Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
aparat cyfrowy w granicach 600-700 zł
Autor Wiadomość
Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   

Może coś z FujiFilm FxxxEXR
Przy tej samej jasności obiektywu mają większy sensor bo 1/2". W takim przypadku, niedobory światła można zniwelować wyższym ISO bez obawy o jakość zdjęcia. 550tkę kupisz już za mniej niż 800zł.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   

Jackiller,
Jackiller napisał/a:
FujiFilm FxxxEXR
Przy tej samej jasności obiektywu mają większy sensor bo 1/2"

duża różnica http://cameraimagesensor.com/size/#60,211,a 0,23mm w jedną stronę i 0,25mm w drugą
Jackiller napisał/a:
W takim przypadku, niedobory światła można zniwelować wyższym ISO bez obawy o jakość zdjęcia.
:lol:

że też tych starych http://www.optyczne.pl/po...=1552&add4=1565 550-tek jeszcze nie sprzedali...

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Pią 05 Lip, 2013   

dcs, proponuję się czasem powstrzymać - tak po prostu.
Ja nie napisałem że duża różnica, tylko żen ma większy sensor. A jak potrzebowałeś sprawdzić czy 1/2.3" jest większe od 1/2" to sprawdziłeś - masz do tego prawo. Tylko czy potrzebna była tobie porównywarka sensorów ?? hmmm...
Twoim tokiem rozumowania, idąc dalej, to między 550EXR a P7700 jest 1.04mm/0,78. Dużo to, mało... ?? Przecież i tak rozmawiamy o paznokciach.
Jak potrzebujesz się dowartościować (od kilku postów moim kosztem), to też masz do tego prawo. Ale zachowajmy zasadę równych szans i zapraszam do mnie na wykład/lab/ćw/proj - sprawdzimy...

dcs
[Usunięty]

Jackiller,
Jackiller napisał/a:
W takim przypadku, niedobory światła można zniwelować wyższym ISO bez obawy o jakość zdjęcia.

-to bzdura -odnośnie porównywanie aparatów o których była mowa z Fuji FxxxEXR

Różnica w wielkości jest minimalna, nie przekłada się na możliwość użycia wyższego ISO, wprowadzasz pytającego w błąd.

daro_stg 
Nowy

i bądź tu mądry... ;/

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013   

dcs,
W wątku jest mowa o obszernym zakresie aparatów dostępnych na rynku (tym razem nie piłem ;)
Dodatkowo jest kilku pytających o różnych wymaganiach. Tytuł wątku zawiera 600-700zł, a pytający rozszerzyli już do 1000zł. Odpowiadałem daro_stg, w kontekście TZ30 i HX20v. Znam TZ30, nawet dzisiaj porobię na grillu kilka fotek w trybie auto i wrzucę ori pliki. Będzie można zobaczyć jakie aparat dobiera parametry. Ogólnie to dobry, ale i słaby aparat, jak na czasy w których powstał. A (dziadek - w Twojej opinii) 550tka zjada go na śniadanie -w mojej opinii, lub przynajmniej dotrzymuje mu kroku. W tym kontekście wypowiedziałem się o FujiFilm.
Inteligencja, szanowny Panie, nie powinna sprowadzać się jedynie do krytyki w stylu "bzdura", tylko powinna wyjaśnić na czym ona polega. Ja przed napisaniem tego zadałem sobie trud i porównałem sample z aparatów i stąd wniosek. Dla mnie Fuji "robi lepiej". Rozumiem, że umiesz przeliczyć wpływ wielkości sensora na użyteczne ISO - !! wow !!. To napisz, przy jakiej różnicy w wielkości sensora przekłada się ona na ISO w różnicy 1EV ??
Żeby pytający mogli jednak sami określić który aparat jest lepszy załączam poniżej porównanie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jackiller, porównywanie JPEGów z puszki i wyciąganie na tej podstawie wniosków dotyczących ISO jest po prostu jedną wielką pomyłką.

dcs
[Usunięty]

Jackiller, Z TZ30 jest ten problem, że ma słaby obiektyw i mydli na brzegach /co widać na dpreview/.

Podstaw tam sobie TZ20, TZ25 i TZ30 to zobaczysz o co mi chodzi.

Lepszy obiektyw miał TZ20 i TZ25 /z 12Mpix - i tego kiedyś sprezentowałem/.

Na zdjęciach z Fujifilm FinePix F550EXR są strasznie zmasakrowane detale na najniższym ISO -mała rozdzielczość matryc EXR /patrz na "brodę pani" lub pióra/.
Na wyższych czułościach obraz jest przeostrzony i sztuczny /bardziej kontrastowy niż u konkurencji którą podałem i niektórym może się to podobać przy oglądaniu 1:1, ale normalnie wygląda to słabo/

Z Canona PowerShot SX230HS wygląda to nieźle. SZ7 też jest dobry.

Samsungów i Soniaków nie znam.

