Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 07 Lip, 2013 Olympus OM-D E-M5 czy Canon 650D? - którego wybrać
Witam, jak w temacie... wiem wiem bylo o tym i info wszedzie dostepne ALE zazwyczaj gadki koncza sie na przekrzykiwaniu o bzdetach.Mnie interesi jakosc obrazka...i ktory ma najwyzsze uzyteczne ISO?
Nie interesi mnei ,ze canon lezy lepiej w dloni, ze ma wiecej obiektywow, ze jest ciezszy, 100 kolek ,obudowe z tytanu itd bo takie rzeczy wybiera sie indywidualnie.
Obecnie posiadam E-PL3 i kilka szkielek, wiec janlepszym wyborem bylby omd, ale mimo wszystko canona biore pod uwage tak jak zachowanie e-pl3 ktory jest ok dla mnie poza faktem.ze nie radzi soebie ze slabym oswietleniem... no i wlasnie dlatego pytam o jakosc obrazka no i uzyteczne ISO.Glownie chce uzywac nowego aparatu do focenia bobasa no i chce to robic w domu wieczorem ,a nie czekac na slonce tak tak lampe juz mam ale nie chce nia oslepiac bobasa
Wczesniej zastanawialem sie nad canonen 60d ale to jak dla mnie cegla i nigdzie z nim nie wyjde bo czesem maly e-pl3 staje sie za duzy a fakt ,ze 60d rozni sie od 650d tylko rzeczami ktore dla mnie sa obojetne, czyli - 100 kolek, 20 wyswietlaczy,bateria na milion zdjec itd - 60d wypadl z listy zakopow. Aha nikony pentaxy sony itd odpadaja nie chce juz sobie mieszac bardziej w glowie :)wiec prosze nie zasmiecac tematu
Aha gdyby padlo na 650d to jakie szklo do bobasa hmmm mysle nad jednym szkle 50mm 1.4 ewentualnie 1.8 i nic innego.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 10 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie 07 Lip, 2013 Re: Oly om-d e-m5 czy canon 650d? ktorego wybrac...czytaj da
storn2008 napisał/a:
Mnie interesi jakosc obrazka...i ktory ma najwyzsze uzyteczne ISO?
Olympus. Matryca jest wyraźnie lepsza, wg mnie ładniejsze są też jpg z aparatu. Choć jeśli zależy Ci na maksymalnie niskim szumie, to są jeszcze lepsze opcje w podobnej cenie...
storn2008 napisał/a:
100 kolek ,obudowe z tytanu itd bo takie rzeczy wybiera sie indywidualnie.
Akurat to korpus E-M5 jest metalowy, uszczelniony i ma więcej kontrolek, za co się płaci . To są aparaty z innych ,,półek''.
storn2008 napisał/a:
e-pl3 ktory jest ok dla mnie poza faktem.ze nie radzi soebie ze slabym oswietleniem... no i wlasnie dlatego pytam o jakosc obrazka no i uzyteczne ISO.
E-M5 wypada tu wyraźniej lepiej od E-PL3 - nowa matryca.
Hmm no myslalem o nastepcy epl3,ale chyba omd to lepsza polka no i wizjer ktory na mus musi byc. Na cene sie nie spinam bo to bez znaczenia
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 09:11 ]
Cytat:
jakie jeszcze aparaciki z mniejszym szumem? Z wizjerem, ruchomym ekranem- nie koniecznie dotykowy. Przed epl3 mial byc 60d,ale teraz nie zaluje bo wiem , ze by lezal w domu ze wzgledu na wymiary. Nie ukrywam, ze fajnie lezy w rekach i fajnie sie go obsluguje, ale jego wymiary kompletnie go dyskwalifikuja. Obawiam sie, ze z 650d mogloby byc podpbnie. Sama puszka jest ok, ale z zapietym szklem to juz nie jest ciekawie.jedynie jezeli dawal by lepszy obrazek od omd to bym przebolal jego wymiary
Jeśli miałby to być system m4/3 to ostatecznie jako najtańsza opcja EPL5
Jednak, wolałbym sporo dołożyć i kupić bądź OMD5 albo EP5.
OMD widziałem nowy za 899 euro - body.
EP5 jest 100 euro droższy, ale też lepiej wyposażony.
