Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy opłaca się kupić obiektyw z power zoomem, czy to raczej gadżet.
Jest mniejszy i lepszy do filmowania (płynny zoom), ale droższy od zwykłego 14-42.
margot napisał/a:
Czy pomiędzy GF5, GF6 oraz GX1 jest jakaś zauważalna różnica jeśli chodzi o jakość zdjęć?
Jeśli będziesz obrabiać zdjęcia na kompie, to niewielka (GF5 najgorzej). Jeśli nie będziesz - GF6 da Tobie więcej trybów kolorystycznych, HDR i generalnie najlepiej się sprawdzi. Ma przy tym najlepszy ekran oraz moduł Wi-Fi, zobacz w teście co Ci daje:
http://www.optyczne.pl/22..._ergonomia.html
Z kolei GX1 jest najstarszy, ale i najbardziej zaawansowany. W całości metalowa obudowa, podłączysz wizjer, ma więcej kontrolek...
Radziłbym Tobie GF6 z najtańszym kitowym zoomem oraz odkładać kasę na szkła: Panasonic 20/1.7 (malutki, uniwersalny, zdjęcia w słabym świetle) oraz Olympus 45/1.8 (portrety z rozmytym tłem)
Koleżanka kupuje GF5 (bo szukałam dla nas obu:-)) a mnie została do podjęcia ostatnia decyzja, tj GX1 lub GF6. Może znajdę jakąś super atrakcyjną ofertę, to ułatwi mi proces decyzyjny
Tylko, że ja bym chciała nówkę I nie mogę tyle czekać, bo urlop tuż tuż
Zaplanowałam budżet do 2000 zł, więc i tak powinnam się zmieścić.
Znalazłam ofertę na GX1 z obiektywem 14-42 (tym standardowym) za 1595 zł lub za 1950 z obiektywem 14-42 typu power zoom. A potem najwyżej podokupuję sobie obiektywy, jeśli mnie wciągnie .
Jest też GF6 za 1950 zł z obiektywem 14-42 typu power zoom (tyle, że nie ze sklepu a od osoby prywatnej, niby napisane, że nowy, ale wiadomo, większe ryzyko).
Szkoda, że oba nie mają wizjera... Im bardziej się zagłębiam, tym więcej bym chciała, już nawet oferty zaczęłam przeglądać po 3 tysie
To jest taka dość standardowa ogniskowa, super optyka no i światło.
Tym obiektywem, mimo, że nie zoom, można wiele.
Do tego też metalowa nieoryginalna osłona przeciwsłoneczna o zabawa się zaczyna.
Warunek, żeby GX1 był jak najtańszy bez obiektywu - w granicach 1100 1200 zł.
Niestety, przekroczyłabyś budżet
Ten Panasonic nie jest może najtańszy, ale... super optycznie.
P.S. Jeśli potrzeba Ci krótszej ogniskowej to i dekielek Olympusa 15 mm f8 możesz śmiało używać.
Do brudnych zdjęć oczywiście Holga 25 f8 - za ok 100 zł można kupić.
Wykonalne . GX1 body można kupić za 1149 zł.
Plus obiektyw 20 mm 1.7 za 1385 zł, razem ok: 2500 zł.
Tylko czy w takim razie nie bardziej opłaca się kupić podstawowy zestawy GX1 z obiektywem 14-42 za ok 1600zł i składać sobie na 20/1.7? Niewielka jest różnica w cenie pomiędzy samym body a podstawowym zestawem (tj. 450 zł).
Czy lepiej od razu kupić 20 1.7? Bez zoomu na wakacjach się obejdę?
Pytanie raczej, czy potrzebujesz 20mm 1.7 i czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma A jak Ci pozwoli, to czy ta różnica będzie dla Ciebie ważna. Np. pseudoportrecik komuś bliskiemu (ach, jakie to częste na wakacjach) mimo wszystko lepiej Ci będzie trzasnąć na 42mm niż dwudziestką
W sumie te zestawy zoomowe są po to konfigurowane, aby podstawowe, najpopularniejsze zastosowania jakoś opędzić. Małym obiektywem, małym kosztem, z dość zadowalająca jakością (szczególnie przy prezentacji na ekranie laptopa lub siakiegos tabletu:-)). Inne obiektywy to są po to gdy już to 'jakoś' nie wystarcza. Będą inne kompromisy.
