Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co warto kupić: Nikon D90 czy Canon 60D?
Autor Wiadomość
marcelous 
Nowy

Wysłany: Pon 15 Lip, 2013   Co warto kupić: Nikon D90 czy Canon 60D?

Witam serdecznie wszystkich,

jestem tu nowy, ale pewnie zostanę na dłużej.
Od kilku lat męczę mojego kompakta fuji S6500fd, uznałem, że dopóki nie będę robił dobrych zdjęć moim kompaktem nie przejdę na lustrzanki, po kilku miesiącach focenia oferował mi same ograniczenia. Teraz chcę (gdy mamona pozwala) rozwijać się dalej i wiem, że jeśli kupię typowo amatorskie body, to za parę miesięcy będę żałował zakupu bo będzie mi brakować rozwiązań z półki półprofesjonalnej. Dlatego skłaniam się do aparatów, które dają większe pole do popisu co do rozmaitości ustawień i późniejszej obróbki zdjęcia.

Do wydania mam max 3500zł,
focić zamierzam: krajobraz, sport, portret, później makro;
obrabiać będę RAWy i tu pewnie z cieni wyciągać będę chciał szczegóły, więc szeroki zakres tonalny jest mile widziany;
sporo zdjęć w słabym świetle, więc wysokie użyteczne ISO;
wyświetlacz górny moim zdaniem jest bardzo pomocny do szybkiej kontroli ustawień;
wywoływać będę najczęściej 13x18 rzadko 20x30;

nie wiem czy kupić staruszka nikon D90 z większą ilością szkieł
np: 18-105mm AF-S DX 3.5-5.6G VR +dokupiona stałka 50mm AF 1.8D
czy: 18-55mm AF-S DX 3.5-5.6G VR + 55-200mm AF-S DX 4-5.6G VR i za jakiś czas 50 jak wyżej

czy może nowsze body z jednym szkłem a kiedyś tam kolejne:
jak canon 60D + stałka 50mm EF 1.8 II

piękny obraz daje nikon D5100, małe szumy, ale to już półka amatorska, bardziej okrojona

na temat D7000 nic nie piszę, bo boję się niepewnego zakupu a trzymało mi się go tragicznie,

D5100 trzyma się średnio

D90 OK

a 60D jest wręcz dopasowane do mojej ręki.

Podsumowując, po zakupie aparatu + kilku drobiazgów jak kartę pamięci, torbę i filtry, przez dłuższy czas (powyżej roku) raczej nic nie dokupię, więc proszę o kilka opinii, które może coś mi podpowiedzą, inne propozycję też oczywiście uwzględnię. W razie czego pytajcie.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 16 Lip, 2013   

marcelous napisał/a:
a 60D jest wręcz dopasowane do mojej ręki.
No to już wiesz co wybrać. Zapytaj się tylko siebie czy na początek 50/1.8 ie będzie Cię ograniczać (choć osobiście uważam, że od takiego zestawu powinno się zaczynać przygodę - taka, która ma się długo nie skończyć ;) )

marcelous 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Lip, 2013   

W zasadzie jedno szkło będzie mnie ograniczać, dlatego bardziej kusi mnie D90 z 18-105mm AF-S DX 3.5-5.6G VR +dokupiona stałka 50mm AF 1.8D będzie dosyć uniwersalnie, cena D90 dużo już nie spadnie więc w przyszłości nie stracę wiele na sprzedaży a dołożę i nowsze body kupię. 60D niebawem stanieje bo ma wyjść 70D, więc aktualnie może to nie być opłacalny zakup.
Poczytałem jeszcze o pentaksie K-30, ale drogie szkła ma.
Zapytam inaczej, czy na dzisiaj D90 to rozsądny zakup?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

marcelous napisał/a:
cena D90 dużo już nie spadnie więc w przyszłości nie stracę wiele na sprzedaży a dołożę i nowsze body kupię

pokretne myslenie... uzywane body zawsze bedzie sporo tansze od nowego a ceny uzywek d90 beda dalej isc w dol bo niby czemu mialyby nie isc. niestety na korpusach zawsze sie traci, juz lepsza inwestycja sa obiektywy z gornej polki

siosio 
Maniak

Ja tam nie bardzo rozumiem, czemu D7000 cię zraża, skoro D90 ci się podoba. Może lubisz plastik? Lub

W najlepszej cenie jest aktualnie D7000. I ma lepszą matrycę od D90 i 60D.

muzyk 

Canona 60D nie kupiłbym.
Jeśli Canon, to wystarczyłby nawet 40D i jakieś porządne szkło (za chwilę wchodzi 70D na rynek...)

Jeśli Nikon, to jednak d7000 a nie d90.
Oczywiście fajnie byłoby d7100 - ale cena.

