Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka do krajobrazów w teren do plecaka
Autor Wiadomość
Zindo 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   Jaka lornetka do krajobrazów w teren do plecaka

Witajcie.

To mój pierwszy post na tym forum. Jako że macie duże doświadczenie w temacie proszę o pomoc. Chciałbym sobie sprawić lornetkę, która będzie używana w terenie: góry (np. Tatry, Karkonosze) oraz na wycieczkach rowerowych. Chciałbym ją nosić w plecaku (mam nadzieję ze się zmieści). Ważnie aby nie była zbyt ciężka. Z lornetki będę korzystał w dzień.

Dobrze żeby miała możliwość korekcji optycznej ze względu na wadę wzroku (-1 dioptria) . Nie wiem czy jest w lornetkach możliwość korekcji osi (przy astygmatyzmie).
Znając życie z lornetki będą korzystały różne osoby - taka w miarę solidna.

Mógłbym przeznaczyć około +/- 600 zł. Jeśli będzie coś sensowego za 300-400 to też dobrze. Nie chciałby przeznacza dużo na pierwszą lornetkę zwłaszcza że chce jej używac a nie trzymasz za szybą :-)

Pozdrawiam.

Reklama

Dale 
Rozmowny

Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

Witam, proponuje taki sprzęt, naprawdę warto :smile: http://fotozakupy.pl/lorn...8x32-dcf,15960s

Tutaj masz test tej lornetki: http://www.optyczne.pl/19..._HR_8x3....html

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 02 Lip, 2013   

Z tańszych kieszonkowych polecam Olympus WPII 8x25 lub Nikona Ex 8x25 czy jako odwrócone porro czy tańszy Sportstar.
Parę linków:
http://fotozakupy.pl/lorn...ex-8x25cf,7264s
http://fotozakupy.pl/lorn...i-czarna,16117s

Zindo 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Lip, 2013   

Dzięki za propozycje. Rozumiem że powinna to być lornetka z wielkością 25 do 32.
Czy każda lornetka ma korekcję optyczną ?

@Abs : W linku dałeś Olympus 10x25 WP II a w odpowiedzi napisałeś Olympus 8x25 WP II czy to bez znaczenia czy będzie 8x czy 10x ?

Pisząc o sportstarze miałeś na myśli np. http://fotozakupy.pl/lorn...-8x25-dcf,7268s ?

Arek 
Redaktor

Weź do ręki każdą lornetkę o obiektywie mniejszym niż 30 mm. Dla mnie tego typu modele to zabawki, które mało wygodnie się trzyma, a wiele z nich ma małe pole widzenia więc patrzy się jak w tunel. Coś o parametrach 10x25 to już nieporozumienie - ciemno i wąsko. Znacznie lepszą jakość obrazu i jego jasność dają modele 8x30 i 8x32 - ja bym rozważał tylko takie.

Abs 
Optyczny

Lornetki 25mm-32mm należą do tych lżejszych i mniejszych co w praktyce przekłada się na mobilność. Teoretycznie im większa apertura tym lepiej bo lornetka jaśniejsza ale rośnie waga i gabaryty. Ciekawy do turystyki jest jeszcze Vixen Atrek bo wyjątkowo zgrabny. Crosfirer 8x32 też będzie OK.

Co do pytania - lepsza będzie 8x ze względu na mniejsze drgania. Co do Nikona - zgadza się. Od Olympusa ma znacznie większe pole więc o patrzeniu w przysłowiowy tunel nie ma w tym wypadku mowy. Z kolei Olimpus ma lepsze odwzorowanie bieli. Lornetki 25mm to wariant kieszonkowy - ja je lubię jako mobilne uzupełnienie do innych.

Dale 
Rozmowny

Abs napisał/a:
(...) Ciekawy do turystyki jest jeszcze Vixen Atrek bo wyjątkowo zgrabny. (...)

Ten Atrek ma tragicznie małe pole widzenia. :cry:

Abs 
Optyczny

Pole małe ale te 6,5 ° Vixena to lepiej niż ma np. popularny Olympus WPII 8x25 czy Nikon Monarch 8x42 a niewiele mniej niż Viper 8x42. Za to 390g wagi to istotny wyróżnik w klasie 8x32 a i cena nie odstrasza. Ciekawą opinię o Atreku można przeczytać tutaj http://www.optyczne.pl/86...a_lornetki.html

Lornetki najczęściej są pełne kompromisów - trudno o idealne parametry w rozsądnej cenie.
Jeszcze raz zwrócę uwagę na Crossfirera z polem 7,5° z wieczystą gwarancją i świetną ceną http://kolba.pl/lornetka-...8x32-p8887.html

Dale 
Rozmowny

Abs napisał/a:
Pole małe ale te 6,5 ° Vixena to lepiej niż ma np. popularny Olympus WPII 8x25 czy Nikon Monarch 8x42 a niewiele mniej niż Viper 8x42. (...)

Niestety miałem przyjemność troszkę popatrzeć przez tą lornetkę i jestem przekonany że nie ma tych 6,5°, pole widzenia wydawało mi się strasznie małe, producent pewnie troszkę zaokrąglił do tych 6,5° :wink: co nie zmienia faktu że lornetka jest bardzo fajna, leciutka i ma ładny design.