Wykonalne . GX1 body można kupić za 1149 zł.
Plus obiektyw 20 mm 1.7 za 1385 zł, razem ok: 2500 zł.
Tylko czy w takim razie nie bardziej opłaca się kupić podstawowy zestawy GX1 z obiektywem 14-42 za ok 1600zł i składać sobie na 20/1.7? Niewielka jest różnica w cenie pomiędzy samym body a podstawowym zestawem (tj. 450 zł).
Czy lepiej od razu kupić 20 1.7? Bez zoomu na wakacjach się obejdę?
Różnica jest WIELKA !!!
Nie kupuj plastikowego 14-42 z plastikowym bagnetem !!
Nich Cię Pan Bóg broni.
Zobacz sama po ile chodza na alle-drogo i zobaczysz jak każdy, kto kupił zestaw kitowy w sklepie wyzbywa się tego obiektywu. Za 450 zł już go nie sprzedasz.
Poza tym - do torebki nie zmieścisz
Od razu kup docelowy zestaw, żeby się nie męczyć potem:
GX-1 + 20/1.7
Jak najbardziej wierzę, że lepsza jakość. Zresztą ten plastikowy obiektyw do mnie nie przemiawia i jest ogromny... Tylko czy bez zooma będę potrafiła się obejść????? Nie będę musiała uskuteczniać biegów, żeby zrobić szalejącemu dziecku rozsądne zdjęcie? Albo jakąś architekturę, widoczek ? Chciałabym by był to w miarę uniwesalny aparat.
Sorry za moje małe zdecydowanie, widać kobiety tak mają
[ Dodano: Sro 10 Lip, 2013 15:43 ]
[czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma
Dokonań jeszcze nie mam w tej dziedzinie
Ale nie pozbawiam się nadziei, że kiedyś będą
Jak najbardziej wierzę, że lepsza jakość. Zresztą ten plastikowy obiektyw do mnie nie przemiawia i jest ogromny...
Jeśli to nie jest naleśnikowaty power zoom, to faktycznie bez żadnego sensu go nabywac. Z PZ nie be będzie zaś kosztować 1600 ale 2500
margot napisał/a:
Tylko czy bez zooma będę potrafiła się obejść????? :
Tak. Zaczniesz myślec jakie kadry tym możesz zrobić, zamiast trzaskać jak leci.
Ale bardzo uniwersalny nie będzie.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Lip, 2013
margot napisał/a:
Tylko czy bez zooma będę potrafiła się obejść?????
Tak . Każdy temat zrobisz, ale zwykle będziesz musiała pokombinować i skończysz z całkiem innym kadrem niż w pierwszej chwili miałaś na myśli. Np. okaże się, że nie obejmujesz całego budynku, więc podejdziesz i poszukasz ciekawego detalu. Często z pożytkiem dla efektu końcowego.
RB napisał/a:
czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma
Nawet jeśli margot nie zauważy (teraz) różnicy w ostrości, to na pewno od razu zauważy różnicę w świetle. Zrobi zdjęcie w dużo gorszych warunkach...
czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma
Nawet jeśli margot nie zauważy (teraz) różnicy w ostrości, to na pewno od razu zauważy różnicę w świetle. Zrobi zdjęcie w dużo gorszych warunkach...
Ja rozumiem, że to jest tylko 20mm i to jest matryca jeszcze wyraźnie mniejsza od APS-C, ale przysłona słuzy moim zdaniem raczej do kontroli GO i tym samym do komponowania kadru a mniej do robienia zdjęć przy słabym świetle. Mimo wszystko. Szczególnie te naprawdę szerokie otwory, których zastosowanie dość poważnie wpływa na efekt. Zresztą, do widoczków, gdzie GO ma być do nieskończoności a odkąd to mniej istotne, to chyba jest w tych panasach siakaś tam stabilizacja
margot - bierz to co podałaś w linku.
Będziesz 100% zadowolona.
a jak się już zarazisz to któregoś dnia możesz odczuć potrzebę podpięcia takiego "działa" do maleńkiego body żeby tylko sprawdzić czy da się tym karzełkiem otrzymać przyzwoite fotki z ogniskowej 600 mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13