Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon VII 7x35 a Aculon 7x35
Autor Wiadomość
lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Nie 30 Cze, 2013   Nikon VII 7x35 a Aculon 7x35

Mam Nikona EX 8x40 . Po paru dniach "zerkania" żona mówi , że wszystko jest pięknie , ale jest trochę ciężkawa . Pomyślałem o VII 7x35 . Ale taki sam Aculon jest tylko o 40 zł droższy .
Chyba nie ma się co zastanawiać. Czy może i tych 40 zł szkoda dokładać?

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 30 Cze, 2013   

Warto dołożyć... i kupić Exa 7x35 :razz:
A tytułowe pytanie- brać Aculona.

pzdr

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 01 Lip, 2013   

EX 8x40 jest rzeczywiście bardzo duży. To ma być wymiana czy 2. lornetka dla żony? Żonie może się wydawać, że przeszkadza jej masa ale raczej chodzi o wygodne i stabilne trzymanie. Moim zdaniem trzeba radykalnie zmniejszać. Nie wiem czy 7x35 wystarczy ale przy tak małej różnicy to bym wziął Aculona. A może kupić dachówkę, 8x32, czy nawet odwrócone - jeszcze mniejsze porro.

lech pepliński
Rozmowny

Dla żony kupiłem " po taniości " Nikona 9x25 Travelite . I właśnie te dwie ćwiczymy na działce .
EX 8x42 jest mój i nie podlega wymianie (póki co) :mrgreen: . Chodzi tylko o to , żeby dopieścić żonę , ale nie za każdą cenę . Żona mówi , że ta mała jej wystarcza , ale co raz łapie za moją .
Czyli reasumując , z tych dwóch : Aculon 7x35 i EX 7x35 dołożyć i brać EX ?

Dodano: Pon 01 Lip, 2013 12:42
Guliwer :
Ale ten Nikon Ex 7x35 waży dokładnie tyle samo , co EX 8x40 - 800 gr
Nikon VII 7x35 - 715 gr , Aculon 7x35 - 685gr.
Żona odczuje te 115 gr ?

kivirovi 
Optyczny

Moim zdaniem albo żona Twa nie lubi trzymać ciężkich i bulwiastych pryzmatów porro, bo zapewne ma krótsze niż Ty palce albo jest "modna" jak się tu mówi i pragnie skrycie dachówki nie doceniając co jest stare i dobre. VII i Aculon mają pryzmaty trochę mniejsze ale poprawa będzie tylko nieznaczna.

lech pepliński
Rozmowny

Żona w lornetkach jest zupełnie zielona :mrgreen: Pierwszą lornetkę , jaką trzymała w ręku , był Olympus 8x25 WPII ( kwiecień Barcelona) .
Między wierszami wyczytałem , że znowu kusisz VNF .Do podglądania dzięciołów i sikorek , to jednak sporo kasy . Może kiedyś dojrzeję .

kivirovi 
Optyczny

Niekoniecznie; VNF nie jest wcale taka mała. A dla dusigroszy mam inną (zieloną) kusicielkę, za ok. 550zł: Celestron Outland LX 8x42. Niestety wersja 8x32 zniknęła. Poza tym nie wiem czy słusznie idziesz na ilość.

lech pepliński
Rozmowny

Wcale nie idę na ilość , część sprzedam. Ale przedtem trochę się pobawię . :grin:

Dodano: Pon 01 Lip, 2013 23:28
Dlaczego zniknęła ?

http://www.ceneo.pl/10546...CFYuR3godtQsALA

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

to spróbuj ją zamówić:
"Przed złożeniem zamówienia zapytaj o dostępnośc"

Abs 
Optyczny

lech pepliński napisał/a:
Żona w lornetkach jest zupełnie zielona :mrgreen: Pierwszą lornetkę , jaką trzymała w ręku , był Olympus 8x25 WPII ( kwiecień Barcelona) .
Między wierszami wyczytałem , że znowu kusisz VNF .Do podglądania dzięciołów i sikorek , to jednak sporo kasy . Może kiedyś dojrzeję .

VNF nie jest ani taka mała ani taka dobra jak pozornie się wydaje. Wersje 42mm mają nieco gorszą rozdzielczość co zauważymy najdalej po kilku dniach używania zwłaszcza jeśli porównujemy do tych "ostrzejszych". W klasie 8x32 warto zerknąć na Opticrona SR GA porro o którym pisał niedawno Santre i Klimek - nie jest tania ale mamy do czynienia z lornetką o dwie klasy lepszą optycznie niż choćby EX.

lech pepliński
Rozmowny

A jakąś o klasę lepszą , i trochę droższą ? Proszę pamiętać , że dla kobiety . (waga )

Arek 
Redaktor

Steiner Wildlife Pro 8x30 CF?

kivirovi 
Optyczny

Pomysł bardzo dobry ale drogi. Może Safari UltraSharp 8x30 też daje radę...
Ten Opticron Savanna 8x30 albo Hawke Nature-Trek 7x30... może warte rozważenia. To wszystko spekulacje, żadnej nie widziałem.

Abs 
Optyczny

lech pepliński napisał/a:
A jakąś o klasę lepszą , i trochę droższą ? Proszę pamiętać , że dla kobiety . (waga )

Ciężko. Autentycznie dobry jest Olympus EXPS ale to klasa 42mm więc waga. Z drugiej strony Aculon waży podobnie. Za jakiś czas pojawi się Monarch 5 8x32 i to dość obiecująca optycznie lornetka. Crossfirer 8x32 myślę, że optycznie bardzo OK i powinien być jeszcze w promocji w sklepie Kolba.

Arek 
Redaktor

kivirovi napisał/a:
Pomysł bardzo dobry ale drogi. Może Safari UltraSharp 8x30 też daje radę...

Serię Safari odradzam. Chyba jedyna seria lornetek Steinera, która jest po prostu słaba.

Odpowiedz do tematu