Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jakto ? nie wiedziałem, że da się w ogóle tak. Popróbuje i dam znać o efektach. a wracając do tematu. Ktoś jest w stanie zaproponować polecić albo chociaż podsunąć pomysł / informacje o jakijś obiektywach makro, może z jakimiś przejściówkami ?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lip, 2013
Najtaniej to chyba Tamron 90/2,8 macro (1:1). Drugi Tamron 60/2macro - ostry bardzo lecz o małej odległości przedmiotowej. Są jeszcze 105 i 70mm sigmy. Przejściówki w canonach średnio się sprawdzają , do manuali najlepszy jest system Pentaxa - tam wszystko działa nawet ze słoikiem po musztardzie.
to z nowych obiektywów może jakieś używane ? może być manual nic nie szkodzi. Do tego jakaś przejściówka ? Jest takie coś w ogóle możliwe ? Chodzi mi o jak najniższy koszt
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lip, 2013
Są nowe i używane więc wybór spory. Najczęściej zobaczysz tamrona 90mm i Sigmę 105mm , oczywiście są tez canony 100mm/2,8 macro ale używane będą też drogie.
Co do manualnych i stosowania pierścieni pośrednich oraz adapterów do M-42 ( najtańsze rozwiązanie) to się nie wypowiadam , bo jak pisałem system Canona niezbyt dobrze współpracuje z takimi a możliwe że najtańsze modele mogą wcale nie współpracować ( kolega miał tak z tanią lustrzanką Sony Alfa - choć w wyższych modelach żadnego problemu nie było ). Niech się wypowiedzą "Kanonierzy" bo ja za słabo znam system od tej strony.
AndrzejM.Makuch w Canonie nie ma stabilizacji matrycy ani potwierdzenia ostrości z manualnymi obiektywami, manualnymi pierścieniami itd. Działa w miarę wiarygodny pomiar światła (na przysłonie roboczej), nie wiem czy coś jeszcze pominąłem?
Inna sprawa to kwestia sterowania przysłoną przy kombinacjach typu odwrotne mocowanie. Obiektywy EF ze względu na w pełni elektroniczne sterowanie przysłoną są upierdliwe w stosowaniu odwrotnie – żeby zablokować go na pożądanej przysłonie roboczej trzeba taki obiektyw normalnie założyć na body, ustawić przysłonę, wcisnąć i przytrzymać przycisk głębi ostrości (zdaje się nie ma go w najtańszym 1000D/1100D) i kiedy przysłona jest domknięta – zdjąć obiektyw z puszki. Przysłona zostaje wtedy w pozycji roboczej, bo nie ma tam żadnej sprężyny powrotnej czy innej mechaniki.
Ale niestety obiektyw, który był tu używany jest dla mnie zbyt drogi. Niedawno otworzyłem firmę i koszty, jakie poniosłem przekroczyły budżet więc teraz nie mogę sobie pozwolić na spore wydatki.
Hm.... ostatnio spotykam się z ludźmi mającymi podobne problemy , trochę udzielaliśmy podpowiedzi . Zapytam na wstępie , firma którą otworzyłeś jest firma fotograficzną czy ....jubilerską ???
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 31 Lip, 2013
komor napisał/a:
Działa w miarę wiarygodny pomiar światła (na przysłonie roboczej)
No właśnie, czyli trzeba jakoś ręcznie do tej roboczej przymknąć żeby zmierzyć, żeby ustawić ostrość - "odemknąć"... jeśli obiektyw M-42 stosowny przełącznik posiada. O obiektywach FD nawet nie piszę , bo do ich mocowania konwerter z soczewkami jest potrzebny - a to znacznie pogarsza właściwości optyczne. A szkoda - tyle pięknych obiektywów się "marnuje".
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 02 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a:
O obiektywach FD nawet nie piszę , bo do ich mocowania konwerter z soczewkami jest potrzebny - a to znacznie pogarsza właściwości optyczne.
NIE, sa 2 rodzaje przejściówek z FD na EF które stosuje się zależnie od szkła, pierwsze (zazwyczaj przy szerszych szkłach) rzeczywiście muszą mieć "element optyczny", który pogarsza jakość, natomiast są także szkła na które przejściówki są bez elementu optycznego i właśnie te szkiełka da się uzyć do makro: FD50/3,5 oraz FD100/4 i 200/4.
Mimo wszystko odradzam bagnet FD i polecam zastosować się do rad moronicy
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Sie, 2013
Szczerze mówiąc już dość długo jestem poza systemem - pamiętam tylko że FD 50/1,4 można było tylko przez soczewkowy podłączyć , ale do makro pewnie by nie trzeba - w końcu ta przejściówka robiła by za pierścień pośredni , tyle że kicha z nieskończonością.
No właśnie - a pierścienie masz? Najlepiej takie ze stykami.
nie mam żadnych pierścieni. Mam stockowy obiektyw i nic poza tym. Nie znam się aż tak dobrze, żeby samemu coś dobrać więc założyłem ten temat.
kelvinpiotr , założyłem firmę jubilerską. Zakładanie firmy fotograficznej i bez wiedzy i pytanie na forum, żeby się czegoś dowiedzieć to byłoby wielkie nieporozumienie
Tak mi się własnie wydawało , ostatnio byłem po rozmowie z jubilerem, który chce w chwilach wolnych stworzyć własny katalog i sklep internetowy , a żeby było taniej i szybciej ma to robić sprzedawczyni na zapleczu w czasie jak nie ma klientów . A ode mnie chciałby uzyskać informacje , jak tu ustawić lampy i jakie wybrać , jak ustawić aparat ( compact bo tani) i jakie parametry nastawić , i jak ustawiać artefakty . No i ma być efekt jak w katalogu u Kruka . Po chwili rozmowy , wspomniałem, że usiłuję zrobić sam pierścionek , i trochę toczenia z mosiądzu , piłowanie i za cholerę mi nie wychodzi równo , o wymyślonym kształcie i wyrazie artystycznym nie wspominając . Na to mój rozmówca uśmiechnął się i powiedział że nigdy mi się nie uda , że najlepiej zamówić u jubilera , bo przecież on tyle lat się uczył, ma maszyny , więdzę i wprawę i on to zrobi zgodnie z tym co chciałbym uzyskać .
Taaaak ...... bo pstrykać każdy może ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9