Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka i Obiektyw do poważnych celów
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Lip, 2013   

Cytat:
A kto nie daje?

Nie wiem , ale tego UŻYWAM do zdjęć nad którymi zamierzam bardziej się pastwić... :twisted:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pentax daje, Canon daje, Nikon daje (w ograniczonym zakresie, ale daje) inni też. A za 300 zł można kupić Lightrooma i mieć gdzieś te darmowe potworki.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
A za 300 zł można kupić Lightrooma
tak tanio? wszędzie widzę cenę oscylującą w granicach 500zł. no chyba ze masz na mysli jakas studencką wersje ;)

co nie zmienia faktu ze lepiej
hijax_pl napisał/a:
kupić Lightrooma i mieć gdzieś te darmowe potworki.

nawet w tej cenie.

Doris 
Bywalec

Wysłany: Nie 07 Lip, 2013   

w linku poniżej zamieszczam przykład co do odległość oglądania obrazu większego formatu

http://kobieta.onet.pl/do...w-sewilli/rrh0y

:grin:

kozidron
[Usunięty]

Doris napisał/a:
Uważam iż Pani jest złośliwa i nie mam zamiaru z Panią dyskutować.

hehe dobre ale się ubawiłem :)

Doris napisał/a:
Uważam iż analogowa fotografia nie wchodzi w moim przypadku w grę, gdyż interesuje mnie "cyfra"

i to jest coś konkretnego, bo mozna domyślać się, ze rozumiesz zalety i przewage jednego nad drugim

abstrahując już od 8 poprzednich stron tego żenującego wątku, to było chyba najkonkretniejsze zdanie spod twojej klawiatury.

Doris napisał/a:
mam uczulenie na pewne leki (czyli chemikalia) i szczerze powątpiewam w to aby lekarz zezwolił mi na pracę z chemikaliami używanymi w fotografii analogowej

a to bardzo ciekawe :shock: uważam że mogłabyś na tym zarobić, bo medycyna nie słyszała o takich przypadkach, możesz być niesamowitym wyjatkiem uczulonym na przerywacz albo wodę z octem, uważam że powinnaś się z tym gdzieś zgłosić, na pewno jakiś koncern dołozy sporo kasy aby ocenić jakie zmiany skórne zaszły na twoim ciele jak wkładasz papier do kuwety trzymając go plastikową pęsetą.
Chyba zaszkodziło ci coś innego zanim zdążyły to zrobić odczynniki foto.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

kozidron, fajnie że wróciłeś, ja to się dopiero ubawiłem jak czytam...

Doris 
Bywalec

Jeśli chodzi o przeciwwskazania medyczne do pracy z chemikaliami , to ja słyszałam o tym iż np. jeśli ktoś ma astmę oskrzelową to nie za bardzo może pracować w takim środowisku. Czytałam też gdzieś o tym w internecie ( też na jakimś forum) jak ktoś pisał iż lekarz zakazał tego osobie która kształciła się na kierunku fotograficznym , z powodu przebycia przez tę osobę choroby nowotworowej.

[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:15 ]
Tak więc chyba nie każdy może "bawić" się z takimi chemikaliami.

[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:18 ]
Tu nie chodzi konkretnie o chemikalia używane w fotografii, ale o chemikalia ogólnie- takie które mają w jakiś sposób zdolność przenikania do organizmu człowieka np. do płuc w postaci "lotnej" itp.

[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:28 ]
Na pewno większość forumowiczów zna warsztat pracy w ciemni analogowej i bynajmniej nie mam zamiaru nikogo pouczać , ale pozwolę sobie zamieścić tego linka dotyczącego bezpieczeństwa pracy z chemikaliami używanymi w fotografii

http://www.pl.fujifilm.pl/page,207.html

[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:33 ]
A poza tym cieszę się że moje posty sprawiają wszystkim tyle radości. Dobrze wiedzieć. Ja też na tym forum czytam różne rzeczy. :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Lip, 2013   

Doris napisał/a:
np. jeśli ktoś ma astmę oskrzelową to nie za bardzo może pracować w takim środowisku.

