam o fotki "z wnętrza" tylko dla LX7
Hmmm... mam do nich akurat dostęp
A po drugie (a w zasadzie tez pierwsze) to spójrz na dział "pomagamy w wyborze..."
Ludzie co chwila szukają HX7V HX20V HX40V TZ30, TZ40...Więc chce im nieco pomóc (mam nadzieję)
Hmmm... mam do nich akurat dostęp
A po drugie (a w zasadzie tez pierwsze) to spójrz na dział "pomagamy w wyborze..."
Ludzie co chwila szukają HX7V HX20V HX40V TZ30, TZ40...Więc chce im nieco pomóc (mam nadzieję)
Próżna to nadzieja, ludzie patrzą że by było napisane max pikseli max zoom i najlepiej canon albo nikon
Zakres ogniskowych śwaitłosiła kto by o to dbał wszak na plaży słońce swieci a ładne naturystki zazwyczaj daleko leżą:mrgreen:
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013 Re: Panasonic LX7 vs TZ30 - małe porównanko
cześć!
jakie to były ustawienia jpgów w LX7?
bo szczerze mówiąc, jak na tak niskie ISO, to szumowa pikseloza / impresjonizm jest lekko podłamujący. kolorystycznie i tonalnie super ale wygląda że ta matryca masakrycznie szumi??
Wysłany: Sro 17 Lip, 2013 Re: Panasonic LX7 vs TZ30 - małe porównanko
farcaul napisał/a:
cześć!
jakie to były ustawienia jpgów w LX7?
bo szczerze mówiąc, jak na tak niskie ISO, to szumowa pikseloza / impresjonizm jest lekko podłamujący. kolorystycznie i tonalnie super ale wygląda że ta matryca masakrycznie szumi??
Jakie światło taki szum. Nie można opiniować czegokolwiek w oderwaniu od porównania w identycznych warunkach z czymś innym.
W perspektywie kilku miesięcy używania wykonania paru tysięcy zdjęć, mogę powiedzieć ze poziom szumów i dynamika tonalna pod warunkiem optymalnych ustawień są w tym kompakcie bardzo przyzwoite.
No i cóż...
Znów doinwestowałem ten aparacik. (chyba przekroczyłlem nim budżet wydany do systemu NX he he)
Tym razem doszedł adpaterek 37 mm filtr UV automatyczny dekielek który zamyka się nawet z zamontowanym filtrem - szkło ochronne ekranu lcd -larmor - teraz świetnie widać nie to co przez tą fatalna folię i tuleja 52 mmn którą wykorzystam na cpl.
Wszystko by było super jedynie ten auto lens cap nie pozwala "zafuteralić" aparatu bo dekiel nie wchodzi w pyszczek futerału w całości.
Za to wygoda użytkowania wzrosła wyciągam aparat włączam jedną ręką i już gotowe a wcześniej musiałem w jednej ręce trzymać aparat drugą zdejmować dekielek a jak zapomniałem to ten blokował obiektyw i wyświetlało komunikat na ekranie.
Wczoraj zabrałem sprzęcicho do kieszeni kurtki na rower aby przetestować filtr UV (B+W) pod światło słoneczne i latarniane.
W zasadzie nie blickuje ale w przypadku latarni robi delikatne otoczki.
Doinwestowałem bo już kilka razy mocna zapaprało mi soczewkę a szkoda by mi było ją porysować przy czyszczeniu. Filtr najwyżej się wymieni.
Jeszcze filterek CPL i jestem gotowy na wakacyjna eskapadę
Tym razem doszedł adpaterek 37 mm filtr UV automatyczn
Czy po zamontowaniu filtra nie pojawia Ci się jego fragment w narożach ?? Bo u mnie niestety tak - tylko ja kupiłem chińszczyznę na ebayu na próbę. Nie wiem czy to za wysoki adapter czy filtr,czy jedno i drugie.
Jeżeli chodzi o polara mocuję na tulejce 52 mm - na adapterze 37mm nawet w instrukcji piszą że będzie winietował - polar zazwyczaj ma grubszy pierścień niż UV.
Ten ostatni jest OK świetnie chroni obiektyw i nie generuje odblasków z wyjątkiem niektórych latarni i księżyca które czasami dostają aureolę no ale nie spotkałem filtra który by tego nie generował. UV mam z firmy B+W tak przypadkiem bo brałem cały set akcesoriów a innego w tym wymiarze nie mieli.
Jestem mile zaskoczony jego jakością bo zdjęcia otrzymałem nad wyraz ostre a obawiałem się nieco o ten aspekt.
Co do polara to kupiłem Marumi 52 mm z powłokami bo jakoś tak korzystnie wypadał cenowo.
Świetnie niwelował odbicia w szybie autokaru:) i uwydatniał chmurki na niebie.
Żałuję, że nie założyłem go przy ujęciach z wodą bo fajne rybki pływały no i odbicia wody je przysłoniły.
Pomyśleć, że jak ktoś kupił RX100 to może zapomnieć o takich możliwościach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9