Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor AF-S 80-200/2.8 + TC-14EII (albo TC-17EII)
Autor Wiadomość
AQQ 
Maniak

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   Nikkor AF-S 80-200/2.8 + TC-14EII (albo TC-17EII)

Zastanawiam się nad sensownością = jakością optyczną + szybkością AF takiego połączenia.
Może ktoś ma taki zestaw i mógłby podzielić się spostrzeżeniami ?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   

Jak potrzebujesz takiego przedłużenia to TC-17EII jest fajną alternatywą. Co prawda sprawdzałem na nowszym 70-200/2.8 VR, ale na starszej wersji będzie zapewne podobnie. Za jakiś tydzień/dwa będę mógł to sprawdzić bezpośrednio. Szybkość AF-u zauważalnie spada - tak samo dzieje się z jakością optyczną - niemniej cały czas jest to dobra jakość optyczna i przyzwoita szybkość. Przy TC 1,7 masz f/4.8 - całkiem fajne światło jak na 340mm.

AQQ 
Maniak

Dzięki za utwierdzenie w przekonaniu że to może mieć sens. Ken Rockwell też twierdzi, że afsy nikona (nawet zoomy 70-200 i 80-200) dobrze się zachowują z 14EII i 17EII (odradza 20EII).
Zastanawiam się tylko czy zdecydować się na 14 czy 17. Widzę w ceneo, że w pstryku są praktycznie w tej samej cenie i najtaniej na rynku. Chyba tam podjadę i zobaczę, co lepiej mi "leży".

Pytanie dodatkowe: czy dużo się pomylę sądząc, że taki zestaw nie będzie optycznie gorszy niż nikkor 300/4 albo sigma 100-300/4 na 300mm?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Ja mam TC 20EII i jakością jestem jednak zawiedziony. Niemniej jakość ma dla mnie w tym zestawie drugorzędne znaczenie. Co do stałki 300mm czy Sigmy 100-300... tutaj bym nie szalał. To jest jednak stałka i świetny zoom, jakość z tych szkiełek z pewnością będzie lepsza.

pawextelinfo
Początkujący

Nie mam 80-200 lecz 70-200
jakość zdjęć z tc 1,7 f4,8 mydło ale f5,6 bardzo dobrze
tc 2,0 można sobie darować efekt podobny jak powiększanie cyfrowe przy 5,6 totalne mydełko
powyższe przypadki testowane na najdłuższej ogniskowej
musisz tez wziąć pod uwagę ze 80-200 jest słabszy na dłuższym końcu od 70-200

AQQ 
Maniak

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008   

pawextelinfo napisał/a:
80-200 jest słabszy na dłuższym końcu od 70-200

Jeśli masz na myśli porównanie AF80-200 i AFS70-200VR, to bezdyskusyjnie zgoda.
Jeśli natomiast AFS80-200 i AFS70-200VR, to sprawa nie jest już taka jasna.
Pstrykałem jednym i drugim i wyraźnej różnicy na 200mm się (subiektywnie) nie dopatrzyłem a znam kilka osób, które twierdzą coś odwrotnego niż Ty. Podobnie jest - jak widzę tutaj u Canona:
http://www.optyczne.pl/10....8L_IS_USM.html
Swoją drogą - porównanie tych dwóch rur w oparciu o dobry test byłoby interesujące.
Nie znalazłem jednak niczego takiego w necie.
Ostatnio zmieniony przez AQQ Czw 19 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Foxer 
Nowy

Hmm, chyba wypadnę teraz na kompletnego laika... AF-S 80-200, który to obiektyw? Czy mógłbyś dać mi linka do specyfikacji lub jakiegoś zdjęcia tego szkła? Sam poszukuję teraz tele-zooma z tych zakresów i najlepiej z AF-S i myślałem że AF-S 70-200 VR jest w ofercie Nikkorów moją jedyną opcją.

AQQ 
Maniak

np. tutaj

http://kenrockwell.com/nikon/80200afs.htm
http://www.nelsontan.com/reviews/afs/afs80200.html
http://www.mir.com.my/rb/...00mm/index4.htm
Ostatnio zmieniony przez AQQ Czw 19 Cze, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

heding 
Entuzjasta

AQQ tłumaczenie tej strony woła o pomstę do nieba.... lepiej nie podawać takich linków... :???:

AQQ 
Maniak

heding napisał/a:
AQQ tłumaczenie tej strony woła o pomstę do nieba.... lepiej nie podawać takich linków... :???:

ok, już go nie ma :)

Foxer 
Nowy

Dzięki za szybką odpowiedź, wygląda bardzo ciekawie. Nigdy nie słyszałem o tym obiektywie, choć rozumiem, że został już wycofany z produkcji / zastąpiony nowszym. Zapewne niemożliwością będzie już kupno tego obiektywu, więc nawet nie zastanawiam się jaka byłaby jego cena. Niemniej - bardzo ciekawe szkło! :)

Potwierdzam też słowa poprzedników, miałem okazję przez dobę używać AF-S 70-200 VR z TC-17EII, po obejrzeniu zdjęć na monitorze byłem odrobinę zawiedziony na zdjęciach z f/4.8, ale przy f/5.6 nie było już absolutnie na co narzekać.

AQQ 
Maniak

Wysłany: Pią 20 Cze, 2008   

Dzięki za wszystkie cenne sugestie.

Odpowiedz do tematu