A może Pentax K5?

marcelous 
Nowy

Pentax K-5, hmm... jakoś ceny szkieł pentaxa mnie nie zachwycają, szczególnie 50 f/1.8, dlatego zdecydowałem się na Nikona lub Canona i w jeden z tych systemów chcę wejść.

Co do nikona D7000 był moim pierwszym wyborem a im więcej czytałem o AF i oleju na matrycy tym bardziej się bałem, że mam szanse na taki trafić. Gdy sprawdzałem w sklepie to jak się trzyma, byłem zawiedziony bo źle mi leżał w dłoni.
Dziś wybrałem się ponownie potrzymać różne cuda w tym D7000 i nie było tym razem tak źle, ma co prawda trochę kanciasty brzeg uchwytu, ale jak potrzymałem kilka minut to nawet nie przeszkadzał. Dowiedziałem się od sprzedawcy, że pierwsza seria tych aparatów zaczynająca się od 61... miała problemy z AF i olejem a w kolejnych je usunięto, egzemplarz przeze mnie oglądany to już seria 64... więc D7000 wrócił do łask.
zastanawiam się nad Nikon D7000 + obiektyw AF-S DX 18-105 VR za 3400zł i powoli zbierać na AF 50mm f/1.8. Canon z 60D + 18-135 IS jest za 3600zł, lepiej leży w ręce, ale czy to jest najważniejsze?

adf1985
[Usunięty]

Wg mnie na papierze D7000 jest bezkonkurencyjny. Nawet można się pogodzić z małym uchwytem. Ważne, żeby ten olej nie chlapał i AF działał jak należy. Ponoć serwis Nikona się wykręca z tego problemu, tak przynajmniej czytałem na forach. Wydaje mi się, że ten aparat nie na darmo staniał do jedynie 2800zł. To jest mega tanio jak na taką puszkę. Obawiam się, że ryzyko jest realne, bo ta cena jest za piękna, by była prawdziwa. Też rozważałem zakup tego Nikona, ale tematy o AF i oleju skutecznie mnie zniechęciły. Póki co zostaję przy zaawansowanym kompakcie.

Podsumowując, chodzi o to, że możemy sobie tu pisać i gdybać, że będzie działał albo nie będzie działał jak należy. Możemy sobie tu przedstawiać jakieś numery seryjne, itd. Jak kupisz i coś będzie nie tak, to zostaniesz z problemem i wtopioną poważną kasą. Teraz jesteś dobrej myśli, bo jeszcze nie masz tego aparatu, ale warto sobie wyobrazić sytuację, że go kupiłeś i jest problem z AF i olejem, wysyłasz do serwisu, a oni się z tego w jakiś sposób wykręcają. Wtedy załamka.

D90 znowu jest spoko, ale to już trochę stara konstrukcja. Jak oglądałem przykładowe zdjęcia, to różnica jest znaczna między D7000 a D90. Tyle chociaż dobrze, że D90 jest cholernie tani, a oferuje za tą cenę super parametry mimo wszystko.

Sam mam doświadczenie z lustrzankami Canon i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. AF zawsze działał idealnie ze szkłami Canon (jasnymi też) i nie było żadnego chlapania olejem i innych dziwnych rzeczy. Po prostu cieszyłem się zdjęciami.

Osobiście poczekałbym na 70D, albo kupił używanego 7D - taki prawowity następca 50D :) . Jeśli już tak bardzo chcesz kupić teraz, to może faktycznie D90. Moim zdaniem ten aparat jest zajebisty. Ma znamiona sprzętu półpro w małej obudowie. To taka podrasowana seria amatorska, która lekko zachacza o półpro. Mi się ten aparat nawet podoba.
Ostatnio zmieniony przez adf1985 Sro 17 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

adf1985, alez teorie snujesz... i d7000 i 60d sa obecnie za nieco ponizej 2800zl. na starcie kosztowaly rowniez bardzo podobnie. cos z 60d bylo nie tak? nie, korpusy tanieja z czasem i tyle

adf1985
[Usunięty]

No to może przesadziłem. Ale nadal 2800zł to za dużo, jeśli ma się kolega zawieść na sprawności aparatu zaraz po zakupie.

moronica 

adf1985, tak to mozna siedziec i czekac w nieskonczonosc podczas gdy te wszystkie wadliwe niedoskonale korpusy ciesza coraz to nowe rzesze uzytkownikow

siosio 
Maniak

W tej chwili w nowych D7000 nie ma problemów z żadnym olejem lejącym się na matrycę - czy też mylę się, bo już głupieję......? AF też ma przecież spoko...

Aktualnie w sprzedaży wciąż są wadliwe D600tki - w których ostro brudzi się matryca - coś z wnętrza korpusu na niej osiada. Ale D7000 jest OK...

muzyk 

siosio napisał/a:
w których ostro brudzi się matryca

Kto by się takimi drobiazgami przejmował... :lol:

Odpowiedz do tematu