Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam aparatu, który zastąpi mi Cybershota A720IS w którym matryca wyzionęła ducha. Aparat ma być w zasadzie wycieczkowy, przy czym zdjęcia będą prezentowane w zasadzie tylko na ekranie monitora.
Na czym mi zależy:
- w miarę sensowny poziom szumów i dobre odwzorowanie kolorów
- zoom pozwalający na swobodne fotografowanie detali na poziomie 5-6 piętra (dachy kościołów, starych kamienic etc.) lub sąsiednia płyta postojowa (ten samy dystans - do 50 metrów). Przy czym zależy mi właśnie na detalach w rodzaju głowa maszkarona, logo/napis eksploatacyjny na samolocie. Widoki to dodatek. Tego zooma właśnie brakowało mi w A720 - czasami musiałem ostro główkować nad wycięciem z jpg'a i powiększeniem a rezultaty jak to po takich zabiegach - nieszczególne.
Nie zależy mi na szybkim AF - moje cele się nie ruszają. Na super-jasnym obiektywie w sumie też nie. Zdjęcia robię głównie na zewnątrz w dobrych warunkach oświetleniowych (dzień i wnętrza oświetlonych hangarów/muzeów).
NIE chcę lustrzanki
Dlaczego? Bo już mam dwie których używam do robienia zdjęć na których mi zależy. To analogowa Praktica i towarzyszący Zenit 12XP - oba w stanie idealnym robiące zdjęcia które całkowicie mnie zadowalają. Czy to cz-b czy slajdy. Więc lustrzanka odpada.
Wstępnie wybrałem sobie superzooma z jednej i bezlusterkowca z drugiej. Przeglądałem zdjęcia na filckrze i oba aparaty robią sensowne. Mój problem w wyborze polega na tym, że Fuji sam z siebie jest spory w porównaniu do dotychczasowego Canona. No a Olympus to w zasadzie konieczność dokupienia dwóch obiektywów (czegoś długiego i jakiegoś sensownego naleśnika) do kitowego 14-42. No i kulejąca ergonomia małego body z długim obiektywem.
Nie do końca orientuje się w cyfrach, jest więc może jakiś aparat który spełni moje wymagania, a będzie mniejszy od HS30 i będzie kompaktem? Myślałem nad innym Fuji: X10, ale obawiam się, że ma za krótki obiektyw i odpadnie robienie zdjęć maszkaronom ukrytym pod okapami dachów. Opcje w rodzaju Olympusowych kieszonkowych megazoomów kuszą, ale większości brak trybu manualnego który byłby także mile widziany. Nie wiem, jak wypada Samsung WB750 czy Panasonic DMC-TZ30 - jeżeli są sensowne (z testów wynika że tak... i że nie ) to mogłyby być jakąś alternatywą dla tych dwóch z tematu.
Fora (w tym to) czytałem przez ostatnie trzy dni i prawdę mówiąc czuje się głupszy niż byłem zanim zacząłem poszukiwania.
Do wydania mam 1000-1500 PLN. Przy czym wolałbym zmieścić się w tej dolnej granicy albo i zejść poniżej.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 09:40 ]
Zdaje się, że poprzednia wiadomość była TLDR;
Nie mogę już edytować więc w skrócie czego szukam:
- dobra jakość
- w miarę dobry zoom
Miło by było mieć:
- PASM
- zapis RAW
- zwartą konstrukcję którą można schować w sakiewce przypiętej do paska czy niewielkiej torbie.
Ale przeżyję bez nich, zwłaszcza jeżeli automatyka będzie sobie radzić.
Do czego wykorzystuję aparat:
- zdjęcia wycieczkowo/kotletowe (60-70%)
- zoomy na detale architektoniczne znajdujące się gdzieś pod dachami: maszkarony, zakończenia rynien etc.
Gdzie robię zdjęcia:
- na zewnątrz, głównie w dzień
- w halach muzealnych, zazwyczaj dobrze oświetlonych.
Czego nie szukam:
- lustrzanki (mam, chcę coś mniejszego)
- totalnej idiotkamery
Ile mam kasy:
- 1500 PLN to maks co mogę wydać przed zakończeniem sezonu urlopowego, a potrzebuję aparat właśnie na urlop. Dlatego odpada X-S1, nad czym boleję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9