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Nie 07 Lip, 2013   

hijax_pl, ale nie porównam nic innego, bo ze wspomnianych przeze mnie puszek, chyba tylko Fujifilm robi RAWa. Chciałem porównać RAWa, ale na dpreview nie było to możliwe (nawet dla 550exr-a, który te RAWy robi i podobno dość dobrze to wypada finalnie po ich wywołaniu, gdzieś czytałem w recenzjach)
dcs, ja TYLKO chciałem się wypowiedzieć na temat TZ30 (którego jakością jestem zawiedziony) i HX20v (którym dość mocno się interesowałem i obejrzałem ogromną liczbę sampli) jako odpowiedź na zapytaniedaro_stg. W kategorii "jakość zdjęcia ładne/brzydkie" IMO lepiej to wypada w Fuji. Ja lubię taki rodzaj przeostrzenia obrazu bardziej niż mydło. Umówmy się, o "mydleniu na brzegach", dystorsjach, itp, ludzie dowiadują się dopiero na forach i nie zawsze, te dodatkowe informacje, ułatwiają im podjęcie decyzji. Ja zaczynając poszukiwania puszki wystartowałem z HX7V a skończyłem na LX7

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 07 Lip, 2013   

Jackiller, to zakończmy w takim razie tę dyskusję następująca konkluzją: przy ocenianiu JPEGów z puszki nieuprawnione jest kontemplowanie wielkości sensora.
Wielokrotnie bowiem zdarzało się, że inwencja programistów powodowała, że aparat o mniejszym (gabarytowo) sensorze dawał ładniejsze (czystsze, wyraźniejsze) jotpegi niźli aparat o dużo większej matrycy, ale kiepskim silniku JPEG.
Dostęp do RAWa nie za wiele pomaga w przypadku takich aparatów (w sensie oceny, zawsze jednak znacząco uprawdopodobnia budowane hipotezy.

daro_stg 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Lip, 2013   

to co byście kupili dla zwykłego amatora, co chce mieć mały aparat i robić zdjęcia na ustawieniach automatycznych?

slonik1988 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Wrz, 2013   Wybór aparatu na początek przygody z fotografią

Witam.
Zamierzam kupić aparat cyfrowy, będzie to mój pierwszy aparat wiec zaczniemy od czegoś z niższej półki. Jak każdy w tym dziale poszukuję aparatu który będzie robił ładne zdjęcia. Czytając jednak poradniki dotyczące zakupu aparatu jak i samego robienia zdjęć można stwierdzić że większą rolę odgrywa w tym procesie sam fotograf i jego umiejętności posługiwania się nawet czasem troszkę gorszym sprzętem. W związku z tym chciałbym najpierw podszkolić się nieco oraz sprawdzić czy taka forma rozrywki będzie mi odpowiadać. Wtedy ewentualnie będziemy myśleć o jakimś rozwoju.
Aktualnie mam sporo okazji do zrobienia kilku naprawdę ciekawych zdjęć stąd pomysł zakupu aparatu. Mając na uwadze chęć rozwoju oraz obiekty które będę miał do fotografowania ( w większości przypadków będzie to natura, jakieś zabytki lub inne obiekty budowlane) chciałbym aby aparat miał tryb manualny gdzie sam ustawiałbym wszystkie parametry i eksperymentował z różnymi ustawieniami.
Przydatnym trybem byłby na pewno tryb panoramy oraz spory zoom (chociaż jeszcze nie do końca zdaję sobie sprawę ile to znaczy spory-tu liczę na pomoc)
Ciekawi mnie również fotografowanie małych obiektów więc dobrze by było gdyby dało się założyć na obiektyw jakieś konwertery(ale to nie jest aż takie istotne, traktowałbym to jako miły dodatek). Prosiłbym o propozycję jakiegoś sprzętu do 700 zł.
Jako że rozglądałem się już trochę więc podam moją propozycję:http://www.x-kom.pl/p/74073-aparat-cyfrowy-benq-gh700-czarny.html
Chciałbym właśnie coś takiego więc proszę o ocenę tego aparatu oraz ewentualne propozycje czegoś innego.
Pozdrawiam Łukasz

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 04 Wrz, 2013   

Tego typu zapytań jest sporo - więc proponuję podobne tematy obejrzeć - podpowiem że warto sprawdzić jaki czujnik(matrycą) jest w aparacie - wybierać ten z największym czujnikiem i niezbyt dużą liczbą Megapikseli. Za to możliwie najjaśniejszym obiektywem . Zoom ograniczyłbym do kilku razy ( 3-5x, a nie 20 lub więcej - zwykle dają gorszy obraz).

slonik1988 
Nowy

A więc inaczej, w kwocie którą podałem dostanę z tego co przeglądałem aparat z matrycą 1/2,3 cala, raczej ciężko o lepszy wynik, to jaka do tego powinna być rozsądna rozdzielczość (12-14 Megapikseli?)?

No i w jakich granicach powinna zawierać się jasność obiektywu, czy f/3.2-5,9 będzie powiedzmy zadowalający czy szukać czegoś o lepszych parametrach?

A i jeszcze jak się ma do tego wszystkiego wartość ogniskowej, czy wartość np poniżej 28 mm jest ok czy może mniej by było potrzebne i jaki ma to wpływ na fotografię?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Obiektyw o odpowiedniku 24mm daje bardzo duże możliwości - bo nie dość że kąt widzenia szerszy (najczęściej to ok 28mm) a więc w pomieszczeniach zmieścisz wszystkich bez upychania w kadrze czy obcinania osób, i ciekawsze kadry dziękji szerokości uzyskasz. Warto nawet kosztem nieco krótszej ogniskowej na długim końcu. Cóż przyciąć w kompie się da , odwrotnie - trudniej.
Szukałbym jaśniej - jeśli dobrze pamiętam - Lumixy mają optykę Leica - dość jasną - nawet chyba z odpowiednikiem 25mm. Popatrz też na Fujifilm czy Olympus. Olympus może mieć nawet też coś z matrycą 4/3.

Odpowiedz do tematu