Pracować , a czasem coś obrobić - to dwie różne sprawy , a różnica jest z grubsza taka jak być pilotem wycieczek a pojechać na wycieczkę. Chemikalia cz-b nie są tak agresywne jak barwne (bo te to - oj mogą zaszkodzić nawet trwale), poza tym do obróbki papieru można stosować stosowne "koreksy-tanki" , wtedy unika się parowania odczynnika z dużej kuwety (np. 35x45cm). Sam takiego produktu marki Jobo używam, bo nie lubię zapachu odczynników. I miejsca mi szkoda. :razz:
Zachowując zasady ze strony Fuji - powinnaś być spokojna o zdrowie. Oczywiście jeśli nie szkodzi ci ocet, czy alkaloidy zawarte w wywoływaczu. Jeśli do kąpieli pośredniej będziesz używać octu - to utrwalacz nie powinien nabierać przykrego zapachu. Jeśli zacznie mocno pachnieć siarką - znaczy że trzeba go zmienić. (bo np. za rzadko zmieniałaś wodę z octem i zanieczyścił się zasadą z wywoływacza).

[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 13:20 ]
Doris napisał/a:
jak ktoś pisał iż lekarz zakazał tego osobie która kształciła się na kierunku fotograficznym , z powodu przebycia przez tę osobę choroby nowotworowej.

Ktoś albo pisał to dawno, albo o jakimś specyficznym kierunku typu fotolaborant (osoba która ma pracować w dużym laboratorium przy obróbce barwnej - np. jednym z odczynników w wywoływaczu barwnym jest glikol etylenowy), albo jakiś poligraficzny profil ( trawienie płyt offsetowych - jeśli się jeszcze to robi).

[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 13:34 ]
hijax_pl napisał/a:
mieć gdzieś te darmowe potworki.

Może są to "potworki", w przypadku PDCU4 akurat świetny program. Na dodatek można nim obrabiać również jpegi. Właściwie nie ma potrzeby kupowania innego, chyba że ktoś chce zdjęcia "przemalowywać" pracować na warstwach itp... Ale fotograficznie - wszystko można zrobić w tym programie - od korekcji optyki obiektywu, perspektywy , balansu bieli, koloru , saturacji - ogólnej i selektywnej, po wyostrzanie, odszumianie czteroma narzędziami , redukcję czerwonych oczu...
Takie narzędzie typu "PRO" które dodawane jest również do Pentax 645D.

kozidron
[Usunięty]

Doris napisał/a:
Na pewno większość forumowiczów zna warsztat pracy w ciemni analogowej i bynajmniej nie mam zamiaru nikogo pouczać , ale pozwolę sobie zamieścić tego linka dotyczącego bezpieczeństwa pracy z chemikaliami używanymi w fotografii

http://www.pl.fujifilm.pl/page,207.html

Doris przeczytałaś to chociaż ? Czytasz też czasem przeciw wskazania na aerozolach w sprayu, po zuzyciu opakowania wrzucasz je do ognia ?
Kto przy zdrowych zmysłach jeżeli to totalnie nie jest potrzebne w procesie zimnym wlewa do utrwalacza wodorotlenek amonu albo miesza utrwalacz z wywoływaczem :roll: po co :shock:
Przecież to jakis totalny bezsens, nie dość że niszczysz odczynniki to rzeczywiście może to zaszkodzić nawet zdrowej osobie a astma w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia.
Doris, wiesz ile masz kontaktu z amoniakiem przy przejściu odbitki z jednej do drugiej kuwety :roll: mniej więcej tyle co podczas uzywania cleanera do mycia szyb na amoniaku z biedronki :zalamany:

Doris, zagladasz do pustego kanistra trzymając zapałkę przy wlewie, żeby sprawdzić ile wachy zostało w środku :roll:

Doris napisał/a:
A poza tym cieszę się że moje posty sprawiają wszystkim tyle radości. Dobrze wiedzieć. Ja też na tym forum czytam różne rzeczy. :mrgreen:

czytasz ale mało rozumiesz, mniej więcej tyle co przecietny amerykanin, dla niezrozumienia sytuacji to właśnie dla Ciebie na kubku od kawy napisane jest "uwaga gorące" :zalamany: Kawy pewnie też nie pijesz, bo mozna się sparzyć :zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Może są to "potworki", w przypadku PDCU4 akurat świetny program.
Tak się mówi póki nie pozna się narzędzi hm.. po prostu pisanych by "zadowolić wymagającego klienta", a nie "by dorzucić coś do aparatu".