Oczywiście ma sens kupno też VF4 - jest po prostu mega.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Lip, 2013
OM-D E-M5 pewnie w lepszym świecie będą niebawem przeceniać /jak to z Penami u Olka/
hmm nie wiem co to vf4 hmm nie no e pl5 nie biore pod uwage. Ep5 tez nie bo droga, brzydka zabawka bez wizjera:P. chyba wygra omd . Cene licze w funtach nowka body kosztuje £630. Szkiel nie potrzebuje bo mam juz 4. Teraz licytuje uzywane omd narazie £285 tylko obramowka wizjera odpadla:P hmm chyba juz nie bede sobie zawracal glowy canonem:p chociaz jestem ciekaw innego systemu. Kolega fotograf robil mi fotki 5d mkII no i niby spoko ale ziarno grube w ciemnosciach:P
No racja kwestia gustu:) co doczepianych rzeczy to mam zle wspomnienia z e pl3 lampa, wizjer, zaslepki tyle tego jest w torbie,ze masakra jeszcze mini droniazgi:P dlatego nie chce tego powtarzac:P
Hmm a czym wogole rozni sie/jest lepszy ep5 od omd? Bo w sumie to nie wnikalem.
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 14:44 ]
storn2008 napisał/a:
Ep5 tez nie bo droga, brzydka zabawka bez wizjera:P
Kwestia gustu. Trzeba wziąć do rąk, wypróbować i ... być w lekkim szoku, jak to to działa.[/quote]
No ta ja jeszcze omd w rekach nie mialem, ale uwazam, ze do wszystkiego idzie sie przyzweczaic. Do epl3 przezwyczailem sie i nie marudze - chociaz grip przydalby sie.
Jak juz zdecyduje sie na omd to grip tez kupie bo jest super sprawa.
To jasne, tylko jeśli zakładasz taki wizjer jak VF4 to go zbyt często nie zdejmujesz...
storn2008 napisał/a:
Hmm a czym wogole rozni sie/jest lepszy ep5 od omd? Bo w sumie to nie wnikalem.
Wystarczy kliknąć porównanie na www.optyczne.pl i wybrać odpowiednie aparaty.
Z różnic, generalnie: EP5 ma lepszy wyświetlacz, najkrótszy czas otwarcia migawki 1/8000, możliwość podłączenia genialnego wizjera VF4 (owszem, kosztuje swoje), najniższe, ustawialne ISO poniżej 200.
Być może nieco poprawiony AF i stabilizacja.
storn2008 napisał/a:
No ta ja jeszcze omd w rekach nie mialem, ale uwazam, ze do wszystkiego idzie sie przyzweczaic. Do epl3 przezwyczailem sie i nie marudze - chociaz grip przydalby sie.
Jak juz zdecyduje sie na omd to grip tez kupie bo jest super sprawa.
EPl3 i OMD to dwa różne bieguny.
Idź do jakiegoś sklepu, porównaj.
no no no poczytalem seee o tym ep5 no i kozak to juz nie dlugo FF pojda do kosza jak tak dalej pojdzie , ALE ten doczepiany wizjer jest okropny i cena omd jest drogi, a ten jak to kazda nowosc od olka to juz przegiecie
OMD jest w cenie bo puszka jest z najwyższej półki czy stanieje - może odrobinę jak każda nowość u dowolnego producenta.
Jak komuś drogo to Olek ma jeszcze jedną fajną zabawkę - E-PM2 - wysokie ISO bez szumu - 932 jak w Canonie 1Ds i Nikonie D3100.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Lip, 2013
storn2008 napisał/a:
jakie jeszcze aparaciki z mniejszym szumem? Z wizjerem, ruchomym ekranem- nie koniecznie dotykowy.
Np. NEX-6. Ale skoro masz już szkła m4/3, to zmiana ich na odpowiedniki w Sony niekoniecznie wyjdzie na dobre.
W ogóle ja bym chwilę zaczekał - zwłaszcza, że masz czym robić zdjęcia. Podobno w sierpniu ma być nowy Panas GX, we wrześniu dwa nowe modele z linii OM-D. Może wyjdzie coś ciekawego albo przynajmniej ceny się ruszą...?
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 21:40 ]
muzyk napisał/a:
Oczywiście ma sens kupno też VF4 - jest po prostu mega.
muzyk, tzn. ? Nie miałem jeszcze okazji popatrzeć, jak byś go odniósł do E-M5 czy trochę większych wizjerów z Panasów?
W ogóle ja bym chwilę zaczekał - zwłaszcza, że masz czym robić zdjęcia. Podobno w sierpniu ma być nowy Panas GX, we wrześniu dwa nowe modele z linii OM-D. Może wyjdzie coś ciekawego albo przynajmniej ceny się ruszą...?
Też czekam. Puszka OM-D tymczasem nie tanieje nic a nic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12