Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 15 Lip, 2013 Brak ostrzenia w wizjerze
Nie wiem czy to wina lustrzanki (Nikon d5100) czy obiektywu (nikkor 18-105 vr), ale od paru dni korzystanie z wizjera jest właściwie bezużyteczne, nie łapie ostrości, zdjęć też nie zrobi (robi tylko przy sztucznym oświetleniu, i wtedy gdy najpierw wyostrze w trybie LV) Jak myślicie co to może być? Resetowałam już wszystkie ustawienia bo ostatnio siostra mi grzebała w nim, a ona totalnie się nie zna. Ja niestety też jestem początkująca i stąd ten temat.
ale od paru dni korzystanie z wizjera jest właściwie bezużyteczne, nie łapie ostrości
To znaczy co? szuka szuka i nic?
leśnyskrzat napisał/a:
robi tylko przy sztucznym oświetleniu
Że niby jak? Tylko w domu przy żarówkach a na ulicy już nie?
leśnyskrzat napisał/a:
Resetowałam już wszystkie ustawienia
Jak to zrobiłaś?
leśnyskrzat [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Lip, 2013
W tym problem, że wogóle nie szuka, słychać tylko ciche stuknięcie i nic więcej się nie dzieje. Właśnie przejrzałam go i na obiektywie włączony był tryb M i teraz robi zdjęcia także przez wizjer, ale dalej nie ostrzy, da się tylko wyostrzyć ręcznie (Tylko dlaczego na trybie manualnym wciąż sam ostrzy w LiveView, a wizjerze nawet zdjęcia nie zrobi?). Resetowałam normalnie w menu, nie wiem czy miało to sens, już wszystkiego próbuję.
manolo [Usunięty]
możesz sprawdzić z innym szkłem ?
bo w LV ostrzy innym detektorem,
serwis
leśnyskrzat [Usunięty]
Niestety obecnie nie mam możliwości podpięcia innego obiektywu. Jeszcze pare dni temu wszystko działało.
Ostatnio zmieniony przez leśnyskrzat Pon 15 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie są brudne, parę razy już odkręcałam żeby sprawdzić czy coś się nie ułamało, zabrudziło, poluzowało i pod tym względem wszystko jest w porządku.
W LV już łapie ostrość, ale w wizjerze dalej nic.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Wto 16 Lip, 2013
leśnyskrzat napisał/a:
Niestety obecnie nie mam możliwości podpięcia innego obiektywu.
idź do jakiegoś sklepu photo albo komisu (jeśli gdzieś jest jeszcze taki), powiedz o problemie, pożyczą Ci obiektyw na minutę lub dwie.
leśnyskrzat [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Lip, 2013
Byłam sprawdzić jak działa z innym obiektywem (sigma 18-200mm) i również AF w wizjerze nie działa. Już nie mówiąc o tym, że na końcowej ogniskowej było kompletne mydło i w LV i wizjerze, chyba wadliwy egzemplarz. Czyli lustro do serwisu?
Skoro LV i przez wizjer jest kaszana to coś w ogóle dziwnego (przy LV lustro jest podniesione a aparat ostrzy analizując obraz z matrycy) i zamiast główkować dalej lepiej byłoby wysłać do serwisu.
Jeśli jednak tylko przez wizjer są kłopoty to możliwe, że
- np aparat upadł i czujnik AF się rozkalibrował (znajduje się na dole komory lustra - widać go jak jest lustro podniesione) albo
- wpadł do czujnika AF jakiś paproch i blokuje dostęp światła (wystarczy gruchą wydmuchać).
Tak czy siak jak nie wiesz co robić to lepiej nic nie kombinuj tylko wysupłaj kasę na serwis.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10