Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Czw 04 Lip, 2013
Do czego jakich ogniskowych używacie?
Autor Wiadomość
gonzo04 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Lip, 2013   Do czego jakich ogniskowych używacie?

Witam, słowem wstępu - moje dotychczasowe doświadczenie to Lumix FZ-50 i kompakt samsung IT100, już od długiego czasu planuje przejście na lustro EOS 40D. Zastanawiam się jakie szkło na początek dobrać, uniwersalne z ogniskowymi w przedziale 17-100 i zapoznać się z lustrem, czy może od razu skupić się na doborze konkretnych szkieł?
Myśląc o doborze konkretnych szkieł, mam na myśli ich wykorzystanie do konkretnych scenerii:
1. do wnętrz, krajobrazu i architektury,
2. portretu,
3. sport i zwierzęta leśne.
Wstępnie o pkt. 1 myslę o szkle z kątem widzenia (oczywiśie dla matrycy APS-C) w zakresie ok. 105-65st. (ok. 10-20mm), a może lepszym (i też bardziej uniwersalnym) było by cos w zakresie 80-35st.); dla pkt. 2 widział bym jasną stałkę tylko nie wiem czy 50, 85 a może 105 mm (czy stałka o takich ogniskowych będzie dobra do macro?). Co do pkt. 3 to na razie bym traktował jako szlifowanie wiedzy (zakup na samym końcu).
Z braku możliwości i czasu ostatnio zaniedbałem pasję, dlatego proszę o wypowiedzi jakich szkieł (lub orientacyjnie przedziałów ogniskowych) używaćie do konkretnej scenerii. Myślę, że wasze wypowiedzi pomogą mi się zdecydować co wybrać.
dzięki za info

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   

Gonzo.
Sam mam 40D, więc polecam do niego stałki:

Nowa Sigma 18-35 1.8 zamiast stałek w tym zakresie, do tego 50 1.4 i 85 1.8
Jako tele - albo 70-200 f4L, albo coś jaśniejszego, może tamron 70-200 2.8 VC, albo Canon 70-200 2.8 L
Polecam też manualne obiektywy, np. Sonnar 135 3.5, 180 2.8, 300 f4 (ewentualnie).

Poza tym, do każdego z tych trzech punktów które podałeś można użyć różnych ogniskowych, bo np do krajobrazu jak najbardziej tele i to nawet 300 mm !!!

Wszystko zależy od tego, co jak chcesz sfotografować, czy np. w sporcie użykesz tele 300 2.8. czy może z 50 tką 1.4 podejdziesz na tyle blisko jakieś akcji (hmmm, jakiej) aby osiągnąć pożądane ujęcie - np. skoczek w dale sfotografowany z góry - jeśli jest taka możliwość.
Do zwierząt - hmm, tutaj nie pomoże nic innego, jak długie tele - najlepiej jasne, albo np. f4 ze stabilizacją - zobacz zdjęcia Karpia w galrii ( Nikkor 600 f4 VR).
portret - hmm, nawet 17 mm na apsc zrobisz.
Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.

Itd.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Też mam 40D.

Od początku z Sigmą 17-70 OS (fajne szkiełko).
Potem doszły manualne: Najpierw Tair 3s (4,5/300), Helios (2/58) i Mir 24H (2/35), potem jeszcze portretowy Zenit od noktowizora (1,5/100).
Z tego wszystkiego używałem tylko tele. Taira do przyrody (kiepsko mi nim szło, nie miałem cierpliwości) i Zenita do portretów (to dopiero była mała głębia ostrości).
Pozostałe dwa pokrywały mi się z zoomem i nie podpinałem ich nawet do body. Oczywiście można było do osiągnięcia konkretnych efektów, ale to nie było dla mnie. Sigma przesadnie ciemna nie jest, a AF, stabilizacja i uniwersalność u mnie zwyciężyły.