Pozdrawiam.

Santre 
Entuzjasta

Olympus WPII 8x25 mam na stanie ale również opticrona 8x32 sr ga i tutaj obraz to bajka polecam. Wspaniałe porro super ostrość i pole widzenia.

septimanus79 
Bywalec

z rozwiązań mieszczących się w założonym budżecie warto wymienić dwie lornetki: Opticron Savanna WP 8x30 i Nikon Travelite EX 8x25.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   

Male lornetki wywoluja tu zawsze najgoretsze spory, bo wszyscy opieraja sie tylko na wlasnym przekonaniu co jest dobre, a co juz nie. Zdecydowanie sie z Arkiem nie zgadzam, co do spostrzezenia, ze lornetki mniejsze niz 30mm sa bez sensu. Za to zdecydowanie sie z nim zgadzam, ze jak nie musi byc ponizej 30mm to lepiej tam nie schodzic, zwlaszcza jak pieniedzy malo.: na rozmiarach niewiele zyskujesz, a na obrazie wiele tracisz.

Porro 8x30 da bardzo ladny obraz za w miare niska cene ale sa to lornetki na prawde duze w porownaniu z Atrekiem chocby, ze o mniejszych nawet nie wspomne. Zatem moze do plecaka warto, ale na szyi juz nie.

Nie widzialem tego malego Atreka ale duze jakie widzialem byly bardzo jasne i mialy dosc spora aberracje chromatyczna. Sportery odwrotnieiemne, nieostre ale malo AC. Warto wziac do serca rade Dale, ktory widzial tego Atreka. Jednak jesli kierowac sie kryterium wielkosci, to tak jak pisze Abs, Atrek ma pole porownywalne z miniaturkami, rozmiarowo jest niewiele wiekszy, a jest to jednak dobra optyka ze stabilnym jednym zlamaniem. Zatem jak najbardziej warta rozwazenia. Byl tu juz jakis uzytkownik, ktory za nasza namowa wzial Atreka bo maly, a potem zamianil na New Foresta i doznal nirvany bo obraz o wiele lepszy. Z jednej strony "po co mi lornetka ktorej nie bede nosil bo ciezka", z drugiej "po co mam nosic lornetke przez ktora nic nie widac" :)

Travelite V 8x25 wiele razy mialem w rekach. Jest to bardzo mala (krotka) choc pekata lornetka. Na obrazkach wyglada niepozornie ale z bliska i w rece czuje sie solidna robote, a i obraz jest bardzo ladny. Nie wydaje mi sie jednak by byla mniejsza od Atreka 8x32... Jest tez podobny Olympus. Z podobnych mialem tez w rece dachowke Opticron Savana 8x25 (czy cos kolo 25) i bardzo podobne spostrzezenia. Nadspodziewanie dobra i tania lornetka turystyczna.

Patrzylem przez tego ultrakompaktowego Sportera 10x25 i w dzien dawal znacznie lepszy obraz niz sie spodziewalem. Najbardziej mi przeszkadzala niska jakosc jego wykonania i niestabilnosc dwukrotnie lamanego mostka. Dla kogos, kto chce na wycieczkach dziennych miec lornetke zawsze ze soba, np. w kieszeni, moze to byc dobry wybor. Zwlaszcza, jesli bedzie uzywal w terenie otwartym. Ja bym jednak i tak wolal 8x25.

Chomsky 
Entuzjasta

kivirovi, - tego Atreka to ja miałem te 10 dni i zamienilem na Vixena New Forestę 8x32, czego rzeczywiście nie żałuję, (uśmiałem sie z tej nirwany), no moze nie nirwana ale coś koło tego. Vixen Atrek 8x32 to porządna tania lornetka za 5 stówek. Różnica pomiędzy VNF a nią optycznie nie jest może tak wielka, mnie po prostu uderzyła duża różnica w dopasowaniu do ich oczu, nic mi nie przeszkadza w kontakcie- lornetka oczodoły. Pisałem o tym i można poszukać wątek i poczytać jeśli to komuś ma pomoc we wstępnych poszukiwaniach. Ja bym dołożył w ciemno do VNF, no ale nie każdy potrzebuje by parę razy w ro ku pozerkać. Należy też i pomysleć o rzeczywistych potrzebach.

[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 08:29 ]
Zapomniałem, mam i Olympusa WPII 8x25, fajna optycznie, choć Arek ma rację nie tak wygodna przy kontakcie okular- oczy. jesli jednak priorytetem jest wielkość a właściwie małość i mobilnośc, zawsze ze mną, to jet to dobry zakup.Pisałem i o niej.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Dokładnie wszystko czytasz Chomski. Można się Ciebie bać ;)

Arek 
Redaktor

kivirovi napisał/a:
Zatem moze do plecaka warto, ale na szyi juz nie.

Jak ktoś jest zbyt słabowity, żeby nosić na szyi porro 8x30 to może niech lepiej zostanie w domu, a nie łazi po górach. Toć moja żona onegdaj, jak łania, zasuwała po łąkach i lasach z Minoltą Activą 10x50 na zgrabnej szyi i nie marudziła.

Odpowiedz do tematu