Doris 
Bywalec

Wysłany: Wto 09 Lip, 2013   

Hmmm

Wygląda na to że to ja jestem tutaj nie do końca rozumiana przez wszystkich….
Ja myślałam o tym aby uczyć się danego fachu po to aby mieć możliwość praktykowania tego wszystkiego zawodowo.

Mnie nie chodzi o wywołanie pojedynczych egzemplarzy zdjęć. Chociaż nie znam pracy takiego fotografa od kuchni, to mi się wydaje iż to ma znaczenie czy ktoś „siedzi „ w takiej ciemni analogowej „okazjonalnie” czy wykonuje całą masę takich odbitek.

Cyfra jest właśnie dlatego taka wygodna iż min. część osób która chciałaby pracować w zawodzie fotografa nie musi w ogóle zastanawiać się nad tym czy da radę pracować w takim środowisku jak opisałam powyżej czy też nie .

Faktycznie , być może nie rozumiem do końca pewnych rzeczy, gdyż po prostu nie znam się na tym i tak jak już wspominałam, chciałabym dopiero poznać bliżej tę dziedzinę sztuki jaką jest fotografia.

Swoją drogą oczekiwanie od ktoś kto dopiero się uczy tego by wszystko już wiedział , jest dla mnie zjawiskiem dość dziwnym...

Mimo wszystko dzięki za wszystkie posty.

Ps. Mam w domu Window ( bez amoniaku, ale za to z octem)
:mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Lip, 2013   

hijax_pl napisał/a:
Tak się mówi póki nie pozna się narzędzi

A PDCU -4 poznałeś? Ja obrabiam zdjęcia komputerowo od 1994 roku i "kilka" programów "udało" mi się poznać. W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee...

Doris napisał/a:
Ja myślałam o tym aby uczyć się danego fachu po to aby mieć możliwość praktykowania tego wszystkiego zawodowo.

No to nie ma fotografów cyfrowych i analogowych , tylko tacy którzy potrafią albo nie...
Dobrzy i kiepscy.
Mający pracę i...
Jeśli zdecydujesz być fotografem zawodowo - to nie ma zmiłuj - jeśli ktoś cię zatrudni w laboratorium to musisz robić to co jest do roboty - zrobić/wymienić odczynniki , usiąść przy labie i trzaskać odbitki, pójść do studia i zrobić packshoty, naświetlić i wywołać duże czarno-białe zdjęcie. Obsłużyć wesele - jak zobaczą że sobie radzisz.
P.S. Też mam OKNO - z szybami... :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee...
Totalny mix. A znasz Lightrooma, Phase One, DXO Optcs?

kozidron
[Usunięty]

Ja obrabiam zdjęcia komputerowo od 1994 roku i "kilka" programów "udało" mi się poznać. W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee...

w corelu to się rzeczywiście najlepiej obrabia :razz: :twisted:

AndrzejM.Makuch, zeby to sie tylko nie skończyło tym że będziesz musiał przybić piątkę z manolo :zalamany:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Lip, 2013   

kozidron napisał/a:
zeby to sie tylko nie skończyło tym że będziesz musiał przybić piątkę z manolo :zalamany:

Zakładam że niczego nie będę musiał. Niestety nie znam gościa ani sprawy, ale pewnie kiedyś się dowiem ...
Od Corela zaczynałem jeszcze wcześniej bo od Corel 3, zakończyłem na 8... czyli dość dawno. Na lepszy legalny program wtedy nie było mnie stać. Jako firma musiałem mieć legalne oprogramowanie, a to do różnych ulotek czy katalogów wystarczało.
Cytat:
Totalny mix. A znasz Lightrooma, Phase One, DXO Optcs?

A nawet większy - wymieniłem tylko kilka , DxO mam ale nie chce się instalować - więc nie poznałem. Phaze One - przyznaję - nie mam i nie znam. Tak jak aparatów o tej nazwie.

[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 11:51 ]
kozidron napisał/a:
to się rzeczywiście najlepiej obrabia :razz: :twisted:

Zasłyszane, czy sam próbowałeś?

Odpowiedz do tematu