Po zakupie Tamrona 70-200/2,8 stopniowo przestałem używać również tele i portretówki. Po prostu spełniał obie te funkcje wystarczająco dobrze i do tego miał AF.

Moim zdaniem zestaw body + przyzwoity podstawowy zoom + dłuższe manualne stałki to fajna rzecz na początek i niezbyt droga.
Ale ostatnio przekonałem się, że posiadanie tylko jednej stałki jest wcale nie gorszym rozwiązaniem :razz:

kojut 
Entuzjasta

gonzo04, do tego co wymienił muzyk, dodałbym jeszcze Tokinę 11-16/2.8 jako uwa.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

gonzo04, a ja bym zaczął od budżetu. Jaki?
Bo spokojnie możemy ci zrobić zestaw za 20.000pln + :)

muzyk 

Sorry, trochę literówek narobiłem... :neutral:

Inaczej, użycie konkretnej ogniskowej, do wydawać by się mogło tego, do czego pasuje/może pasować/został stworzony obiektyw jest względne, np. w dziedzinie portretów i krajobrazu.
Tak jak pisałem, krajobraz można nawet długim tele zrobić, a portret np. 24 mm na pełnej klatce nawet.
Przykład.

Jak chcesz fotografować dosłownie wszystko, to warto jest mieć - obojętnie, zoomy czy stałki pokrywające zakres - dla APSc od np. 18 mm do 200/300
Jeśli chcesz się "specjalizować" - to wówczas takie ogniskowe, które będą Ci od razu najpotrzebniejsze (mam na myśli stałki).

Oczywiście, jeśli są środki, to poza wszelką dyskusją pozostaje zakup Sigmy 18-35 1.8, zamiast jednej dwóch stałek. Jeśli nie, warto dla szerokiego kąta choćby plastikowy 18-55 IS (ten nowy STM jest szybki, ale chyba najszybciej z aparatami obsługującymi STM :roll: ), który od 18-35 mm całkiem nieźle sobie radzi, choć ciemny, jak murzyńska chata nocą po zgaszeniu ogniska. :roll:

mozer 
bo Pentax

muzyk, a ta sigma to już jest na rynku?

magiera23 
Bywalec

mozer napisał/a:
muzyk, a ta sigma to już jest na rynku?

jest ale szkoda że nie na FF :cry:

np: na Amazon uk jest za £759.97 ( pod canona)
Sprzedaż od 07.07.13

a na Ebay-u już za £649

[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 20:00 ]
muzyk, masz już tą sigmę????

mozer 
bo Pentax

Pisali, że ma być dopiero w sierpniu...

magiera23 
Bywalec

mozer napisał/a:
Pisali, że ma być dopiero w sierpniu...

Też takie info znalazłem. Może chodzi o rynek polski :mrgreen:
W uk szkiełko już dostepne :smile:

muzyk 

magiera23 napisał/a:
masz już tą sigmę????

Po co?
Mi ona niepotrzebna.
mozer napisał/a:
a ta sigma to już jest na rynku?

Nie wiem.
Zze strony Sigmy .de i podanych linków do sklepów wynika, że np. tu czas oczkiwania wynosi 7 dni...

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Pią 05 Lip, 2013   

IMO trochę to źle rozegrali marketingowo. Powinni wypuścić pod koniec czerwca przed wakacjami. U nas pewnie będzie po wakacjach.

nienietaktak
[Usunięty]

to będzie jako prezenty pod choinkę

mozer 
bo Pentax

muzyk, no tutaj to przywalili z ceną - o 1000 zł drożej niż ma być w Polsze.

muzyk 

mozer napisał/a:
no tutaj to przywalili z ceną - o 1000 zł drożej niż ma być w Polsze.

Cóż... a co dopiero niektóre ceny w USA i Europie...
Np. EP 5 w USA - 1000 baksów
w Europie - 1000 ... EURO !@@##$$%%^& :evil:

Odpowiedz do tematu