Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D
Autor Wiadomość
pawel__ 
Nowy

Wysłany: Pią 12 Lip, 2013   Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D

Witam.

Szukam obiektywu do fotografii makro. Przedmioty do fotografowania to biżuteria taka jak: obrączki, zawieszki, pierścionki. Mam Canona EOS 1100D ze standardowym obiektywem EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II. Niestety tym obiektywem nie udaje mi się zrobić dobrego zdjęcia makro. Brakuje ostrości na całej obrączce.
Znalazłem pewien fajny artykuł i taki efekt chciałbym uzyskać albo inaczej... efekt najbardziej zbliżony do tego: http://www.foto-vip.pl/index.php/blog.html.
Ale niestety obiektyw, który był tu używany jest dla mnie zbyt drogi. Niedawno otworzyłem firmę i koszty, jakie poniosłem przekroczyły budżet więc teraz nie mogę sobie pozwolić na spore wydatki.

Stąd prośba o propozycje doboru obiektywu makro do mojego aparatu jak najtańszym kosztem. Może jakiś używany ? Stary z adapterem ? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013   Re: Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D

pawel__ napisał/a:
Niestety tym obiektywem nie udaje mi się zrobić dobrego zdjęcia makro. Brakuje ostrości na całej obrączce.

to nie problem obiektywu, to ty nie wiesz od czego zalezy glebia ostrosci. jesli to jedyny problem (znaczy sie jesli jestes zadowolony z powiekszenia, jakie nim uzyskujesz) to mozesz pozostac przy tym obiektywie. przejdz w tryb priorytetu przyslony i przymknij ja az glebia bedzie obejmowala caly fotografowany przedmiot

pawel__ 
Nowy

Wysłany: Pią 12 Lip, 2013   

nie wiem czy dobrze się wyraziłem, ze chodzi o ostrość. Oto efekt tego co udało mi się wcześniej uzyskać:

IMG_3409.JPG
Plik ściągnięto 7133 raz(y) 334,96 KB

moronica 

pawel__, zbyt dlugi czas, zbyt wysokie ISO - to rowniez wplywa na ostrosc zdjecia
przyslona tu akurat byla zbyt przymknieta i ostrosc zezarla ci dyfrakcja
potrzeba ci statywu i oswietlenia

pawel__ 
Nowy

ok. popołudniu spróbuję z krótszym czasem i mniejszym ISO. Zaznaczę, że oświetlenie jakie tu użyłem to zwykła żarówka a nad obrączką jest biała kartka A4. Potem dodam jeszcze 2 małe blendy tak jak w artykule, który znalazłem i zobaczymy co uda się uzyskać

komor 
Moderator

pawel__, używasz statywu? To raz. Dwa: przysłona f/36 daje dużą głębię ale kosztem spadku jakości (ostrości, rozdzielczości) z powodu dyfrakcji. Wysokie ISO oczywiście także psuje jakość, stąd potrzeba używania statywu, żeby czas ekspozycji mógł pozostać długi, a czułość ISO niska.

pawel__ 
Nowy

oczywiście. bez statywu ani rusz. zdjęcie było zrobione chyba na F18, czas ok 1/8 - 1/20 a ISO nie pamiętam ale wysokie. pozmieniam ustawienia, popróbuje i wstawie zdjęcie

moronica 

pawel__, f/32 iso 3200 - masz w exifie

pawel__ 
Nowy

dużo lepszy efekt... F18, czas 1/8 ISO 100. ale ciągle to nie to :) widać kawałek lampki zapomniałem jej odsunać... Dołożyłem dwie małe blendy zrobione na szybko z folii aluminiowej ale pomogły doświetlić rant obrączki. Chyba będę musiał sobie sprawić softboxy tak jak z artykułu..

IMG_3493.JPG
Plik ściągnięto 7098 raz(y) 191,95 KB

Ostatnio zmieniony przez pawel__ Pią 12 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

pawel__, przy tak dlugim czasie bez uzycia statywu to naprawde nie ma sie co spodziewac ostrego zdjecia

pawel__ 
Nowy

to jest ze statywu

moronica 

a jak wyzwalales? zdalnie?
slabo to swiatlo wyszlo, ciezko ci sie bedzie obrabialo jak ci sie ta obraczka bedzie zlewala z tlem. balans bieli do poprawy. w RAWach robisz?

komor 
Moderator

moronica napisał/a:
a jak wyzwalales? zdalnie?

W Canonie niepotrzebny jest wężyk, jak włączysz blokadę lustra (MLU) i samowyzwalacz na 2 lub 10 sekund to naciskach spust na aparacie i… zamierasz, żeby swoim ruchem nie wywołać wibracji podłogi. :)

moronica 

komor, spoko ale dalej nie wiem jak pawel__ wyzwalal ;)

pawel__ 
Nowy

samowyzwalacz na 2 sekundy. no właśnie ciężko się obrabia takie foty jak się zlewa. pokombinuje z balansem bieli. zdjęcia w jpeg

Odpowiedz do tematu